onsdag 28. mai 2008

En stallkatt og en utfordring

Vi har fått vår første stallkatt! Etter 9 år med stall, har vi endelig skjønt det; alle staller med respekt for seg selv har en katt :-) Den gjør nytte for seg ved å fange mus, og får til gjengjeld mer kos enn katter flest... Men først til utfordringen, eller kanskje jeg skulle si utfordringene, for jeg har fått tre stykker. En fra Liven , en fra Minmill, en fra Lynetmor, og den har med bøker å gjøre... Jeg gjengir utfordringen på norsk, for de var identiske, bortsett fra at den ene var på engelsk: - Ta den boken som er nærmest deg. - Åpne den på side 123. - Finn den femte setningen. - Skriv ned de neste tre setningene. - Send utfordringen til 5 andre bloggere. - Husk å skrive hvem som utfordret deg. Vel, boken er den engelske utgaven av Harry Potter and the Deathly Hallows, som er den 7`ende og siste boken i serien: "But the smile vanished from his face at once: Viktor Krum had dropped into Luna`s vacant seat. Hermione looked pleasurably flustred, but this time Krum had not come to compliment her. With a scowl on his face he said, "Who is that man in the yellow?"." Sender utfordringen videre til: Bara Gry, Under regnbågen - Zanna, Yngre medlåldersblogg - Cattis, Hespe og Tyras hus på landet. Håper dere tar utfordringen :-) Her kommer bildene av det lille vidunderet: Hun er 10 uker gammel og skal hete Zivana, etter den første hesten som sto oppstallet her på Aalerud Stall :-)
Ganske søt, eller hva? Hun har allerede blitt veldig tillitsfull, selv om hun er litt redd de stor hestene... Synes nok de bråker fælt om morgenen når de slår i boksveggen og vil ut!

Denne lille krabaten kommer ikke til å mangle oppmerksomhet, selv om hjemmet hennes er i stallen! Hestefolk er dyrevenner og alle i stallen var kjempeglade for at vi endelig har fått en stallkatt:-) Vi skal selvsagt ta oss like godt av katten, som vi hadde gjort om hun bodde inne i huset; hun har fått sin egen katteseng og kattetoalett på det gode, varme rommet hvor vi har stalltoalett og utstyrsrom :-)

Kult å klatre på matmors hvite bukser...

Et hyssingsnøre på en pussekasse er veldig spennende, hva kan det være?

Kanskje en musehale... eller en slange (himmelen forby!)

Det skal bli morsomt å følge lille Zivana videre! Hun er heldigvis vant til hunder, for vi har mange hundeeiere på stallen og er selv på utkikk etter hund... Håper og tror at hun blir en flink musejeger, men uansett har hun nå fått et nytt hjem her på Aalerud Stall :-)

Ønsker alle bloggvenner en nydelig forsommerkveld! Kommer innom dere sånn etterhvert; regner med at det går litt tregere for alle her i bloggverdenen nå som været (i hvert fall her i sør da...) er så flott...

Mange klemmer fra Britt :-)

onsdag 21. mai 2008

Dekketallerkener, sølvtøy og en utfordring

Nå har jeg fått dekketallerkenene jeg bestilte fra Låvebutikken,tusen takk, Christina, og de er kjempefine, akkurat slik jeg hadde tenkt meg dem:-) De er fra Sia og har en søt blondekant ytterst. Jeg har serviset Maud fra Porsgrunn Porselen og har lenge vært på utkikk etter dekketallerkener som passer. Vi har konfirmasjon her om 2 1/2 uke og jeg tenke å dekke bordet med dekketallerkener, Maud serviset, Telesølv og Costa Boda Chatau glass. Var så heldig å få servise, glass og sølvtøy til brylluppet for snart 17 år siden, og har kjøpt til en del etterhvert. Jeg bruker alt sammen mye, for det er vel ingen vits i å ha det i skapet, det er til for å brukes :-) Dessuten trenger man ikke å pusse sølvet så mye hvis det er i bruk... Jeg er ikke veeeldig glad i å pusse sølv, men nå finnes det fine kluter å få kjøpt, som er innsatt med sølvpuss og gjør det hele til en lek...nesten...

