søndag 24. februar 2008

Et stort løft!

Det er ikke hvert år vi setter føll på hoppene våre her på Aalerud Stall. Vi knytter oss så veldig til disse små sjarmørene som blir født, at vi nesten ikke orker å selge dem... Og vi kan jo ikke fylle opp hele stallen med egne hester heller, det er litt dårlig økonomistyring :-) Men når det blir født føll her på stallen er det vårens vakreste eventyr! Et nytt liv er like stort hvert gang og det er morsomt å se hvordan de utvikler seg. Utvikling er nettopp stikkordet for dette innlegget...
Siden starten i 1999, har det skjedd en stor utvikling med Aalerud Stall. Vi startet med å rydde opp tre generasjoners rot på låven og i fjøset. Det var fra gulv til tak begge steder og mye av det var vårt eget rot, bare så det er sagt :-) Jeg kan dessuten skryte av å ha støvsuget på låven! Det er helt sant, og jeg brukte en stor industristøvsuger. Gikk ikke å koste, for det var et 3 cm tykt jord/støvlag. Nok om det; fjøset måtte også totalrenoveres. Det var bygd for melkekuer og griser, så det var litt av en jobb å rive ned grisebinger i betong og forbrett til kuene! Skal ikke gå i detaljer om dette arbeidet, men omsider sto stallen ferdig med 8 bokser, vaskespilt, toalettrom og pauserom.
Når jeg ser tilbake på det, var det slitsomt men morsomt! Den verste jobben var vinduene... Plukket ut hvert enkelt vindu og fjernet gammel kitt (helst uten å ødelegge vinduet). Pusset det nøye og malte dem 4 strøk før en glassmester satte glasset på plass igjen og skiftet ut de som var ødelagte. Puh, den jobben vil jeg helst slippe å gjøre igjen! Ute måtte vi sette opp utekveer og gjøre istand utgang for hestene. Der utekveene er, var det jorde og utgangen måtte vi lage ny, for det var ingen utgang her fra før. Det største løftet var likevel ridebanen. Sommeren etter oppstarten laget vi en ridebane på 45 x 45 m, med gjerde og flomlys; det var det store løftet den gangen!
Utfordringen til å begynne med var å få nok kunder. En helt ny stall er naturlig nok ikke kjent i hestemiljøet og de første årene måtte jeg være veldig aktiv med avertering. Kjørte rundt og hang opp flyveblader på butikker etc. og annonserte i aviser. Jeg måtte ta inn de leietakerne jeg fikk, og hadde en del, skal vi si utfordrende hester her på stallen... Mange hingster (tar fremdeles imot hingster som en av få staller) og ellers hester eller eiere som ingen andre ville ta imot :-) Men etterhvert løsnet det og vi fikk igjen for alt arbeidet. Stallen hadde opparbeidet seg et godt rykte og vi bygde ut et trinn til. 4 nye bokser og et fôrrom, samt dekkentørkerom.
Siste byggetrinn skjedde i 2004. Da laget vi stall i den gamle delen av låven og det var en enorm jobb! Jeg insisterte på at vi måtte beholde tømmerveggene på låven, men innvendig måtte alt rives og skallet støttes opp av ståldragere. Resultatet ble en helt ny stall, med 6 bokser, vaskespilt og flisrom, samt ny kjøring til låven. Utgangen er under låvebrua. Under byggetrinn 2 og 3, måtte vi lage flere luftegårder ute og laget samtidig en rundcorall, hvor det er fint å trene unghester blant annet.
Aalerud Stall er i ferd med å gå inn i en ny fase. Vi skal bygge ridehall! Det blir et stort løft, men markedet krever etterhvert at det er mulighet for perfekte rideforhold hele året og med de vintrene vi har sett de siste årene, er det blitt en nødvendighet. Mange kjøper seg hest i voksen alder og er kanskje ikke så glade i å ri ute på veiene i vintermørket. Andre trener til konkurranser og trenger et stabilt, godt underlag for å få trent på vinterstid. Bildet under viser et eksempel på en ridehall, men det er ikke nøyaktig denne hallen vi skal bygge. Målene er de samme; det blir en 20 x 60 bane og den blir isolert!
Jeg må innrømme at jeg synes det er utrolig spennende og planene er ikke nye. For noen år siden hadde vi også planer om å sette opp hall, så tomta hvor hallen skal ligge er ferdig planert og fungerer som ridebane nummer to. Den gangen ble vi rett og slett grundig lurt av en som skulle selge oss hall, men det viste seg at han hadde slett ingen hall... Dessuten var ikke behovet så stort som det nå har blitt. I dag har folk flest mer tid og penger til å bruke på sin hobby og de krever dermed bedre fasiliteter. Dette gjelder på alle områder enten det er hestesport, alpint, treningssenter, hunder, katter eller alle mulige hobbyer som man kan ha. Da er det viktig å være med på utviklingen hvis man driver sitt eget foretak. I dag kan jeg med stolthet si at vi har bygd opp Aalerud Stall, et skritt av gangen og med MYE egeninnsats, til å bli en stall med et godt rykte. Jeg trenger ikke lenger avertere eller annonsere, for det er per i dag ventelister for å få plass hos oss; det varmer mitt hjerte :-) Vi skal nå brette opp armene igjen, hele familien, og gjøre en ny, stor innsats! Gravearbeidet starter rett over påske og hallen skal stå ferdig til høsten. Kommer til å legge ut bilder av arbeidet etter hvert som det skrider frem...
Dette innlegget ble litt langt, men tusen takk til alle som leste hele! Jeg hadde ikke regnet med å få så mange koselige bloggvenner da jeg startet opp min blogg, så dere er alle en stor bonus!
Ønsker dere alle en flott dag!
Stor klem fra Britt :-)

