lørdag 20. oktober 2012

Et eventyr i Venezia

Her kommer en liten reiseblogg fra vår tur til Venezia i slutten av august. Bildene jeg lastet opp kom ikke i den rekkefølge de skulle, men det får ikke være så farlig ;-) Vi begynner derfor med gondolieren, kan jo ikke være i Venezia uten å kjøre gondol!


 Venezia har over 40 km med kanaler, med Canal Grande som den største. De andre 180 kanalene er mye smalere, noen steder bare 2-3 meter. Broene ( Og det finnes mer enn 400 av dem!), er ofte svært lave og vår gondolier fortalte at vannstanden stiger, slik at han hadde måttet demontere pynten i fronten av gondolen. Pål måtte sette seg foran da vi passerte de laveste broene, for å holde baugen nede slik at vi kom under.Venezia synker i havet cm for cm, og mange tidligere hovedinnganger langs kanalene ligger nå under vann, slik at man bare kommer inn fra 1. floor, altså vår andre etasje. Men byen tar sine forholdsregler og har bygget både sanddiker og undersjøiske fjernstyrte "skjold" eller diker, for å demme opp for vannet. Store demninger er planlagt for å redde byen fra oversvømmelse og ødeleggelse.


Både gondoliererene og ikke minst taxibåtene er utrolig flinke til å manøvrere båtene langs de smale kanalene. Venezia er jo en by helt uten scootere og biler (naturlig nok...), så all trafikk forgår på vannet. Det er noe av det vi likte best ved byen, både Pål og jeg. Godt å slippe å bli nærmest overkjørt av spinnville sjåfører i bygater ;-) Morsomt med public transportation, som er båtbusser med rutetider og egne, flytende "buss-stasjoner".
Vi leide båttaxi for en to-timers tur langs Canal Grande en av dagene og det var vel verdt pengene. Lurt å få hotellet til å bestillle, til en fastsatt pris, så blir det ikke noe tull :-) Taxiene er forøvrig utrolig flotte og velpolerte, men koster så klar en del mer enn båtbussene.En av de mange broene over Canal Grande. Vi reiste til Venezia i slutten av august, for vi tenke at det sikkert var som en god, norsk sommer der da... Vel, vi kom midt i Europas store hetebølge, så det var varmt! Enkelte dager nærmet vi oss 40 på gradestokken, vel og bra for å ligge på stranden men litt varmt for en opplevelses/by- ferie, kanskje ;-) Gode tips er: Kjøp en håndvifte, bruk parasoll/paraply eller caps, drikk masse vann og vær ute i båt; enten taxibåt eller gondol.Utrolig vakker by, men ikke den billigste byen vi har vært i. Alt koster penger og det er masse turister, men likevel elsket vi Venezia, begge to.


Gondoltur er jo et must! Vi tok en gondol fra rett nedenfor Markusplassen og betalte 80 euro for 35 minutter, men det var virkelig verdt det. Koster sikkert litt mindre utenfor turistsesongen, vil jeg tro. Gondolene var utrolig forseggjorte og fine, og hvilken teknikk de hadde, gondolierene... litt annen en Thomas og Harald på Senkveld hi, hi... ;-)
Dette yrket er som regel noe som går i arv, og "vår" mann kunne fortelle at både hans far og bestefar hadde hatt denne jobben. De bodde i Venezia før, men nå bor nesten alle som jobber i byen inne på fastlandet. I Venezia er det mest hoteller og ikke minst turister.


Her blir det visst en liten pause fra gondolturen vår... Denne "vesle" båten lå ankret opp på andre siden av hotellet vårt og hadde det treffende navnet " Lady Britt" :-) Ingen båt å ha på Næra, tror jeg...Og her er vi visst på Harry`s Bar i Venezia :-)  Det vil si, dette er Harry`s Dolce, som ligger ved siden av Molino Stucky Hilton, hotellet vi bodde på. Dette varemerket, får man vel kalle det..., har en ganske spesiell historie. Folk som Ernest Hemingway og Charlie Chaplin hadde dette stedet som sitt stamsted og de var (og er, virker det som) et stamsted for kunstnere og bohemer. Harry`s Bar ligger ved Marcusplassen, og dette er Harry`s Dolce, som er mer et spisested enn en bar. Her fikk vi den nydeligste lunch, og dagen etter middag, som jeg noensinne har spist! Helt nede ved vannkanten og med utsikt mot Venezia by :-)Bildet er fra vår prosecco-lunch... ;-) En utrolig opplevelse i det nydelige været. Vi bestilte antipasti til lunch, der var det alt fra sjømat til mozeralla og baslikumtomater, og ikke minst hvitkledde kelnere som byttet duk og servietter mellom mat og dessert! Anbefales virkelig og koster ikke mer enn en middag hjemme i Norge.Her er vi tilbake i en av de trange kanalene som går på kryss og tvers gjennom byen :-)Vi kjørte taxibåt både til og fra flyplassen, en båttur som tar ca. 1/2 time og kan anbefales. Veldig lettvint når du kommer direkte til hotellet. Pål storkoser seg i hvert fall med båtlivet ;-)
Her ser man hvorfor det ikke går an å bo i første etasje lenger...På vår gondoltur fra Marcusplassen kjører vi under "Sukkenes bro", eller Ponte dei Sospiri, på italiensk. Denne broen går mellom avhørsrom i Dogepalasset og til fengselet på andre siden. Broen ble bygget i 1597, og grunnet til navnet er at når fangene passerte de små vinduene inne i broen, kunne de se det siste glimtet av sjøen på utsiden og mange sukket tungt...