Vet egentlig ikke om sølvtøy er in eller ut i dag, men jeg er veldig glad i det. Det er liksom noe varig og bestandig, og noe som kan gå i arv. Vi har kjøpt sølvtøy til våre døtre siden de var små (et mønster til hver, som vi har valgt ut) og låner selvsagt deres når vi er mange, hi,hi... De setter faktisk pris på det, tro det eller ei! Konfirmasjonsbordet kommer til å bli dekket slik, med en litt mer strøket duk (hvis noen la merke til at denne ikke er nystrøket...) og hvite servietter med blå serviettringer som jeg ikke har bilde av her. Blomstene blir rosa, hvite og blå og svigermor lager oppsatsene, hun er veldig flink til det :-)

Og så har jeg fått en utfordring fra Molly! Den har jeg forsøkt å svare på så godt som mulig:

Hvilke 3 navn går du under?

Britt, Mor og Muttern

Navn på 3 ting som skremmer deg:

At noe vondt skal skje de jeg er glad i, ondskapsfulle mennesker, veps (er allergisk og kan dø av et stikk...)

Nevn 3 ting du ofte/helst har på deg:

Parfyme, stallsko, solbriller ( i den rekkefølgen hi, hi...)

3 sannheter om deg selv:

Snill, vims, sta

3 ting du gjerne vil ha:

Frisk og glad familie/venner/ hester, ønsker meg inderlig en hund igjen, Harley Davidson og motorsykkelførerkort så klart...

Denne utfordringen sender jeg videre til:

Mia maria (Vitt hus med vita knutar)

Lene (Det beste i verden)

Elin (Prinsesse Elin)

Linda (Lindas Quilt og hage)

Ønsker alle en super uke!

Klem fra Britt :-)

fredag 16. mai 2008

Hingsteutstilling og awarder

Jeg var så heldig å få denne awarden av Christina, som har den flotte butikken Låvebutikken; tusen takk! Så var det å gi den videre til 4 stykker. Det er veldig vanskelig, for alle fortjener den jo, men jeg har nå valgt ut 4 blogger som jeg liker godt, og som etter det jeg kan se ikke har fått nettopp denne awarden: Først min kjære søster Gry! Hun har en lukket blogg, Bara Gry, fordi hun skriver veldig personlig og ønsker ikke å legge ut alt dette på det åpne nettet. Derfor er hennes blogg helt unik og handler om alt fra interiør til Spiderman (hi, hi, Gry...). Det er virkelig en blogg om livet på godt og vondt; tusen takk for at du er min søster :-) Den neste som får awarden er min kjære venn Trine fra Trines Hus og Hage :-) Hun er sammen med Gry medskyldig i at jeg begynte å blogge, og har en herlig blogg med både interiør og hage fra deres flotte sveitserhus. Hun har utrolig grønne fingre denne damen, og har sammen med sin flinke handyman skapt et flott hjem! Så ønsker jeg at Liven skal få denne awarden. Hun viser vakre bilder av hus og hjem på vestlandet og har en aldeles nydelig utsikt, har jeg sett på bilder fra bloggen :-) Den maritime stilen er utrolig flott på den måten hun viser den! Den siste som får prisen er Heksa & Katten! Hun har en morsom og levende blogg som omhandler både interiør og dyr, hvilket ligger mitt hjerte nært :-) (dessuten er hun jo Harry Potter fan, hun også...) OK, da var prisutdelingen gjort og så sier jeg av hele mitt hjerte at dere har ALLE fortjent denne prisen, for så mange dyktige og flotte mennesker hadde jeg aldri "møtt" dersom det ikke var for bloggverdenen! Så bærer det avgårde til hingsteutstillingen i Nordfjordeid! For dere som har fulgt med før, vet dere at den har vært avholdt siden 1886. Nå har ikke jeg vært med like lenge da, men 8 år har det blitt nå :-) Det er et utrolig skue med de flotte Fjordhingstene mellom vestlandske fjell og fjorder! Riktig nasjonalromantisk nå dagen før 17. mai... Dette bildet er fra en oppvisning på utstillingsplassen, hvor to fjordhester holdt et lite sirkusshow:
Her bukker de til publikum :-)
Turen over til vestlandet er et eventyr i seg selv! Her har vi akkurat kommet ut av årstidstunnellen. Vi kaller den det, for det er den siste tunnellen før veien ned mot Strynsvatnet, og vi kjører bokstavelig talt fra vinter til vår... Slik så det ut i år :-) Veslejenta har vært med de siste to årene og hun er en ekte hestejente allerede :-) Denne hesten er hverken fjording eller ekte da... Utstillingen starter på torsdag, med kjøre- og rideprøver, løshopping og løsmønstring. Det er Også et flott show innendørs i ridehallen på Norsk Fjordhestsenter, hvor elevene ved Fjordane Folkehøgskule viser sine kunster! Bildene herfra ble for mørke, så jeg viser dem ikke frem, men temaet i år var showbiz, med utdrag fra diverse musikaler. Kjempeflott og veldig morsomt :-) Bildet under er fra pauseshowet under premieringen på lørdag. 4 kårede fjordhingster viser sine kunster innen sprang og dressur:

