søndag 6. juli 2008

Opplevelser for livet

Vi er nå tilbake etter en fantastisk tur til Italia, og jeg vil først og fremst si Tusen Takk for alle koselige kommentarer mens jeg har vært borte :-) Siden sist jeg skrev et innlegg på bloggen min, har vi hatt opplevelser for livet! Både i Italia, men også etter at vi kom hjem, for dagen etter hentet vi vårt nye familiemedlem; lille Leonardo (Leo til daglig). I Italia opplevde vi så mye at det har tatt tid å fordøye alle inntrykk, men både datteren og jeg er forelsket i landet og menneskene der! Bildet under viser utsikten fra balkongen vår på hotellet i Sankta Agatha, en liten landsby høyt oppe over Sorrento by. Vi ser Middelhavet der nede; vakkert :-) Vi har vært både i Pompei, Roma, på Capri, i Napoli, samt Marina del Canto ved Middelhavet, så i dette innlegget velger jeg å konsentrere meg om Pompei, foruten bilder av Leo som kommer tilslutt :-) Pompei var alt jeg hadde drømt om og litt til... Til tross for varmen ( vi hadde mellom 35 og 40 grader hele uka!) var det en unik opplevelse å være i denne utgravde byen og høre historien bak. Det var en helt spesiell atmosfære her, og man kunne levende forestille seg livet til menneskene som bodde her da utbruddet kom.
De små vinduene er fra boligene til gladiatorene. De trente og bodde her i Pompei. Selv om de var store helter blant folket, var boligene deres heller kummerlige. De hadde ikke lov til å ha familie, men så populære som de var hos damene, vet man at det ble født mange gladiatorbarn i Pompei...
De hadde flere slike amfier i Pompei. Dette er den største, med plass til 5000 mennesker. På den tiden var tribunene dekket av marmor, og det må ha vært et imponerende syn. Men diverse romerske keisere opp igjennom århundrene før utbruddet, plyndret det meste av marmoren for å bruke den i sine palasser i Roma. Her har det sneket seg inn et bilde av datteren på balkongen i Sankta Agatha :-) Tilbake i Pompei... Dette er fra en av de mange gatene som er gravet ut. Gaten er nedsenket, og det er laget fortau. Hvorfor skal jeg fortelle litt lenger ned. Førøvrig er det bare 65 % av Pompei som foreløpig er utgravet og de vet ikke om de får tak i penger til å grave ut resten, dessverre.
Her er hovedsenteret i byen, med selve syndebukken Vesuv i bakgrunnen... Vesuv er den eneste aktive vulkanen på fastlandet i Europa. Det forrige store utbruddet var under 2. verdenskrig i 1944, og befolkningen i Napoli fikk da hjelp av de allierte for å komme seg vekk. Napoli er Europas tettest befolkede område og over 700.000 mennesker bor rett ved selve vulkanen. Over 4. millioner mennesker bor i rød faresone og må evakueres i løpet av 3 dager! Det er en enorm oppgave pga. det dårlige veinettet, med smale veier og kun to felter, og knapt nok det... Vulkanens aktivitet blir kontinuerlig overvåket for å kunne forutsi et nytt stort utbrudd. De vet at det kommer, men ikke når!
Pompei var en rik by og langt forut for sin tid. Steinbenken i forgrunnen hadde nedsenkede leirkar som fungerte som termoser, enten for å holde ting varmt (f. eks. suppe) eller kaldt (som vin). Det var faktisk datidens Mc Donalds, hvor Pompeis innbyggere kunne kjøpe take away mat! Det er funnet mange slike Mc Donalds rundt omkring i byen :-)

Mye av det som er gravet ut befinner seg fremdeles på slike lagre. Menneskekroppen i forgrunnen er en avstøpning i gips, med skjelettet inntakt inni. Da utbruddet kom, var det først enorme kampesteiner som ble spydd ut av vulkanen. Disse drepte selvsagt mange, men det var asken, som var på nesten 400 grader, som tok livet av de fleste. De ble rett og slett brent levende og da Pompei ble funnet på 1900-tallet under 7 meter aske, gravde de ganger ned til de omkomne og helte gips nedi. Slik kan vi i dag se hvor de befant seg og hvilke stillinger de satt i for å beskytte seg mot den glovarme asken. Det gjør virkelig inntrykk å se, og man kan bare forestille seg hvilke lidelser de må ha hatt!

