lørdag 12. juli 2008

Roma...

Jeg tror Roma må være verdens vakreste by! Da mener jeg ikke vakker i den forstand at den er perfekt, men byen har en vakker sjel. Vi tilbrakte to dager i den evige stad og varmen gjorde at romerne forlot byen til fordel for stranden i helgen, så det var overkommelig med folk både i trafikken og ved attraksjonene. Har hørt fra andre at de har stått i timevis i køer både ved Colosseum og Peterskirken, det slapp vi heldigvis :-) Kirken under ligger ved Piazza Navona og jeg tok ikke bilder inne i kirken, for der var det helt stille og fredelig. Datteren og jeg satte oss og hadde en stille stund her inne i denne vakre kirken. På selve piazzaen holder tegnere og malere til, og du kan få laget f.eks en morsom karikaturtegning av deg selv, hvis du har en viss posjon selvironi hi,hi... Broen over Tibern ved Castillo de san Angelo. Keiser Hadrian bygget dette som et mausoleum til seg selv og senere har det blant annet blitt benyttet som gjemmested for pavene. Pave Nikolas III fikk bygget en overbygd bro, kalt Passetto di Borgo, fra Peterskirken og hit, slik at paven kunne komme seg unna ved en invasjon av Roma. Og Gry, jeg skal lese Engler og Demoner :-)

Peterskirken var en stor opplevelse, bokstavelig talt! Bildet under er fra Petersplassen og man ser blant annet en enomt storskjerm som brukes når Paven taler til folket. Vinduene øverst til venstre er inn til pavens soverom og han var nok hjemme da vi var der, for de sto oppe til lufting. Vi vinket til han da vi dro, sånn for sikkerhets skyld...

Pernille og jeg fant ut at vi skulle gå helt opp til toppen av kuppelen for å nyte utstikten over Roma by. Det var både en opplevelse og en utfordring... 572 trappetrinn i 40 graders varme med et aldri så lite snev av klaustrofobi... joda, men det var verdt det! Skal vise bilde av trappene litt lenger ned, da skjønner dere nok hva jeg mener :-)

De døde og balsamerte pavene ligger glasskister inne i Peterskirken. Rundt dem står katolikker fra hele verden og ber. Rundt Pave Johannes Paul II var det ekstra mange folk, og mange gråt og tok bilder av sin kjære avdøde pave. Det var både spesielt og rørende, synes jeg. Bare så dere vet det, var det helt greit å ta bilder inne i kirken. Det som ikke var lov, var å ta bilder av sine medreisende inne i kirken. Hvorfor aner jeg ikke, men det var dessverre mange turister som brøt dette forbudet, og det var vaktene naturlig nok ikke særlig glade for.

Peterskirken er utrolig vakker og rikt utsmykket. Her er et av de mange alterene som finnes inne i kirken. Hvor all marmoren kommer fra skal jeg fortelle litt lenger ned. En viktig ting å huske på hvis man skal besøke kirkene i Roma, er å dekke til skuldre og lår. Kjoler, skjørt og shorts må gå til knærne og bare skuldre er ikke tillatt.

Greit å vite :-)

Foran alle stolene ser man selv hovedalteret. Det var avsperret denne dagen pga. forberedelser til en stor gudstjeneste som skulle finne sted dagen etter, altså på søndag. Vi så begivenheten på Tv og jeg tror det var en ordinering av nye kardinaler eller noe.

Som dere ser, var det lite folk på Petersplassen denne dagen. Jeg er glad vi slapp å stå i milelange køer før sikkerhetskontrollen, for det var en varm dag!

Her er trappene opp i selve kuppelen; skjønner dere hva jeg mener med klaustrofobisk?

Her kan man ane hvor trangt det er. Datteren på bildet er ikke av de største... Fikk ikke tatt bilde av der hvor trappen gikk rundt kuppelen, men der lente taket seg over deg da du gikk, så vi trodde først at vi var blitt svimle av varmen :-)

Men da jeg så denne utsikten, var det virkelig verdt det! Det var rett og slett helt fantastisk å stå på toppen av Peterskirken og se utover Roma, så det anbefales alle selv om man har høydeskrekk...

