torsdag 4. november 2010

Herlige Sicilia

Lenge siden sist blogginnlegg, det går mest i facebook om dagen... Etter å ha kjøpt en genial liten mini-pc, så er det mye lettere å være 5 minutter på fb enn å bruke 1 time på å laste inn bilder til bloggen, slik jeg har gjort nå :-) Men blogging vil jeg ikke slutte med, så nå kommer et lite innlegg fra Sicilia! Vi kom hjem for 2 uker siden etter en fantastisk tur til et fantastisk land!


Jeg er en selverklært Italiafan og elsker maten, vinen, kulturen og menneskene. Dette er tredje gang i Italia og Etter to ganger i Roma, Sorrento, Pompei, Napoli, Capri og Sankta Agatha, gikk turen denne gangen til Sicilia. Jeg kan ikke si at jeg angrer på det valget :-)


Bildet ovenfor er fra havnen i Trapani. Vi valgte å reise med reiseselskapet ved Torps flyplass og kan virkelig anbefale dette! Siden vi hadde lyst til å reise til Sicilia søkte jeg på nettet og fant ut at Ryanair har ruteflyvninger til Trapani flyplass på Sicilia hver ukedag. De arrangerer også egne reiser via sitt reiseselskap reise@torp.no. Vi har reist en del i inn og utland de siste årene, og kan med hånden på hjertet anbefale dette reiseselskapet. Jeg ringte inn og sa hvordan hotell og hva slags ferie vi ønsket og fikk akkurat det jeg ba om. Hotellet er forøvrig det beste vi har vært på noen gang :-)


Havnen i Trapani er flott og vi tilbrakte en dag i Trapani by, et par dager etter ankomst til Sicilia. I vår reisepakke inngikk en leiebil som vi fikk på flyplassen og disponerte hele uka. Det var virkelig en stor fordel for oss som ønsket å se mest mulig av øya :-) Vi bodde på hotel "Stella d`Italia" i Marsala på østkysten av Sicilia og kjørte optimistisk leiebilen fra Trapani flyplass til Marsala by...Leiebilen var en snerten liten Ford Fiesta som heldigvis ikke hadde altfor lavt understell, hvilket jeg skal komme tilbake til... Forøvrig var bilen aaaltfor stor for bykjøring i Marsala og noen av de andre landsbyene og byene vi besøkte under oppholdet! Jeg trodde Pernille og jeg hadde opplevd sinnsyk trafikk i Sorrento og på Capri, men dette var like ille! Supersmale gater (vel, smug egentlig...) som kunne ende i en trapp eller smalne inn så du ikke kom videre, og en litt uvant form for kjøring og skilting kan man trygt si :-)