14 kommentarer:

Gry sa...

Jeg må bare si at jeg er så glad for at dere har klart å få til denne drömmen. Dere har virkelig kjempa hardt og måtte forsake endel, jeg ver hvor mye slit det har värt for dere. Derfor er det så morsomt at det går bra! Det har dere fortjent hele familien :-)

Syns dere har gjort et bra valg. Det var mye jobb i begynnelsen, selv om dere begynte i liten skala. Alt grundarbeide med den förste ombyggingen var et stort og viktig jobb. At dere gjorde det ordentlig og med masse egeninnsats (så godt som alt egentlig) la nok grunnen til det som har skjedd senere. Lurt å bygge ut etappevis og ikke fleske på fra start.

Önsker dere lykke til med neste og store steg, som ridehallen er. Skal bli spennende å fölge, ikke bare på bloggen, men også på plass :-) Det her vet jeg at dere får till!

Vi har värt runt i Dalarna i helga, og har sovit hos to kusiner av M. Först var vi i Leksand fra fredag til lördag og fra lördag til idag var vi utenfor Avesta. Vi har idag også gjort et besök hos tante og onkel til M, også i de trakatene. Det blev (tross alt...) en fin helg, og ungene syns det var koselig å treffe sine tremenninger. De mötes hver Midsommer, men det er göy å få til litt treffer forutom det.

Vi får bare vente til vårt hemmelige datum, hi,hi...

Ha en fin start på uka, Britt!

Klem Gry

Synnøve. sa...

Hei Britt.
Er så imponert!
Er det lov å spörje om man får komme og kikke på anlegget? Intressen for hest er ju der fremdeles hehe.
Önsker dere lykke til og ser frem til flere rapporter fra stall Alerud.
Kjempe klem fra Synne :D

MiaMaria sa...

Men vilket jobb ni har lagt ner och så bra det har blivit.
Och så kul att ni ska bygga ridskola också det är ju toppen. Ska bli kul att få följa med i bygget.

Ha´en skön kväll!
Miamaria

Anonym sa...