Pernille har ikke høydeskrekk, så hun lente seg over rekkverket og tok bilder. Mor derimot holdt seg på litt avstand hi,hi...

Så var turen kommet til den berømte Trevifontenen, Fontana di Trevi. Vi måtte selvsagt kaste en mynt i vannet over venstre skulder, slik at vi er sikre på å komme tilbake til Roma :-) Kaster man en mynt er man garantert å komme tilbake. To mynter betyr at man blir forelsket i en romer...tre mynter så kommer man til å gifte seg med en romer og fire mynter så blir man skilt fra denne romeren. Til orientering så kastet vi bare èn hver hi,hi... Kilden som forskyner Roma med drikkevann ligger faktisk under Trevifontenen. Før gikk det an å drikke vannet her, men nå er det det samme vannet som går rundt, så det er ikke anbefalt... Roma by er det eneste stedet i Italia hvor man trygt kan drikke vannet i springen, for det er helt rent!

Her er statsministerboligen hvor den nærmest selvutnevnte statsministeren Silvio Berlusconi holder til...

Spansketrappen var vi også innom... Det er visstnok bare engelskmenn og skandinaver som kaller trappen for spansketrappen. Navnet kommer av at trappen ligger ved det spanske kvarteret i byen, og det var også i nærheten her at de store norske forfatterene bodde; Henrik Ibsen, Sigrid Undset og Bjørnstjerne Bjørnson for å nevne noen.

Solnedgang over Tibern... Her er de imponerende dørene til Pantheon! Disse dørene og beslagene er over 2000 år gamle og fungerer fremdeles, ikke verst. Pantheon ble også bygget av keiser Hadrian og betongkuppelen, som forøvrig er stor ingeniørkunst fordi den holdes oppe av seg selv uten armering, er modellen til kuppelen i Peterskirken. Pantheon er brukt som gravsted for kunstnere og blant annet er maleren Rafael begravet her.

Det var gudstjeneste her denne dagen, og jeg skjønner hvorfor akkustikken her inne er berømt! Virkelig en opplevelse å høre presten synge gregoriansk sang; en enkelt mann hørtes ut som et helt kor...

Pantheon var i likhet med Colosseum opprinnelig kledd med marmor og må ha vært et vakkert skue... Men alle marmorkledde bygninger ble rensket for marmor da Peterskirken ble bygget, sånn er det med den saken!

Så var turen endelig kommet til selveste symbolet på Roma, det gigantiske Colosseum! Byggverket ble påbegynt av keiser Vespian i år 72 e. kr. Det ble brukt til gladiatorkamper og fremvising av eksotiske dyr, altså datidens sirkus. Det er visstnok herfra ordtaket brød og sirkus stammer fra, for det ble kastet brød opp på tribunene i pausen... I sin storhetstid var det 50.000 nummererte sitteplasser her inne!

Colosseum er imponerende den dag i dag, og man kan levende forestille seg hvordan det har vært...

I likhet med Pantheon og flere andre gamle byggverk, ble Colosseum strippet for all marmor til fordel for Peterskirken... Hullene i veggene er etter at Mussollini tok ut stålarmeringen for å bruke den til våpen under 2. verdenskrig.

Fremdeles er Colosseum et vakkert bygg!

Jeg ble imponert over de orginale trappene, som var nedslitt av romernes fotsteg gjennom århundrene. Følte virkelig at jeg gikk på historisk grunn... Det var greit at det fantes rekkverk på siden, for de var ikke spesielt gode å gå i disse trappene.

Her er utsikten over Konstantinbuen, sett fra Colosseum. Denne trimfbuen ble bygget av keiser Konstantin for å feire en krigsseier. I bakgrunnen ser vi den vakre Palatinerhøyden, hvor utgravninger viser at det har bodd folk siden år 1000 før Kristus.

Under følger flere bilder inne fra Colosseum. Jeg ble mektig imponert over dette byggverket!

