lørdag 27. februar 2010

Fantastiske Roma

Roma, den evige stad, er virkelig min favorittby over alle. Det er en utrolig stemning og et historisk sus over denne byen, på tross av horder av turister og et trafikk-kaos som er uten sammenligning... Men likevel er det noe ved denne byen som må oppleves. Nå sitter jeg og mimrer tilbake til forrige besøk som var i oktober og kjenner at jeg har lyst til å reise tilbake :-) Bildet over viser Castel Sant`Angelo som ligger ved Tiberen, elven som renner gjennom Roma by. Borgen ble bygget av keiser Hadrian i den andre århundret e. Kr. Under er et bilde sett fra toppen av Spansketrappen, med kuppelen på Peterskirken i bakgrunnen.
Spansketrappen ligger ved Piazza di Spagna og er vel mest kjent for oss nordmenn fordi mange store, norske kunstnere hadde sitt tilholdssted i nærheten her. Det er en flott utsikt fra toppen, men de irriterende og pågående roseselgerene som holder til her gjør at det ikke er så lett å nyte denne utsikten... Ekstra ille er det hvis man er der som et par, da får den mer eller mindre romantiske mannlige parten en utfordring :-) Vi fant ut at det er lurt å ta med en rose, hvis man har kjøpt en på et annet sted i byen, da slipper man maset.
Fontana di Trevi, Trevifontenen, er et must når man er i Roma. Fontenen ligger på en kilde fra en av de gamle akveduktene i Roma og var drikkevannskilde til romerne i over 500 år. Hvis man kaster en mynt over venstre skulder er man garantert å komme tilbake til Roma, så det gjør jo selvsagt alle :-) Fontenen ligger forøvrig på Piazza di Trevi.
Maten i Roma er bare helt fantastisk god! Vel og merke hvis du styrer unna turistfellene... Nær de store attraksjonene er maten utrolig dyr og mye dårligere enn hvis man holder seg i sidegatene et stykke unna... Et godt tips er å spise der romerne selv spiser, der er maten best og billigst :-) Nå er jo Roma ingen billig by, da, for de har jo turistsesong året rundt. Vi fant ut at det er greit å spise lunch på de mange lunchbarene som finnes i byen. Her inntar romerene sin lunch og utvalget er enormt, ingen fare å ikke bli mett her :-) Vår favoritt ble antipasti, som består av diverse spekemat, skinke, ost, ruccola, tomater og selvfølgelig brød og olivenolje, nydelig med et glass rødvin til.
Her har vi kommet til mitt favorittsted i Roma, nemlig Trastevere, en bydel ved Tiberen og med Piazza Navona som utgangspunkt. Her er det sjarmerende, smale gater med koselige butikker og utallige små kafeèr og restauranter, bare avbrutt av mange mindre piazzaer med sine gamle fontener og kirker. Det er som å være med i "Lady og Landstrykeren":-) Fort gjort å gå seg litt vill i de mange smugene og smågatene, da. Jeg skulle prøve å finne igjen en fortausrestaurant jeg var på året før, men det gikk ikke gitt... Men vi fant en annen og like bra restaurant istedet, slik er det her :-) Eneste man bør passe seg litt for er den sinnsyke trafikken, her suser biler og scootere forbi deg med millimeters klaring...
Castel Sant`Angelo sett fra broen. Vi hadde et fantastisk vær de første to dagene, med 25 + grader i midten av oktober, så vi hadde egentlig med oss alt for varme klær...
En av broene over Tiberen, med Peterskirken i bakgrunnen. Vi bodde på et hotell midt i byen, rett ved Trevifontenen, men Roma har på en måte 3 historiske sentra, så det er en fordel å bo rett ved en metrostasjon. Vårt hotell lå i en hovedgate;Via Natzionale, med både buss, tog og metro i nærheten, så vi kjøpte et 3-dagers pass for 8 euro og kunne da kjøre ubegrenset. Brukte mest metro, som var ganske greit bare man kom inn i systemet... Ellers så tok vi beina mye fatt også, men husk gode sko! Skjønner ikke hvordan de italienske damene klarer å gå på 10 cm høye stilletthæler på brostenene...
Peterskirken er utrolig fascinerende enten man er katolikk eller hedning... Det er umulig å ta bilder som viser hvor storslått og enormt dette byggverket er. Under er en liten, men viktig detalj, nemlig et av de mange "kikkehullene" i gulvet, som ligger over krypten til apostelen Peter, eller rettere sagt; hans hode. Katolikker fra hele verden valfarter hit, og det er viktig å vise respekt inne i kirken. Det er blant annet en kleskode her inne, hvor man ikke skal ha bare skuldre og skjørt eller shorts må ikke være over knærne. Dessuten er det lov å ta bilder, men ikke "oppstilte" bilder av sine medreisende. Dette er nok mest for å unngå "tullebilder" foran skriftestoler og døde paver.
Denne gangen gikk vi ikke opp de over 700 trappetrinnene opp til kuppelen, fordi det var over 2 timers kø, men vi var istedet i Vatikanmuseèt og det sixstinske kapell hvor vi så blant annet Michelangelos berømte malerier av skapelsen. Her var det ikke lov til å ta bilder.
Ute på Petersplassen blir man ganske liten... Et lite tips som sparer tid i kø (det er gratis å komme inn i kirken, men man må gjennom en nøye sikkerhetskontroll), er å bruke inngangen på baksiden av Peterskirken. Da må man betale for å komme inn i Vatikanmuseèt, men det er vel verdt å få med seg :-)