Man regner med at over 10.000 mennesker ble begravet under asken. De som overlevde, var de som løp til stranden og ut i havet. Pompei lå nemlig opprinnelig ved havet, men utbruddet flyttet strandlinjen 400 meter lenger ned. Derfor tok det så lang tid å finne igjen den begravde byen, fordi alle arkeologer opp igjennom tidene lette på feil sted! Pompei ble oppdaget ved en tilfeldighet av en bonde som gravde etter vann! Treningsarenaen til gladiatorene. Det var veldig fint å ha vært her i Pompei først, før vi kom til Roma og Colosseum :-) Siden byen ble begravet under 7 meter aske er alt veldig godt bevart og vi får uvurderlig kunnskap om hvordan de gamle romerne levde og bodde. Det er nemlig temmelig likt som livet i Pompei på samme tid.

En av hovedgatene i Pompei, med en lokal Mc Donalds til høyre på bildet :-)

Her en av de mange vannfontenene i Pompei. Alle hadde forskjellige ansikter uthugget i stein, slik at det skulle være lett å vite hvor i byen man befant seg. Det fantes nemlig bare et eneste veiskilt i Pompei, og det turte jeg ikke å legge ut bilde av her på bloggen...Det viser sjømennene veien til byens bordell og er uthugget i en brosten i gaten. Veiviseren er intet mindre enn av en manns edlere deler... Sjenerte var de nemlig ikke på denne tiden!

Nå det gjelder vannet i Pompei så var det forgiftet! De hadde nemlig brukt vannrør laget av bly, noe som førte til at ingen i Pompei ble over 30 år; de døde rett og slett av blyforgiftning! I dag er disse rørene skiftet ut, så det er trygt å drikke av fontenene nå.

Så var det historien om fortauene! Romerne er jo kjente for sine lange togaer som subbet i bakken når de gikk. I tillegg gjorde innbyggerne i Pompei som folk flest da de tømte nattpottene sine; de kastet innholdet ut i gaten. Så for å slippe å møkke til togaene, bygget de opp fortauet så de kunne gå tørrskodd... Når de skulle over gaten hadde de oppbygde fotgjengerfelt, som på bildet under. De var konstruert slik at vognhjulene til hestekjerrene gikk mellom; smart ikke sant? Jeg syns det var morsomt å se likheten med våre fotgjengerfelt, når det gjelder formen på stenene...

Tilslutt i dagens reisereportasje er noen bilder tatt fra bussvinduet. Bildet under viser en typisk villa i Sorrento. I hagene vokser sitrontrær og oliventrær som er myyyye større enn det bittelille treet jeg kjøpte i vår...

Veien mellom Napoli og Sorrento og veien opp til landsbyen vi bodde i, kurerte høydeskrekken til de fleste... Det var hårnålssvinger som fikk Trollstigen til å virke som E6! Og bare centimetre utenfor veien gikk det flere hundre meter rett ned i klippene. Da skulle man tro at trafikken gikk pent og pyntelig for seg, men det var ikke tilfellet... Det var busser, biler, scootere med ett barn foran og to bak (uten hjelm såklart), motorsykler og fotgjengere. Og alle tutet før svingene for å si fra at de kom i full fart! Men vår lokale bussjåfør var utrolig dyktig, så etterhvert glemte jeg (nesten) å være redd :-)

På dette bildet av Sorrento, tatt fra bussen, får man en viss følelse av hvor bratt det er. Selve byen ligger på klipper som går rett ned i havet flere hundre meter lenger ned; det er ganske imponerende hvordan de klarer å bygge hus og veier i det bratte terrenget! Disen på bildet er rett og slett varmedis, for denne dagen var det nærmere 40 grader...

Måtte bare ta bilde av et oliventre, sånn for moro skyld! Litt større en min stusselige lille sak...

Dette bildet er tatt ved en gammel romersk villa utenfor Napoli. Jeg kommer ikke til å vise bilder tatt herfra, men heller konsentrere meg om Roma og Capri i senere innlegg. Tok med dette for å vise hvor trangt husene ligger i Napoli by. Vi ser Vesuv i bakgrunnen her.

Det var slutten på denne reisereportasjen. Takk til alle som orket å lese hele :-)

Så kommer den største opplevelsen av alle, nemlig lille Leo :-) Er han ikke nydelig? Vi hentet han dagen etter at vi kom hjem, så nå har han bodd hos oss i 5 dager!

Han har rukket å bli bestekompis med jentene og de elsker vårt nye familiemedlem. Han har til og med hilst på Theodor, kattungen vår som er stallkatt, og de leker og har det kult :-)

Leo er en leken liten krabat, men han slokner fort etter noen timers lek og må sove mye. Vi er nøye på å ha han ut etter spising og soving, så det har vært bare et par-tre uhell inne så langt; ikke verst!

