fredag 18. april 2008

En vanlig dag på jobben

I dag kommer en reportasje fra en vanlig dag på jobben for meg. Og jobben er hestene på Aalerud Stall. Etter å ha fått av gårde eldstejentene på skolebussen og kjørt lillegull til barnehagen, står det 18 hester på stallen og vil veldig gjerne ut! Så fort de ser meg i vinduet hører jeg ivrig vrinsking inne fra stallen... Jeg tenker på hvor heldig jeg er som blir møtt med slikt humør hver eneste dag, de er alltid kjempeglade for å se meg :-) Bildet under viser mor og datter som spiser frokost ute i luftegården. Man kan trygt si at de har et godt mor - datter forhold! Ingen skjulte konflikter under overflaten her... Hestene får først kraftfôr inne og så får de høy ute. Mens de spiser kraftfôret sitt pleier jeg å ha på dekkener, og så legger jeg ut høyet etterpå. I dag var det så fint vær at jeg ikke trengte å legge dekken på alle. På vinterstid og når det regner har de aller fleste dekken på seg, og det er faktisk mye jobb med så mange hester... Derfor er det godt med vår og solskinn :-)
Det tar også litt tid å leie ut alle disse hestene, men det er faktisk fin morgentrim! Nå som det er så moderne med skritt - teller, måtte jeg bare prøve for å finne ut hvor mange skritt jeg bruker tilsammen. Jeg fant ut at jeg bruker mellom 8000 og 10.000 skritt alt i alt! Hva skal man med treningssenter da? Frisk luft får jeg på kjøpet, ikke verst :-) Faktisk er det styrketrening i dette "treningsopplegget"også, det skal jeg fortelle om litt lenger ned...
Måtte ta noen bilder av våre egne hester. Dette er Tiko Turid, mellomstedatteren sin hest. Hun er rødblakk, det vil si at hun har lys man og hale. Hun har selvsagt ål over ryggen, som alle fjordhester, men ålen i man og hale er såpass lys at den ikke synes. Rødblakke hester kan også ha rød ål.
Her er Lucas (den vesle ponnien) og Aalerud Tord, som er vår hest. Han er sønnen til Turid på bildet ovenfor. En skikkelig grom hest! Han er nå 4 år og godt innkjørt; en snill type som ikke er redd noe som helst :-) Vi holder på å ri han inn nå om dagen og han har potensiale til å bli god i både sprang og dressur, for han har meget gode bevegelser. Han er til salgs, til snille hestemennesker som vil ha en god brukshest.
Her er Aalerud Lilje og Stjernerosa. Lilje er føllet vårt, som blir 1 år 8.juni :-) Hun er etter Aalerud Nora, som er datteren til min kjære hest; Astrid. Vi ønsker å beholde Lilje, for hun har potensiale til å gjøre det bra på utstillinger og bli en premiert hoppe. Selv om vi ikke avler så mye på hestene våre, synes vi det er gøy med utstillinger og ønsker derfor å ha gode hopper som vi selvsagt også bruker til ridning og kjøring. Derfor velger vi å beholde Lilje og selge Tord, som ble vallak i fjor (dvs. kastrert), og derfor ikke kan brukes i avl.
Her er Aalerud Nora, eldstedatteren sin hest, og bakenden på Astrid, min hest! Det er også disse to det var bilde av helt øverst :-)
Det var litt om hestene, jeg klarer ikke å dy meg skjønner dere... Nå tilbake til jobben! Her er det aller viktigste arbeidsredskapet i en stall; nemlig en kost! Jeg har ikke tall på hvor mange timer jeg har med en slik en, men den er utrolig viktig for å holde et støvfritt miljø og selvsagt også for at det skal se pent og rent ut... Dette redskapet er av største viktighet, og det er her stryrketreningsbiten kommer inn... Måking av møkk er nemlig en stor del av arbeidet i en stall og da er møkkagreipet helt uunværlig! Det er tungt, fysisk arbeid, som må utføres riktig sånn rent teknisk, ellers blir rygg og armer ødelagt. Man får bra biceps av dette arbeidet :-) I tillegg til måking og kosting skal det flising til. Vi bruker sagflis, som strøs på toppen etter at måkingen er unnagjort og overflaten er jevnet ut. Sagflis er forholdsvis tungt å håndtere, samt at bæring av høybunter er tungt, så da trenger man ikke dra på helsestudio for å trene vekter, nei...
Fikk lyst til å vise et bilde av hestemøkk også... Det er det ikke så ofte man ser her i interiørbloggenes verden, hi, hi... Men det er jo strengt tatt en del av interiøret i boksen, da :-) Tok ikke nærbilde, i tilfelle det er noen sarte sjeler som ser dette... Selv er jeg så herdet at jeg ikke bryr meg, men min eldste søster synes hest lukter helt pyton, så vi har våre diskusjoner. Jeg synes nemlig at hest lukter godt :-) En sjelden gang har jeg reist til Hamar i stallklær og gjett om folk glor! Skulle tro de aldri hadde sett ei jente med høy i håret og møkk på skohælene før... Så jeg pleier som regel å dusje og bytte om først!
Etter inspirasjon fra Synne (Blåbär och annat snadder), har jeg til slutt tatt litt detaljbilder fra min hverdag i stallen. Dette er fra utgangen under låvebrua. Synes den gamle steinmuren er så fin :-) Her er låvebrua sett fra undersiden. De brukte det de hadde før i tiden og på denne stokken står det "Høyspenning Livsfare", så det er nok en gammel høyspentmast...
Jeg elsker de gamle tømmerveggene, som vi beholdt da vi bygde ut stallen. Det sitter mye historie i disse veggene...
Her er det gammelt som møter nytt. Da vi bygde ut stallen, ønsket jeg at vi skulle beholde de gamle tømmerveggene, og det er vi glade for nå! Jeg synes konstrasten mellom gammelt og nytt er spennende, både her ute på låven, men også inne i huset.
Selv om låven er gammel utvendig, er stallen moderne inni. Vi har to vaskespilt med varmt og kaldt vann og dusj, riktig spa for hester altså... Dette er varmtvannsberederen i den nyeste stallen. I den andre delen bruker vi varmtvannsberederen som fantes i mjølkerommet den gang det var ku her på gården. Der er det nå toalett og vask. Fint med gjenbruk :-)
Døra til stalltoalettet. Jeg malte alle de gamle dørene og beslagene da vi gjorde om fjøset til stall i 1999. Sjablongborden under taket er det svigermor som har malt her i utstyrsrommet, hvor vi også har pauserom med kaffetrakter og vannkoker. Dette er utrolig viktig! Vi har investert i et godkjent brannvarslingsanlegg, som binder sammen låve/stall og alle husene på gården. Det er skikkelig hi-teck, så det må kobles ut når vi kjører traktor på låven i høyonna eller baker lefse i kjelleren til jul... Har nok hendt mer enn en gang når jeg har stekt bacon eller fyrt i peisen (uten å åpne spjeldet, ha, ha...) at alarmen har gått! Men bedre med en gang for mye, enn en gang for lite. Det viktigste er alltid å redde folk og dyr, hvis ulykken skulle være ute!
For dere tålmodige som har hengt med så langt, her er nest siste bilde :-) Det er av salrundellen på utstyrsrommet og jeg må bare vise fram den, for den er så smart. Her er det plass til 10 saler, og den går an å snurre rundt! Plassbesparende er den også og det er et viktig poeng, for mange hesteeiere har utrolig mye utstyr, så det er en utfordring for oss som driver med stallutleie...
Siste bilde! Etter endt arbeidsøkt er det inn for å dusje og ta fatt på resten av dagens gjøremål. Akkurat i dag har jeg brukt alt for mye tid på mitt blogginnlegg, så jeg får en del å ta igjen, men litt moro synes jeg at jeg kan unne meg på en fredag :-) Her ser dere at det fremdeles ligger igjen noe snø, men det begynner å hjelpe på, heldigvis.
Da gjenstår det bare å ønske mine bloggvenner en riktig god helg! Jeg kommer innom bloggene deres i løpet av helgen, for å finne masse ny inspirasjon :-) Tusen takk for alle hyggelige kommentarer fra dere!
Mange klemmer fra Britt :-)