Vi var i Peterskirken på en tirsdag og da holdt de på å rigge opp masse stoler og storskjermer til dagen etter, antakelig fordi Paven taler til folket her hver onsdag.
Rundt om inne i kirken er det utrolig mange skriftestoler, for katolikker fra alle land. Det står et lite skilt om hvilket språk man kan skrifte på. Men det som vi ikke-katolikker kanskje reagerer sterkest på er de balsamerte pavene som ligger i sine glasskister rundt omkring i kirken. Det kan være greit å vite om for de som skal ha med seg små barn hit. Her er det benker rundt, hvor katolikkene ber og gråter, så det er på sin plass med litt respekt. Jeg syntes det var rørende i krypten hvor Pave Johannes Paul II ligger, for her var det et blomsterhav og mange katolikker som sørget over den forrige paven.
Peterskirken sett fra baksiden, ved inngangen til Vatikanmuseèt og det sixtinske kapell.
Etter å ha vært i Peterskirken med sine enorme marmorgulv og bekledninger er det passende å besøke Pantheon, som sammen med Colosseum og en rekke andre storslåtte bygninger, ble ribbet for sin marmorbekledning under byggingen av Peterskirken...
Hvem som bygget Pantheon er noe uklart, men bygget har blitt gjenreist noen ganger. Det fikk status som kirkebygg på 600- tallet, ellers ville det neppe stått der i dag. Som i alle katolske kirker kan man gi penger som blir brukt til å hjelpe de fattige. Det er en grei måte å kvitte seg med småeuro og mye bedre enn å gi til alle tiggerne ute i gatene. Mye av det er bare lureri, så styr unna!
Det er selve kuppelen som Pantheon er mest kjent for, et skikkelig stykke ingeniørkunst langt forut for sin tid. I etterkant har mange brukt denne som mal, blant annet arkitektene bak Peterskirken. Det sies at det ikke regner inn gjennom hullet i kuppelen, men det kan vi avkrefte etter som det regnet den dagen vi var der :-)
Disse enorme eikedørene er 2000 år gamle!
Inne i Pantheon ligger blant annet kunstneren Rafael begravet. Det er en helt utolig akkustikk her inne, og er man heldig forgår det gudstjeneste eller korøvelse, for det fungerer som en "vanlig" katolsk kirke (bortsett fra alle turistene...).
Tilslutt var vi i Colosseum og Forum Romanum, Romas opphavssted. Det er så mye å se i Roma, og jeg hadde ikke fått med meg Forum Romanum før, men det bør man absolutt ikke gå glipp av! Det var jo her det hele startet, for snart 3000 år siden... Pål ble spesielt interessert i datidens kumlokk, entreprenør som han er :-)
Forum Romanum ligger ved en av Romas 7 høyder, Palatinerhøyden, og var datidens politiske og religiøse sentrum. Det var her det hele forgikk, og det er utrolig at man så lenge etterpå kan gå her og føle seg som en del av historien...
Romerne var tidlige ute med å bygge akvedukter og har vært kjent for sitt rene drikkevann opp igjennom tidene. I dag er Roma det eneste stedet i Italia hvor man trygt kan drikke vannet, både i eldgamle fontener, som denne i Forum Romanum, og i springen på hotellet.
Samfunnseliten bodde her oppe, og i ruinene av husene kan men fremdeles se hvilket luksuriøst liv de levde i motsetning til sine undersåtter...
Ruinene av palassene til Augustus, Tiberius og Domitian ligger også her oppe.
Og så Colosseum, da, jeg tror nok det var dette stedet som imponerte Pål mest. Selv om jeg hadde vært der før var det like spesielt å være der igjen. Stemningen er merkelig, selv om det bokstavelig talt kryr av turister her også... Men likevel er det mulig å forestille seg hvordan det var her på gladiatorene sin tid. Jeg er glad jeg ikke var gladiator, eller kristen for den sakens skyld, på denne tiden :-)
Colosseum ble bygget av keiser Vespian og fullført av Tiberius i år 80 e. Kr. Da var det 50.000 nummererte sitteplasser av marmor, samt rundt 30.000 ståplasser. Litt av et anlegg selv etter dagens standard... Setenummerne var risset inn i marmoren, og billettene var nummererte trebrikker, egentlig ikke så ulikt våre idrettsarenaer :-)
Nåtidens gladiatorer som oppholder seg utenfor Colosseum bør man helst holde seg unna. De "overfaller" turister med spørsmål om å ta bilder sammen med dem, og så forlanger de x- antall euro for det etterpå...
Nederst, nærmest bakken, befinner fangekjelleren og dyrecellene seg. Tenkte på filmen "The Gladiator" da jeg var der. Tror neppe det var gøy å befinne seg der nede mens man lurte på om man ble utvalgt i dag...
Dette ble en lang reiseskildring, som jeg må innrømme er mest for min egen del... Ferieminner/bilder går lett i glemmeboka, og det å lage en blogg om ferien er en god måte å gjenoppleve den på. Hvis noen har nytte av disse reisetipsene så desto bedre :-)
Jeg lengter allerede tilbake til Roma, men neste Italiatur går til Sorrento og Pompei eller kanskje Sicilia? For de som er interessert finnes det to blogger om turen til Sør-Italia sommeren 2008 i mitt arkiv. Det var også en fantastisk tur, selv om det var ulidelig varmt...
Ha en flott lørdag alle bloggvenner! Klem fra Britt :-)