Historien forteller også at Casanova gikk over denne broen da han var blitt dømt og ført til fengselet.


Denne broen heter Ponte di Rialto og forbinder den gamle bydelen med den nyere. Vi forsøkte å spise på en uterestaurant her en kveld vi hadde snirklet oss hit fra Marcusplassen og den anbefales ikke! Her kan man virkelig gå i turistfella... Restaurantene ligger tett i tett langs kanalen på begge sider, men det er trangt, overbefolket av turister og menyene er også turistifiserte, med "special american or english menues"... Vi tok en taxibåt vekk herfra og fant en koselig, liten restaurant langs en av de mindre kanalene, med supergod, fersk sjømat, som Venezia er så kjent for :-)


På vår båttur langs Canal Grande så vi ofte slike speil som var satt opp i uoversiktelige kryss, akkurat som i Norge... ;-)Hotellet vårt; Molino Stucky Hilton. Må vel si at det er det flotteste hotellet jeg har vært på noen gang... Bestilte turen i god tid i forveien gjennom Norwegian sitt tilbud om fly og hotell og fikk altså 5. stjerners hotell til en rimelig pris! Har aldri bodd på 5. stjernes før, men hvilken luksus... Egen shuffleboat som fraktet oss hotellgjester til og fra Venezia by hver kvarter hele døgnet, dørvakter, portierer, badekåpe/tøfler, luksusrom; you name it :-) Nesten litt pinlig for oss enkle åsafolk, med noen som åpner døra for deg hver gang du skal ut... En annen ting er at alt som ikke er inkludert (roomservice, mat på resaturantene eller drinker på skybaren etc.) er kjempedyrt! Lønner seg altså ikke å tømme minibaren her, hvis man ikke vil være med å sponse Paris Hilton sine designervesker :-)Caffe Florian på Markusplassen, et annet kjent sted i Venezia, etablert i 1720. Her likte vi oss godt og tok morgenkaffe et par ganger. De har levende musikk som spiller på en utendørsscene og de var virkelig flinke! Må betale 6 euro til orkesteret men det er det verdt :-)Selve Markusplassen, Piazza San Marco, er et sentralt punkt i byen. Her ligger blant annet Basilica San Marco, eller Markuskirken, som ble bygget på 1100- tallet. En storslått plass som kryr av turister og duer... og Florian ;-)Florians sitrondessert var ikke vond...Utsikt fra båt på Canal Grande. Venezia har rundt 100 kirker, og klokkespillene høres stadig :-)Taxibåt på tur til eller fra flyplassen.


Til høyre på bildet ses en av de mange båtbussene. Vi tok aldri en av disse, da hotellet hadde egen båt, samt at de virket like overfyllt som bybussene i Oslo... ;-)Da ender vi  Veneziaeventyret på Harry`s Bar, hvor matretten Carpaccio og drinken Bellini ble oppfunnet. Pål spiste Carpaccio og jeg tok en Bellini... ;-) Forøvrig består den av ferskpresset ferskenjuice og prosecco, så det får være en god avslutning; arrivederci!

2 kommentarer:

Franciskas Vakre Verden sa...

Kjempefin blogg du har!
Jeg holder, som du kanskje allerede vet, på å lage en ny interiørbok som får tittelen Sanselige Rom. :-)
Jeg har akkurat nå, en konkurranse der man kan vinne flotte interiørpremier for 22.000,-
Håper du har lyst til å være med. (Frist 16. mars).
Gå rett til konkurransen ved å bruke denne linken!
http://franciskasvakreverden.blogspot.no/2013/02/stor-konkurranse-vinn-premier-for-mer.html
Ha en flott uke!
Beste hilsen
Franciska :-)

Unknown sa...

Spenstig nettside du har. Jeg blir imponert. Besøk nettsiden min, som jeg tar for meg en del om tapet Du må fortsette ditt nydelige arbeid =)