Som alle valpeeiere vet, er det som å få en baby i huset. Han skal spise til bestemte tider, ha mye ro, men også lek og oppdragelse. Da er sommeren en perfekt tid å få en valp i huset på! Vi har jo tross alt litt bedre tid, selv om høyonna kom samtidig med Leo i år... Skal vise mange bilder av Leo etterhvert, blant annet sammen med Theodor, men det får bli i et annet innlegg; dette er laaaangt nok!

Skal komme innom dere alle sammen etterhvert, og vil si som Det beste i livet - Lene, at jeg ønsker å ha god tid til å lese gjennom alle nye innlegg og kose meg med det, samt å legge igjen kommentarer :-)

Ønsker alle mine bloggvenner en flott sommerkveld, både de som er hjemme og de som er på ferie!

Mange klemmer fra Britt :-)

18 kommentarer:

Kristins rede sa...

Hei!
Høres ut som at dere har hatt en fin tur!
Gratulerer med valp. En skikkelig gromkar er han.
Ferien blir i Øvre Vang i år. Skal kjøre eldstemann dit lørdag, reiser til Trøndelag isøndag også tlbake til Vang 21.juli. Blir en tur til Namsskogan familiepark og svipptur til Sverige litt senere i ferien. Gleder meg til Vangstur, lenge siden sist.
Klem Kristin

Gry sa...

Å, så morsomt å se bilder fra turen og på Leo, såklart! Det kommer helt sikkert til å gå bra med han og Charlie ;-) De er jo to fine fyrer, ikke sant?

Så herlig å lese om turen deres. Jeg visste ikke så mye om Pompei som det du har fortalt, så takk for guidningen! Regner med å få se mere bilder når vi ses ;-)

E har snakka med I på MSN nå i kveld og jeg har prata med fadern på telefon. Hörte om höyet, og det var synd at dere blev overrumpla av regnevär..... godt at dere kunde presse det i alle fall.

Har du tid, så er det bra om du kan ringe meg i morgen? Jeg er redd for at dere planlegger fest på feil helg, hihi..

Sov godt! Klem Gry

Synnøve. sa...

Tusen takk for en flott tur. Fölte det som eg var med dere der nede.
Nå veit eg hvor vi ska reise eg og gubben.
Bildene var så flotte og eg fikk lyst å bade.
Veien er kanske ikke min favorit når du sier at Trollstigen er rene E6 hehe....
Den er ju ikke så bred og fin den heller mener eg hehe....
Lille Leo var en skjönn fyr. Håper han trives hos dere nå og får ett langt liv på gården.
Så håper eg at dere ikke får manko på höy til hösten og vinter heller med tanke på det regnvär som kom nå i disse dager.
Venter med spenning på flere bilder....
Kjempeklem fra meg.
Synne.

organic-lizzi sa...

Velkommen hjem & Gratulerer med den deilige Leo..
Har vært i samme område for maaange år siden..
Super dag & Klem fra Randi

Annaewa sa...

Välkommen tillbaka! Det var ett jätteintressant inlägg, rena historielektionen! det verkar som att ni har haft det hur bra som helst, och va söt han var den lille gladiatorn Leo!
kram Annaewa

MiaMaria sa...

Hej!

Välkommen hem från Italien, vilken upplevelse ni varit med om tack för att du delar med dig.....

Och Lilla Leo är ju så söt......lille babysen i huset blir väl omhändertagen kan jag tänka mig.....

HA´nu det så gott denna vecka!
MiaMaria

Tiril sa...

Hei Britt!
Du så flotte bilder fra turen, kjekt å se og lese.kjekt å leve på minnene etterpå og synes jeg.
Herligheten for en søt hvalp, tenker dere skal kose dere nå, om det er litt travelt med hvalp er det en fin årstid å få hund på.
Her hos oss har det vert rene tropesommeren siste uke, men idag regner det, men der var tørt igjen, så vi trenkte det.
Her begynner ferien først om 14dager, skal bli deilig.
Forsatt fin sommer.

ANETTESHUS.COM sa...

Jeg er en av de som leste hele innlegget;) Ingen tvil om at dere har hatt en flott tur! Har lenge hatt Pompei som en av mine "10 på topp: Byer jeg må besøke"! Og etter å ha lest dette, frister det enda mer.

Takk for spennende og lærerik lesning! Ha en fortsatt god uke! Leo var forresten veldig søt...

Anette

Anonym sa...

Så söt liten valp ni skaffat. Vilken härlig resa du varit på med din dotter, otroligt vacker bild den översta. Jag älskar Italien (och grekland). Läskigt med såna serpentinvägar ni åkte längs, jag åkte buss på en sån i Monte Negro en gång då bussen började rulla bakåt jag trodde min sista stund var kommen.Vi blev tvungna att gå upp sista biten men det kändes i allafall bättre.Jag hade en award till dej den 26juni när du nog var i väg på din resa. Hämta gärna den om du vill, kram Katta

mali-mo sa...