Det vi ser bilde av her, er fra fangekjelleren under Colosseum. Her holdt de både de ville dyrene og fangene, som ofte var kristne martyrer, i bur. Man regner med at godt over 100.000 mennesker ble drept her, sånn for moro skyld...

Nå er vi i Trastevere, en av Romas eldste bydeler og også en av de mest sjarmerende med sine trange gater og mange små piazzaer :-) En av mange broer over Tiberen. Til venstre står en av de mange illegale selgerne i Roma. De selger billige kopier av kjente designmerker, og det er viktig å være klar over at man kan får en saftig bot hvis man kjøper noe av disse! Mellom 8.000 og 80.000 kroner faktisk! Mydighetene ønsker å komme denne handelen til livs så de har stadig sivile spanere ute. Det er lett å vite om selgerne er lovlige eller ikke, for de ulovlige har varene sine på et laken som de bare kan brette sammen i full fart og stikke av; det så vi opptil flere ganger...

Dette er ikke Colosseum, men et gammelt marked som faktisk var modellen for det langt større Colosseum. Her er det i dag bygd flere luksusleiligheter så man kan bo her, bare man har penger nok...

Det blir litt som om vi skulle bygge luksusleiligheter i Nidarosdomen, ikke sant?

En av de litt bredere gatene i Trastevere. Man fikk litt følelsen av å være med i "Lady og Landstrykeren"... Det gjaldt å passe seg i de smale gatene, for rett som det var kom en bil eller scooter i full fart! Alle bilene (og da mener jeg alle...) hadde knuste sidespeil og mange bulker :-)

I dette området er det mange slike koselige restauranter med rutete duker og nydelig mat!

Til slutt et bilde av Romas eldste kirke. Roma er så mye at jeg bare har vist bilder av en brøkdel, selv om vi fikk sett det meste... Det er gamle bygninger og historier hvor du enn snur deg, og atmosfæren er magisk! Jeg vet bare at jeg skal tilbake hit og bruke myyye lengre tid på denne byen :-)

Da var reisereportasjen fra Roma kommet til veis ende! Jeg vil takke for tre koslige awarder som jeg har vært så heldig å motta de siste ukene, fra Christina - Låvebutikken, Katta - Rost & Rosor og Synne - Blåbär och annat snadder; Tusen hjertelig takk!

Jeg skal gi awardene videre i neste innlegg, men det er så mange som fortjener en award så det krever litt tankevirksomhet...

Ønsker alle min kjære bloggvenner en superfin lørdag!

Sommerklem fra Britt :-)

22 kommentarer:

Tiril sa...

Hei Britt,
Så kjekt å lese innlegget ditt fra Roma, der har vi har vert flere ganger, kjente igjen hver eneste bilde , har nok knipsa de samme selv tenker jeg.
å du, har og vandret opp den trappa til tårnet i 40gr. det var jeg stolt over, mange pur unge ga opp halvveis, kunne nok ha gjort det jeg og, men er veldig sta i slike situasjoner, så til topps skulle jeg,fantastisk utsikt der oppe.
Roma har mye å by på. min mann er så historie inntrisert, at noen ganger kan det bli vel mye,men da kan jeg sitte på en av byens kafeer å nyte et glass vin eller en espresso mens han fordyper seg i museer eller en ny kirke han ikke har sett før.
Siste gang vi var der bodde vi ved borghese parken, det var og en fantastisk bydel.Roma er jo en by som egner seg godt for spaserturer, og heldigvis for det, for ikke ville jeg kjørt i den byen, og ikke likte jeg å kjøre med taxi der heller, for som du så selv, der var få bilister som hadde hele sidespeil, nei der er det tut og kjør!!
Har kastet mynt i Trevi-fontenen hver gang, det gjorde vi siste gang og, håper å få komme igjen atter en gang. Ha en fin helg Britt, her pøser det ned i dag.

Sigurd Olav Silset sa...

Så fantastisk reise dere har hatt! Artig å se alle bildene, jeg har aldri vært i Roma, men dette frista virkelig!

