lørdag 22. november 2008

Utfordring og bakedag

I dag har jeg bakt brød og muffins. Pleier ofte å bake brød en av helgedagene, for da kan de stå til heving mens jeg er ute å rir eller gjør noe annet. Jeg liker å eksperimentere litt og prøver gjerne ut nye brødoppskrifter, men brødene på bildet er noen jeg ofte baker fordi de er så gode :-) Oppskriften kommer her: 100 g smør eller margarin (bruker alltid smør, det er best...) 12 dl vann 1 pk.gjær 1 ss salt 5 dl sammalt hvete, fin 6 dl sammalt rug, grov 2 dl solsikkekjerner ca. 20 dl hvetemel Smelt smør i en kjele, tilsett vann og la blandingen bli fingervarm. Rør ut gjæren i noe av væsken (jeg rører ut tørrgjær også, det blir best resultat). Tilsett salt, sammalt hvete og rug samt hvetemel til passe deig. Dekk med plast og sett til heving på et lunt sted ca. 45 minutter. Ha deigen på bakebordet og del den i 3 like store emner. Formes til brød i ønsket fasong. Etterhev brødene i minst 30 minutter. Pensle med vann og stek på nederste rille ved 200 grader i 50-60 minutter. avkjøl på rist. Kan jo ikke ha bakedag uten å bake noe godt til ungene også... Rakk så vidt å få tatt bilde av noen sjokolademuffins før disse også forsvant! De er nemlig kjempegode, disse muffinsene :-) Her kommer oppskriften: 100 g smør 2 egg 1, 5 dl sukker 4 dl hvetemel 1,5 ts bakepulver 3 ss kakao 2 ts vaniljesukker 1 dl melk Slik gjør du: Smelt smøret. Visp egg og sukker til eggedosis. Bland alt det tørre og sikt det i eggedosisen, vekselvis med smøret (avkjølt) og melken. Fyll muffinsformer 3/4 fulle og stek på midterste rille i forvarmet ovn, ved 200 grader i 12 minutter. Avkjøl på rist og pynt gjerne med melisglasur (noe jeg aldri rekker før de er spist opp...). Synes denne karen er til å spise opp også, jeg :-)
Og så var det utfordringen som jeg har fått av Kristin (Kristins rede) og Hildegunn (Hespe); nemlig "4 om meg":
4 jobber jeg har hatt:
Jobbet i familiens kolonialforretning i oppveksten, plukket stein, poteter og jordbær hver sommer :-), grisefjøs (for å få praksis til veterinærstudiet) og lærer. Hatt mange flere jobber også, men det skulle nevnes 4.
4 filmer jeg kan se om igjen:
Danser med ulver, Silverado, Notting Hill, Officer and Gentleman (Richard Gere, sukk...)
4 steder jeg har bodd:
Næroset, Koppang, Oslo, Hamar
4 tv-show jeg liker:
The Rachael Ray Show (tar opp på dvd, for det går på dagtid), Friends, 7 th Heaven, Senkveld
4 steder jeg har vært på ferie:
Snefjord i Finnmark, Skottland, Italia, Tenerife
4 websider jeg beøker hver dag:
sol.no, blogger, hest.no, freewebs.com/aalerud-stall
4 steder jeg heller ville vært nå:
Akkurat nå synes jeg det er ganske greit å være her i Norge, med snø og begynnende julestemning, men skulle heller ikke hatt noe imot å være i USA, Roma, Tenerife eller på julehandel i London :-)
4 blogger jeg sender utfordringen videre til:
Mange har vel allerede fått denne, så jeg tror jeg sier at de som ikke har hatt den enda og føler seg kallet, kan gjøre den :-)
Ønsker dere alle en toppen lørdagskveld! Klem fra Britt :-)