Premieringen er på lørdag etter at hingstene er vist frem og vurdert på alle mulig måter, både eksteriør, bruksegenskaper og veterinærmessig. Det er et ørlite nåløye å slippe gjennom, det å få kåret sin hingst til avl. I år var det 42 hingster som møtte til kåring og kun 9 ble kåret, altså godkjent for bruk i avl!

Året etter at hingstene er kåret til bruk i avl må de inn igjen til bruksprøver og ny godkjenning. De hingstene som ble kåret i fjor, er altså ikke "trygge" enda. 15 hingster møtte til utvidet bruksprøve og har stått på norsk Fjordhestsenter i 5 uker før utstillingen. De har blitt testet på det meste, slik som lynne på stall, trafikk, ridning, kjøring, arbeidskjøring, veterinæren tester dem på nytt og eksteriøret blir vurdert for å se om de har utviklet seg bra. I år ble 10 av hingstene avkåret, det vil si ikke lenger godkjente for bruk i avl, mens 5 ble premierte; 3 med 3-premie og 2 med 2-premie.

Ops, her kom visst sirkushesten igjen :-)

Og litt mer sprang... Dette svevet var ganske kult!

Hvem sa at Fjordhesten ikke kan hoppe?

Under showet fikk vi også se "Ungarsk Post", dvs. at de står på ryggen til to fjordinger mens de gallopperer rundt og eventuelt hopper over hindre! Helt syk balanse de har...

Mer premiering blant vakre vestlandsfjell! Her står de og får vurderingen på sin hingst opplest over høytaleren. Synes alltid synd på de som ikke får kåret hingsten sin og må gå slukøret ut igjen...

Her sitter mor og døtre og venter på paraden... Synes dette bildet var litt morsomt, med oss fire blondies :-) Far, som tar bildet, er også blond, så familiens ordtak er: Blondes have more fun :-)

Det gjelder jo hestene også, for Fjordhester må vel sies å være blonde...

Oppvisning med fire eldre fjordhingster. Disse er mye brukt i avlen hittil, og ikke uten grunn som dere ser :-)

Det kan sikkert synes rart for mange at det er så strengt å få kåret en hingst for avl, men det er helt riktig å gjøre det slik. Det sikrer at rasen blir slik vi vil ha den, nemlig en frisk og sunn og rasetypisk hest med godt lynne, som kan brukes til alt!

Og vi sitter og glor... Jeg tror nok at en slik utstilling er for spesielt interesserte hvis man skal ha med seg alt. Vi reiser opp onsdag kveld og ser på alle tester hele torsdag og fredag, før premieringen på lørdag, og alle synes det er kjempemorsomt og interessant! Ok, da, lillegull ble kanskje litt lei etter 4 timer i ridehuset, men pytt, pytt :-)

På lørdag før premieringen, er det en stor parade gjennom Eid sentrum. Alle hingstene som er inne til kåring er med, og det er musikk-korps, bunader, trekkspill og norske flagg! De som bor i Eid sier at det er på linje med 17.mai og det synes vi som ser på også! I tillegg har vi jo hestene da, så det er ren bonus :-) De hestene som ikke er innridd enda (3-åringene) bli leid, ellers er den en del som rir eller kjører også. Det kan være en utfordring å leie en unghingst gjennom gatene med korpsmusikk og politiekskorte samt masse publikum langs veien...