Men har man leiebil så får man se og oppleve utrolig mye, det er sikkert! Med Pål som sjåfør og meg som kartleser skulle det meste gå bra, eller...? Vi kjørte blant annet "The salt road", hvor vi fikk se at Marsala er en av de store produsentene av fint bordsalt i verden. De produserer altså ikke bare den kjente Marsalavinen, som vi jo selvfølgelig testet ut :-) Fascinerende å se vindmøllene og de store saltbassengene hvor flamingoene trivdes godt.
Vet ikke om det er mulig å se flamingoene på dette bildet, men det var hundrevis av dem. Sicilia er forøvrig produsent av utrolig mye annet enn nydelig vin og olivenolje. De er Italias kornkammer og produserer store mengder sitrusfrukter, mandler, fiken, dadler og fersken, foruten "vanlige frukt og grønnsaker". Og maten, ja den gjenspeiler alt det friske fra jord og sjø :-)Hotellet vi bodde på hadde topp service, beliggenhet og utsikt. Dette er utstikten fra balkongen hvor vi ser en av byens gamle kirker. Marsala er en by fra rundt 300 e. kr og ble opprinnelig grunnlagt av araberene. Sicilia er en salig blanding av ulike kulturer fordi denne øya har vært erobret av så mange ulike folkegrupper gjennom århundrene. Dette gjenspeiler seg både i maten og arkitekturen og var spennende å oppleve :-)Vi hadde store planer om å se Etna, Europas eneste aktive vulkan, og hadde også planer om å se det meste av øya. Til info så lar det seg ikke gjøre i løpet av 5 dager... Øya er Italias største region på 25.000 kvm2 og man rekker ikke over denne i løpet av èn dag... Derfor må vi nok en tur (eller 10!) tilbake, så synd :-)En interessant aktivitet å observere på kveldene på Sicilia var den såkalte "passegiataen". Sicilianerene er ikke spesielt velholdte, siden de har vært undertrykket av mafiaen i så mange år, og enkelte av de landsbyene vi kjørte gjennom var direkte fattige. Men de vet å kle seg! Etter at de kommer hjem fra jobb, og før middag, kler de seg opp i sine fineste klær (og de er italienere så de har virkelig fine klær!) og så spaserer de langsomt gjennom hovedgaten og piazzaen i byen. Da gjelder det å se og bli sett! Det er absolutt ikke plagsomt, men det kommer gjerne tilrop og anerkjennede klapping hvis de synes du ser bra ut, ikke verst :-)Siden vi hadde bil, vår kjære lille Ford Fiesta..., kjørte vi en del rundt og havnet blant annet i en liten badeby på nordvestkysten. Her var det skikkelig fint, med sandstrender og palmer, samtidig som det var en søvnig fiskerlandsby. Kunne virkelig tenke meg å investere i en leilighet her nede nå i som det er billig å kjøpe, må bare vinne i Lotto først hi, hi... :-)En ting det er lurt å vite før man reiser til Sicilia er at her er det nesten ikke en sjel som snakker engelsk! Men har man med en ordbok og bruker tegnspråk så ordner det meste seg... Jeg handlet både kamera og sko (blant annet...) og spurte etter veien x - antall ganger :-)


Nå var ikke vi på noen badeferie denne gangen, men temperaturen er som en god, norsk sommer i oktober. Vi kunne sitte ute til langt på natt uten å fryse :-) Og så er prisnivået så bra på Sicilia. Øya er enda ikke invandret av titusener av engelske, tyske (og skandinaviske) turister, så prisene på mat er absolutt akseptable. Vi har faktisk aldri brukt så lite penger på mat i ferien før :-)Som sagt så er befolkningen på Sicilia ganske fattige i forhold til oss og det er rart å tenke på at kun 3 timers flytur fra Norge er verden såpass annerledes... Men jeg tror faktisk ikke at de har det så ille, fordi de lever på en helt annen måte. Et ordtak sier at mens vi i Norden spiser for å leve, så lever sydeuropeere for å spise, og jeg tror det er mye riktig i det :-) De bruker ikke mye penger på hus og gardiner, men maten er viktig! Og hvilken mat de har! Jeg tror ikke jeg har spist så mye godt siden sist jeg var i Italia :-)I denne lille fiskerlandsbyen kunne vi se hvordan enkelte "fisket". De dykket med harpun og la dagens fangst i en pose på ryggen. Sannsyneligvis var det sverdfisk som ble fanget på denne måten. Vi spiste masse fisk på turen og blant annet sverdfisk. Tror det passer for de som ikke er så glad i fisk, for det smakte nesten som kjøtt. Personlig har jeg aldri spist så mye fisk på en uke, men det var toppen fordi det var så ferskt :-)Maten og vinen, ja... Bare ubeskrivelig! Og så er det jo sundt også... de lever jo til de blir 100! Fersk fisk, olivenolje, grønnsaker og vin, det er til å leve med :-)


Vi opplevde så masse at det er vanskelig å få med alt i ett innlegg, men dette med mafiaen og landsbygda fortjener litt oppmerksomhet. Tror de fleste som tenker på Sicilia tenker på mafia og det er vel ikke helt ufortjent... Jeg har jo også vært i Napoli og der er mafiaen veldig tilstede, men jeg følte nok mer nærværet på Sicilia. Ikke fordi jeg følte meg utrygg, for det er det ingen grunn til. For oss turister er mafiaen ingen trussel, tvert imot nesten, de ønsker jo turisme...