Dette ser ut til å ha vært en fantastisk tur! Kan formelig kjenne entusiasmen din over alt du har sett og opplevd, herlig, får litt ferie-til-Italia følelse jeg også her jeg sitter:) Her er ialfall varme, selv om attraksjonene ikke er fullt så flotte!

Gratulerer med en nydelig valp, helt bedårende iten og søt. Blir vel baby en stund denne her fremover ;)

Kjekt at du er tilbake på bloggen og nyt sommeren!

Huset i skogen sa...

Et langt innlegg, men hva gjør det når det er så interesant og morsomt å lese som dette er:) Ser ut som dere har hatt en kjempefin tur, og kost dere skikkelig. Fikk veldig lyst til å reise en tur jeg nå, men det får bli når ungene er blitt større. Her er det visst kun badeferie som er tingen!
Leo ser ut som en hyggelig liten tass:) Blir vel en skikkelig gårdshund etter hvert!
Ha en fin dag videre!

liven sa...

Heisann!! Der var du hjemme igjen ja:O)
Ser ut til at du har hatt en flott tur og fått sett en hel masse:)
Fantastiske bilder du har tatt!!
Dette har nok vært en stor opplevelse:)

Så skjønn lille Leo er da:O)

I august blir det en liten pus på oss.
Min eldste datters katt har fått fire kattunger og da skal vi ta den ene:O)

Kos deg videre i sommer:O)

Anonym sa...

Hej och tack för besöket inne hos mig!
Vilken upplevelse resa Ni har varit med om. Jag har läst ganska många böcker om Rom och hur det var på den tiden.Läser just nu om Alexander.Så det är roligt att få se hur det såg ut. Man har ju bildat sig en uppfattning själv. Men den stämmer ganska bra! Och lilla Leonardo är ju så söt! Det är en bra tid att skaffa valp på. De kan springa hur de vill både ute och inne.
Jag har som sagt släkt i Norge. I Mysen i Östfold. Någon mil ifrån gränsen om man följer E18 ifrån Sverige.
Nästa vecka ska mina föräldrar ta med mina barn upp till Fagernes och bo i en hytte 2000 meter över havet. Du kan tro att barnen längtar! De ska fiska och bara mysa.

Må gott!

//Cissi
Jag länkar ifrån mig till dig!

Lynetmor sa...

Hei, gratulerer med valp :-) Og det høres ut som om dere har hatt en kjempe fin tur! Opplevd og sett så mye. Ønsker deg en fin kveld :-)

Tee of Vinnord Cottage sa...

Leo er bare nydelig!!!! Valper er og blir søte!

Jeg er skikkelig missunnerlig på ferieturen din, det ser så deilig ut! Men her har det også skjedd sitt... Jeg har endelig kjøpt meg hus. Eindommen er ikke så stor som jeg først ønsket, og det er liten plass til hest, men det er mange måter å jobbe rundt dette på... kreativitet er tingen... og uansett så skulle det jo helst ikke blir noe hestkjøp før om ett par år. I mellomtiden har jeg jo Ole og hestene hans på gården. Kommer sikkert til å være der like mye nå som før :)
Gleder meg iallfall til å pusse opp, det er klart!

Ha en toppers dag, jeg sniffer innom igjen snart.

Synnøve. sa...

Hallå der gardsfruen.
Stikk inom meg så finner du noe morsomt.
Klems
Synne.

Lene sa...

Ohhhhhhh - nååå tok du nesten pusten fra meg her :)) Fyyyy, søren!! Først DET fantastiske reisebrevet fra Pompei!!! Og så herligste avslutningen med Leo. Helledussen, hvor skjønn går det an å få blitt???

Men, Britt... Jeg er så imponert over alle kunnskapene dine om Pompei. Flink til å lese og få med deg turistguider. Utrolig spennende og facinerende. Og så såå fantastisk det må være å oppleve det hele i virkeligheten. Kjempegreit å bare reise to avgårde på sånn en opplevelsestur - så får man fred og ro til å konsentrere seg om det man ønsker.

Men velkommen hjem, kjære deg!! Og velkommen hjem også til herlige Leo! Jeg gleder meg masse, masse til å høre mer om både han, og om Roma og Capri.

Goood solskinnsklem til deg - og takk for kjempeflott innlegg :))

Synnøve. sa...

Hei igjen Britt.
Du kan kopiere bildene. Det er helt om det.
Så har du dem til odel og eie.
Klems vennen.
Synne.