Nå kommer nest siste bilde i denne omgang. Det er som sagt for spesielt interesserte og alle resultater samt mange flere bilder av hingstene ligger ute på www.fjordhest.no

Takk til alle som har fulgt med på vår reise til hingsteutstillingen! For oss er dette årets vakreste eventyr som utspiller seg 1. helgen i mai hvert eneste år! Han vi kjøpte den ene hoppa vår av er fra Førde og er nå 88 år gammel. Han har vært på hingsteutstillingen hvert år i 82 år, og sier at det er hestene som har holdt han oppgående... Kanskje det er håp for oss også :-)

Da gjenstår det bare å ønske dere alle en fin kveld og en flott 17.mai i morgen, uansett vær!

Hurra for 17.mai!

Mange klemmer fra Britt :-)

mandag 12. mai 2008

Endelig nytt bilde

Nå har jeg endelig byttet ut vinterbildet fra overskriften, etter utallige oppfordringer fra min kjære søster... Takk, Gry, ellers hadde det vært vinter på Aalerud Stall noen måneder til hi, hi... Skal ta et nytt bilde når det blir full sommer, for nå er det litt stusselig enda. Jeg tok noen flere bilder fra inngangspartiet med det samme. Her er blomsterkassen som jeg fikk tak i på Hageland, etter tips fra flere medbloggere. Den er fylt med rosa pelargonier, min favoritt!

Jeg har fått tak i et oppstammet oliventre også, som jeg synes er veldig lekkert. Kjøpte det på Hageland sammen med urnen, som er steintung og egentlig litt for dyr, men jeg ser på det som en investering, for denne går ikke av moten med det første. Tar inn oliventreet om natten, for her hvor jeg bor kan det være nattefrost ut mai måned... Denne rosekransen kjøpte jeg gjennom Landstil. En av mine svenske bloggvenner (mia maria) har så mange fine kranser, så jeg ble inspirert av henne :-) Konglekransen som henger her på vinterstid, skal få hvile i kjelleren noen måneder... I forrige uke hørte jeg kjente trompetlyder utenfor soveromsvinduet og skjønte at nå har tranene kommet på besøk! Det er et tranepar som overnatter her på tur nordover, og det har de gjort i alle år, men i år var det faktisk 6 stykker av dem! Det er imponerende store fugler, altså. Bør kanskje ikke stille meg opp til spott og spe, men første gangen jeg så dem ropte jeg til de andre at de måtte komme og se for det var struts på jordet!

Det har jeg ikke fått høre i alle år etterpå, nei :-)

Et blogginnlegg fra meg blir liksom ikke riktig uten en hest eller to... Min datter tok dette bildet av hesten min, og jeg synes det var kjempefint! Porten er ikke så fin da, så hver vår etter våronna er det reperasjon og maling av gjerder... Nå er det våronn som gjelder, og jeg har egentlig ikke tid til å sitte her inne, men min kjære mann tror at jeg holder på med klesvask :-)

Jeg har fått en award i dag også, fra Christina! Tusen takk, jeg ble kjempeglad :-) Regner med at jeg skal sende den videre, men skal grunne litt på det først, dere fortjener den alle sammen!

I kveld skal jeg sette meg ned og lese kommentarer og svare på dem, for nå må jeg ut å jobbe! Slik er det på gård på denne tiden... Innlegget fra Nordfjordeid kommer etterhvert, i tillegg til en soveromsrapport ( det hørtes ille ut, men det blir ingen dyneløfting altså...).