5 kommentarer:

Linda sa...

Hei Britt!Ååå,så masse flotte bilder fra turen deres.
Nå kan jeg glede meg ser jeg.
Er veldig spent,mannen min har besøkt byen to ganger før,så han leder ann.
Ha en fin helg!
Klem Linda :))

ARKinterior sa...

Kjempefint innlegg du viser !! Var veldig gøy å se, Jeg fikk tur til Roma i 30 års presang- (Off det er alt 4 år siden!!)jeg og min kjære var der i mars 2006, og vi snakket senest om den turen idag-artig å se bildene dine fra stedene vi var..en fantastisk by som virkelig må besøkes snarest igjen :)
Ønsker deg en fin søndag

Synnøve. sa...

Godmorgen denne siste söndagen i februar.
Tusen hjertlig takk for at eg fikk bli med til Roma. Har aldrig värt i Italia så dette var en kjekk tur.
Coloseum og St Peterskirken er flotte byggverk.
Tenker på hvordan det måtte ha värt når disse skulle bygges. var det muligens slaver som fikk jobben å gjöre det?

Her er det litt opp og ned akkurat nå.
Vi skal til Ålesund på torsdag. Begravelse på fredag.

Gruer meg litt til kjöreturen for det er ju over fjell vi skall, men det går sikkert bra.

Snöen laver ned idag og. Det er 4 minus her. Håper det er kallt en go stund ut mars eg.
Ha nå ei flott söndag.
Klems Synnöve.

Caroline sa...

Vi hadde bryllupsreisen vår til Roma for snart 4 år siden. En uforglemmelig reise til en av verdens mest fortryllende steder. Morro å lese det du har skrevet, for mange av de samme tankene slo oss når vi var der. Fikk en liten gjenopplevelse av turen gjennom det du skrev:)

Kom forresten over bloggen din på NIB og syntes den var veldig koselig:)

Huset i skogen sa...

For en utrolig flott tur dere ser ut til å hatt! Har aldri tenkt på Roma som noe reisemål, men må si at jeg virkelig fikk lyst til å ta en tur dit nå. Flotte bilder og morsomt å lese det dere har opplevd!

Ha en fortsatt fin helg:)