Vi kjørte mange mil rundt på landsbygda for å finne Corleone, selve mafialand fra Gudfaren... Og jeg skal love at det ikke var lett å finne! Skiltingen og veiene var av en helt annen verden, du må faktisk oppleve det for å tro det! I det øyeblikket vi trodde vi hadde funnet at av skiltingen og hvordan kartet fungerte, ja så ble det en helt annen sak... Virkelig en utfordring, og vi kjørte maaaaaange mil feil fra tid til annen. Noe vi etterhvert lærte oss var at alle veier fører ikke til Rom, men til Palermo! Uansett om du tar til venstre eller høyre hi, hi ... :-)Corelone var en opplevelse i seg selv! En utrolig vakker liten landsby med sitt eget antimafia- museum... Vi spiste på en restuarant som hadde bilder av Al Pacino og Diane Keaton på veggen, etter deres besøk der, og drakk selvfølgelig husets egen vin som het Don Corleone:-)


Mafiaen var veldig tilstedeværende på landsbygda fremdeles, og det var tydelig å se hvor de hadde betalt sin ekstraskatt og ikke... Der man IKKE hadde betalt var alt fraflytt og øde, nemlig...På landsbygda var det som sagt tydelige tegn fra mafiaens påvirkning, og mange hus og gårder var fraflyttet. Det lærte vi i etterkant at var at de måtte flytte fordi de som bodde der ikke rettet seg etter mafiaens ordre... Det er faktisk slik at hvis du ikke betaler så kommer det til å hende deg eller din familie noe!


Og veiene, ja de er bare ubeskrivelige... i hvert fall de som ikke er merket av på kartet. Mange steder trodde vi ikke at det gikk an å komme frem, fordi halve veibanen var rast ut. Og så var det skiltet med en liten "dump", noe å prøve seg på i Norge?Uansett veistandard eller skilting, vi har hatt en fantastisk tur til Sicilia og kommer mer enn gjerne tilbake! Og til alle som er skeptiske til Ryanair: de er et lavprisselskap og IKKE fleksible... Jeg bestilte prioritert ombordstigning (for å kunne velge plass først) og tok med en ekstra koffert, det funket kjempefint! Valgte plass ved nødutganger, og der er det god plass til bena :-)Kjenner nå hvor mye jeg elsker Italia som reisemål og funderer bare på hvor turen går neste gang :-) har brukt lang tid på dette innlegget fordi dataen er litt klikk, men for en fin ting blogging er som dagbok...
På bildet ovenfor er middelhavet i bakgrunnen og dette er utsikten fra vår balkong! Lengter allerede tilbake... Det blir italiensk språkkurs på øret for meg i stallen nå... Klem fra Britt :-)

3 kommentarer:

Linda sa...

Hei Britt!
Lenge siden sist,kos å høre fra deg.Takk for en fin tur,kan godt ta den turen:))
Ha en flott helg!Klem Linda :))

Synnøve. sa...

Godmorgen.
Håper du sover nå alltså.
Takk for turen til denne flotte öya.
Har suttet og fundert litt på å ta en tur til Italia, men veit ikkje helt hvor. Sicilien er absolut ett tenkbart reisemål.

Veiene såg ikke helt goe ut da, men dem liggner litt på Nugursvegen så det ska nok gå bra hihi.

Det der med mafian skremmer meg litt. Men det nok som du sier at dem önsker seg turister. Men får llitt angst når man ser hvad du skriver om dem som bor der.
Vi kan nok ikke skjönne hvordan det er egentlig.

Nå er det snart på tide å hoppe i loppekassa.
Önsker deg ei flott dag når du våkner.
Klems Synnöve.

Anonym sa...

Hei.
Dette var en meget fin blogg fra Sicilia. Vi skal reise dit i påsken, og lurer på om du har noen flere tips til turen? Vi skal være der i 8 døgn, og har tenkt å reise litt rundt.

Merd vennlig hilsen
Anne Ma og Tore