Stor klem til alle fra Britt :-)

søndag 4. mai 2008

Vakre vestlandet

Nå er jeg nettopp tilbake fra vårens vakreste eventyr, nemlig hingsteutstillingen for Fjordhest i Nordfjordeid. Den avholdes hvert år den første helgen i mai, og slik har det vært siden 1886! Her møtes de beste hingstene fra inn-og utland, for å bli kåret til bruk i avl. Nåløyet er lite og de fleste blir ikke kåret. Eierne må reise skuffet hjem etter mye arbeid og stort håp... Slik må det være, så vi kan beholde vår nasjonalhest raseren og rasetypisk, samtidig som de er gode og snille hester til all slags bruk :-) Vestlandet om våren og sommeren er vakkert og jeg har lånt noen bilder fra nettet inntil jeg får laget innlegget mitt fra turen vår. Det første bildet er fra Oldenvatnet. Noe av det mest fasinerende ved å ta turen fra østlandet til vestlandet er turen over fjellet! Vi har flere fjelloverganger i Norge, som forbinder øst og vest, og før i tiden var disse stengt på vinterstid. Det hender rett som det er nå også, med store snømengder og vind i fjellet blir det enten kolonnekjøring eller stengt inntil de får ryddet veien for snø... Vi pleier å kjøre over Strynefjell når vi skal til Nordfjordeid. Da går turen fra flatbygdene på Hedemarken, oppover Gudbrandsdalen og over fjellet. På fjellet er det vinter fremdeles og i år var det ekstra mye snø. Vi kjører gjennom flere lange tunneler på 4-5 kilometer. Den nest siste tunnelen kaller vi for årstidtunnelen, fordi vi kjører fra vinter til vår. Dette bildet er tatt før tunnelen, oppe på fjellet. Etter den siste tunnelen ned mot Strynsvatnet møtes vi av flotte fossefall og irrgrønne fjellsider med hvit snø på toppene, det er vilt og vakkert! De har ikke vanlige brøytestikker på fjellovergangene, men trær! Brøytestikkene sier noe om hvor mye snø det kan være langs veien på vinterstid...

Dette bildet er fra gamle Strynefjellsvei ned mot Strynsvatnet. Denne veien er som regel stengt når vi kjører over Strynefjellet i mai. Vi kjører gjennom tunnelene, mens denne veien går over selve fjellet. De gamle stabbesteinene står som små bautaer langs veien.
Veien til Geiranger er også stengt på vinteren, og den pleier ikke å åpne før juni. I år lå det myyyye snø der, som jeg skal vise på innlegget med egne bilder. Vi kjørte den en sommer og Trollstigen er virkelig å anbefale hvis du ikke har høydeskrekk! Slik ser det ut på Strynefjell sommerstid, men nå lå det veldig mye snø og isen lå tykk på dette vannet...

I Stryn og Nordfjordeid blomstret ikke epletrærne enda, men om et par uker ser det slik ut :-)

Dette bildet er fra en annen av fjellovergangene våre, nemlig Hardangervidda. Der har vi også kjørt og det er like vakker som på dette bildet!

Jeg kommer tilbake med mine egne bilder fra vestlandet og utstillingen. I år var det påmeldt rekordmange hingster og det var fjordhestforeninger fra 14 land representert! Det er virkelig et internasjonalt miljø og vår egen norske fjordhest er i sentrum :-) Utlendingene kan ikke få nok av vår nasjonalhest og er nesten mer entusiastiske enn oss nordmenn. De er der for å kjøpe kårede hingster til sine hjemland og mange får en lang reise. Den hesten som måtte reise lengst i år, tror jeg skulle til Australia! Amerikanerne var som vanlig der, samt mange svenske, danske, finske og tyske oppkjøpere. Ellers var England, Skottland, Belgia, Nederland og Spania representert, samt Chile og noen av de andre Latinamerikanske landene. Mulig jeg har glemt noen, men det var i hvert fall en internasjonal atmosfære... Og vestlendingene selv er utrolig gjestfrie og blide, så da får det ikke blitt bedre :-)

Nå skal jeg surfe en runde rundt på bloggene deres og så ønsker jeg alle en flott uke!

Klem fra Britt :-)