Huset i skogen sa...

Sniker meg til å låne maskinen til min svigeinne mens jeg er på ferie. Måtte bare lese noen blogger;) Jeg er imponert! Ikke bare over alt dere har fått med dere, men alt det du vet og kan om alt dere har sett! Jeg hadde ikke husket halvparten om alt det du nå har fortalt og tatt bilder av. Ser i allefall ut som dere har kost dere og fått sett mye fint:) Peterskirken så jo helt fantastisk ut.
Bare morsomt om du linker til meg!
Ha en fortsatt fin helg!

Gry sa...

Takk for en fin rundvandring i Roma! Jeg får lyst til å reise tilbake med en gang!! Du har virkelig fått med deg mye av historien, jeg er imponert! Du kanskje kan guide meg neste gang?

Ha en finfin kveld, oj- natt kanskje jeg skal si ;-) Har du kikka på det jeg nevnte for deg tidligere i kveld?

Snakkes!

Klem Gry

Synnøve. sa...

Da var ferieturen over nå da....
Det var kjempekosligt å väre med dere to til Roma.
Mange flotte bilder og ikke minst historiene bak alle byggninger.
Synest det var litt merkeligt at det var lov å ta bilder i kirken, men IKKE på levende personer.....
Men slik er det altså bare.
Når og hvor reiser vi neste gang?

Kjempeklem fra huset vid Nugurn.
Synne.

Katta sa...

Det var ett härligt reserpotage från Rom. Jag har också kastat mynt i Fontana di Trevi, när vi var där var det en massa katter som gick omkring på statyerna bakom vattnet. trafiken i Italien är ju helt galen var man än är och hur de parkerar då sen! Mycket finns det att titta på mina Italienska favoriter är Florens och Venedig för de är så vackra och så älskar jag Milano var alltid där och shoppade när jag var yngre ännu ;) Det måste ha varit härligt för dej och din dotter att resa tilsammans skulle vara roligt att göra en resa var med varje barn nån gång.Önskar dig en trevlig fortsättning på Juli, Kram Katta

organic-lizzi sa...

Hyggelig å se Roma igjen...lenge siden sist..
For en tur dere har hatt!Og sååå flinke til å få med seg det som er og litt til..
Håper det er godt å lande på hesteryggen igjen:-))
Kos søndag & Stoor klem fra Randi

Lynetmor sa...

Hei, nå føler jeg at jeg har vært i Roma :-) Kjempe koselig å lese om det du har skrevet og jeg skal dit en gang, det er sikkert! Skjønner at det har vært en opplevelse for dere. Ønsker deg en fortsatt fin søndag :-)

Gry sa...

Ser veldig koselig ut i alle fall ;-)

Tenkte kanskje jeg skulle ta meg en tur oppover på tirsdag til onsdag. Er du hjemme da, eller er dere på hytta- tror du? Jeg vil absolutt ikke inkrekte på den lille ferien dere har ;-)

Vi kan snakkes i morra! Klem Gry

Sussie sa...

En sån resa! Ni har verkligen fått se en hel del, jag tycker att Pompei är så facinerande. Jag förstår att det var många intryck, en resa som sätter spår. Jag hoppas ni får en fin kväll, kramar.

Anonym sa...

Åhh säger jag bara! Vilken resa och till vackra Rom! Vilka byggnadsverk de byggde på den tiden. Ja Ni har verkligen minnen för livet! Härligt!

Må gott!

Jag kommer att komma åter till din fina blogg!

//Cissi

Tiril sa...

Hei Britt.
Ja nå starter jeg på ferien min, flyr noen dager til Oslo med store og små barn, de små har aldri vert i hovedstaden, og det har de så lyst til, så gjør vi det,
Så må vi ta noen tak i hagen og annet forfallt arbeid i heimen viss været tillater det.
Så tar jeg og min bedre halvdel en tur i norge ,mens de store passer hund og heim.
Har og en uke i september, da blir det Italia.
Håper været blir sånn noenlunde her, sommeren er for kort til at vi skal regne bort.Håper du koser deg med hvalpenog glemmer det som sto i VG. Min nermeste nabo er fylkesvetriner , og han har bare hatt den rasen, de er så blide og snille, har aldri vert utrygg for ungene mine som har vokst opp med disse.
Klem fra Tiril.