Vilket jättefint stall ni arbetat fram! Men vilket jobb ni lagt ner!Helt fantastiskt.Kul med ridhus.Är det regnigt eller kallblåst ute är det inte så jätte mysigt att rida ute men när vädret är fint så finns det ju inget bättre.Jag visste inte att man säger fjös på norska, det säger man på jämtska med men Jämtland har ju tillhört Norge så det finns väl många gemensamma ord.Jag kommer ju från Jämtland, min släkt pratar mycket bred jämtska.Från det ena till det andra sådär. Ha en bra kväll kram från Katta

Lynetmor sa...

Hei, må si at dere har virkelig stått på for å få til alt dette og det er morro å lese at alt går så bra for dere :-)
Gleder meg til å følge med på byggingen av hallen. Ønsker deg en fin mandag :-)

elisabeth sa...

Jøss, her skjer det spennende saker, og skjønner at det har vært mye jobb, men jeg har tro på at man får igjen for hardt arbeid...
Sikkert hedmarkingen i meg som sørger for det;)

PS! Jeg har sendt deg mail:)

elisabeth sa...

jEPP, JEG HAR LAGT AV ET TIL DEG:)

Huset i Hagen sa...

Imponert over hvor flinke dere er! Og så fint og stort og superbra alt blir! Masse fine bilder her! Nå har jeg kost meg her i bloggen din! :0) Lykke til videre! :0)

Anonym sa...

Hei!
Kjempemorsmot å lese og følge med dere! Artig å se at dere lykkes og håper at det fortsetter slik:)Rir litt selv, og har mange ganger ønsket at "min" stall hadde hatt en ridehall, spesielt når det snør og blåser...men hva gjør en vel ikke for å få ri litt?
Ønsker dere lykket til videre og kommer nok til å innom for å følge med:)
Stor klem fra M

elin1976 sa...

Jem må nesten få gratulere dere. For en innsats dere har lagt ned i dette. Prinsessa sin ride skole( det der blir ikke helt rett) Har Hingster. Mange. Stall friheten. Flesteparten av hestene er fra Danmark. Det er både kategori 1-2 og 3 ponnier og hester. Prinsessa liker som mora best hestene. Spesielt traverne. Jo størr jo bedre. Prinsessa red en slik på stevnet i går. Lotus. Hoppe 8 år. Veldig dyktig i dressur og en veloppdragen hest.
Ridehallen ser super ut. Lys og trivlig. Dette kommer til å bli så bra. Stå på. Følger med vider og skal vi oppover skal du ikke se bort ifra at prinsessa dukker opp for å sjekke ut hestene;O)

Gry sa...

Ha,ha... skjönner godt at du er nysgjerrig på sakene fra MH...Jeg er mindre frista enn deg, tror jeg, ettersom jeg ikke ser esken! Hadde veldige abstinenser i begynnelsen, men nå husker jeg nesten ikke hva jeg har bestillt, hi,hi... blir rene julaften for meg, ha,ha..

Har snakka med fadern nå i em, og det har sikkert du også. Det behöver fylles på endel og mange pröver er tatt. Vet egentlig ikke så mye mere idag.

Vi kan kanskje snakkes i morra? Håper det er bra med dere alle, og spesiellt Lillegull som har värt sjuk så mange ganger nå på det siste :-(

Klem Gry

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Tack för rara ord om vår lilla stuga!!

men så underbart ni bor, rena drömmen. speciellt för våra två hästtokiga flickor!!
Söta hästarna var i hagen...rena "bullerby"känslan som vi säger här i Sverige!!
Ha en härlig dag!!
♥Kram Millan♥

Hanna sa...

oj vad ni har jobbat hårt....förstår verkligen att ni fäster er vid småttingarna...skulle nog bli rejält fattig om jag födde upp någon forma av djur =)
Ha de gott
kram

mali-mo sa...

For et arbeid dere har bak dere! Må si jeg virkelig tar hatten av for dere, det dere har fått til er så imponerende! Virker som dere har bygd opp en kjempeflott stall, med mange gode kvaliteter. Kan godt forstå at du har ventelister idag! Må ha vært en kjempejobb å jobbe seg inn i et marked også, dere er virkelig tøffe som har våget å satse!

Lykke til med bygging av hall!