torsdag 13. november 2008

Julebutikken Snoka

Jeg må fortelle om verdens beste julebutikk, nemlig Snoka, som ligger utenfor Kongsvinger mot svenskegrensen. Nå er det noen år siden jeg har vært der, men var inne på hjemmesiden deres i dag, og i år blir det nok en tur før jul, ja :-) Butikken har åpent hele året, men er ekstra kjent for sitt julehus og ikke uten grunn... Hvis man ikke får julestemning av å komme inn i denne butikken, så er det ikke håp, altså.
Noe av det spesielle her er at det faktisk er lov å sitte ved bordene og i sofaene rundt omkring i butikken. De selger også møbler, tekstiler og belysning i tillegg til ting & tang, og man kan vandre rundt i de forskjellige interiørene og virkelig leve seg inn i denne fantastiske juleverdenen :-)
I tillegg kan man kjøpe verdens beste varme eplekake med krem og en kopp kakao eller kaffe, som kan nytes i det interiøret man liker best!
De har ekstra lange åpningstider nå før jul, og jeg anbefaler virkelig et besøk på kveldstid. Det som møter deg er et stemningsfullt opplyst tømmerhus inne i skogen, med en belyst julekrybbe i full størrelse utenfor.
Inne i butikken er det hyggelig betjening som hjelper deg hvis det trengs, men også lar deg være i fred hvis du ønsker det. Og jeg kan bare si at det lønner seg å sette av noen timer her :-)
En ulempe må nevnes, det kan hende man kommer ut med en litt tynnere lommebok enn da man kom inn hi,hi...
Bilder er lånt fra deres hjemmeside: http://www.snoka.no/
Alle bildene er klikkbare!
Tilslutt vil jeg si tusen takk til Randi (Organic - Lizzy) for awarden, og til Kristin (Kristins rede) at jeg tar utfordringen så fort jeg får tid :-)
Ønsker dere alle en riktig fin helg!
Stor klem fra Britt :-)

mandag 3. november 2008

Striskjorte og havrelefse

Nå er vi hjemme igjen etter nesten en uke med sol og varme i Malaga og deretter en weekend i Oslo med mat og revy, ikke verst :-) Rakk nesten ikke å pakke ut før vi dro på tur bare Pål og jeg. Han fikk en flott bursdagsgave av ansatte på 40-årsdagen, med hotellopphold og treretters middag, samt billetter til Hege Schøyen og Øyvind Blunck på Dizzie Showteater. Både Malaga og Osloturen var toppen, så nå er vi fornøyde for en stund...
Vi kom jo hjem til full vinter her på Hedemarken, og det var litt av en overgang! Utrolig hva noen timers flytur kan gjøre :-) Tenkte jeg skulle vise noen bilder av solfylte Malaga senere, når jeg trenger inntrykkene selv liksom hi, hi... Fikk både badet og solet meg masse, så da er jeg fornøyd. Badet i Middelhavet til og med. Det var ikke like varmt i vannet som da jeg og Pernille var i Italia i sommer, men absolutt akseptabelt :-)
Det høres sikkert fælt ut å si det, men jeg liker vinteren også, jeg... Elsker rideturer med gnistrende solskinn og - 20 grader; toppen :-) Eneste jeg ikke liker med vinteren er at den er for lang!
Og så er det jo litt tungvint slike dager hvor jeg kommer ut i stallen i mørket etter å ha fått jentene avgårde på skolen. Det har snødd x - antall cm om natten, og vannet har frosset... Kanskje har jeg nærmere 40 i feber og er syltetett, joda jeg innrømmer at da er det ikke like gøy! Kan jo ikke bare ringe jobben (dvs. 18 sultne hester som vi ut) og si at: "dessverre, i dag kan jeg ikke komme" :-)
Men striskjorta og havrelefsa kan være en god ting også! Jeg tror ikke jeg hadde orket et 24-timers slaraffenliv i solen i lengden... Kanskje er dette noe jeg sier for å trøste meg selv, men èn grunn er det vel til at vi klorer oss fast her oppe i det kalde nord? Tenk bare på nå som julen nærmer seg. Det er ikke det samme med julepynt i palmene, synes jeg. Vi reiser alltid på "sommerferie" til Tenerife 1. januar (fordi vi ikke har tid til ferie på sommeren) og da vet alle som har vært der at det henger masse julepynt i palmene og det sitter nisser i butikkvinduene, men det blir ikke det samme som her likevel...
Tusen takk for alle koselige kommentarer med ønske om god tur! Dere er virkelig toppen, og nå skal jeg innom hver og en av dere for å se hva dere holder på med om dagen. Kanskje er noen så flinke at dere har begynt med juleforberedelser alt? Hotellet vi var på i helgen (Radisson SAS i Nydalen; kjempefint forøvrig) hadde allerede tatt imot de første julebordsgjestene, så da nærmer det seg vel? Vet at min kjære søster har begynt med julegaver og det er smart, for jeg får det alltid travelt (bombe...). Ha en fin kveld uansett! Stor klem fra Britt :-)