Lene sa...

Ohhh... Du, kloke quinde... Jeg har herved bestemt at på min jomfrutur til den evige stad, skal du få lov til å være min guide. Hva du kan og vet.... Såå moro å lese og å se bildene dine :))

Duuu, vedrørende det killerdogpratet... Phu... Molly er snillest i verden, det må jeg først få sagt. Men i dag så jeg virkelig jaktinstinktene hennes, idet en noe utforskende ungdom slapp hene løs like ved en påfugl. Ohhhh, hjelpe meg!!!! Jeg hadde virkelig hjertet i halsen og skalv som et aspeløv. Absolutt ingen kontroll over bikja som løp som en gal etter stakkars påfuglen - som heldigvis kom seg unna og inn i buret sitt. Ohhh, mareritt de lux - og jeg lurer på om ikke det er første gang i løpet av to år at denne avlastningsgjesten har opplevd meg sinna. Men leksa er virkelig lært - og her har vært repitert gang på gang i kveld at "jeg loooover - jeg skal aaaldri slippe Molly igjen"

Puh... Får skjelven igjen her, bare jeg skriver om det... Det hele var jo MITT ansvar - jeg burdte ha forestilt meg at noe slikt kunne hende, og tatt hunden selv... Men.... Det gikk heldigvis bra denne gangen, da...

Ha ei herlig sommernatt, Britt :)

Goood klem fra meg :)

MiaMaria sa...

Kikar in för att önska en härlig vecka!

Vilka upplevelser ni varit med om...

Ha´det så bra och må så gott!
MiaMaria

Hege sa...

Oi for et innlegg!! Du kan din historie :) Eg var i Roma for en mnd siden, og kom hjem igjen med masse bilder. Men husket ikkje hva halvparten av bygningene het, så måtte bruke reisehåndboken for å finne det ut.
Eg var forresten bland de som ikkje visste at skuldrene skulle være dekket, så ble nektet adgang i Peterskirken. Men etter at systo hadde vært inne så bare byttet vi klær, så kom heldigvis eg meg inn og.
Roma er helt klart den nydeligste byen eg har vært i, og eg skal helt klart tilbake en gang.
Ønsker deg en fortsatt god sommer!!

Cattis sa...

Vilket informativt och fantastiskt inlägg. Du har verkligen förtjänat dina awarder och kommer säkert att få fler inom en snar framtid ;-)

Jag har velat åka till Rom/Italien i drygt 20 år. Snart måste det nog bli av...

Du har en utmaning inne hos mig om du vill ta dig an den :-)

kram
Cattis

Sussie sa...

Award till dig hos mig såklkart! :) kramar.

joanna sa...

For ein fin reporatsje frå Roma. Vi var der i fjor og byen er heilt nydeleg. Gjett om eg fekk lyst å reise tilbake etter å ha lest dette innlegget :O)
Ha ein fin fin dag

Merete sa...

Har vært i Roma en gang før, og nå fikk du meg virkelig til å lengte tilbake! Det er uten tvil den vakreste byen jeg har vært i!

Prinsesse Elin sa...

Oi jeg blir helt målløs. Nydelige bilder og bitte litt grønn for at du har hatt en slik fantastisk opplevelse. Men unner deg det så vel. Ha en herlig onsdag. Klem fra Elin:O)

Kristins rede sa...

Ser ut som en minnerik tur. Glad i å ta bilder du også ser det ut som?
Fortsatt god sommer!

Gry sa...

Tusen takk for en kjempekoselig tur vi hadde til dere. Jeg har lagt ut to bilder fra söskenbarn som leker så fint ;-) Håper det er OK.....

Vi snakkes! Håper P har blitt bedere, forressten!

Hils alle. Klem Gry