23 kommentarer:

Linda sa...

Hei Britt!Så masse flotte bilder fra gården din.Herlige hestebilder.
Jeg har en tenåringdatter som står bak å sukker å sier di er heldige.
Nydelige store stein under låvebrua.Neste gang for du ta av låvebrua mot de nydelige tømmerveggene.Forstår at du får mye trening å frisk luft.Deilig ute i naturen.
Skal på hytta i skogen i morgen, gleder meg.Nå må jeg ut i finværet.
Ha en flott helg!Klem fra Linda :))

Synnøve. sa...

Dette var kjempemoro. Nå veit eg hvor du er når du skriver vad du gör hehe....
Så moro at man kan vare til inspirasjon for noen hehe....
Kunne godt tenkt meg hest, men da må eg velge hest eller gubbe hihi.
Han är astmatiker og alergiker så du skjönner....
Du kan si til storesöster at hest lukter gott! Så det så....
Hestemökk er bedre en hundemökk og kattelort. Så det så hehe....
Han vi leier av har samme alarmen som dere. Den er ikke helt bra altså. Han har serikobbla låve, potetlager og huset sitt og vårt hus. Larmen går hver dag. Det er feil på den. Den er veldigt fölsom för den reagerer på fukt og....
Han har hatt reparatör her ute, men ikke noe hjelp idet....
Så eg håper dere er heldigere med alarmen enn vi er....
Nå ska eg snart ned og se om vi får orden på avloppet....
Det kommer mer om det på bloggen hehe.
Ha en kjempefredag dere der på garden.
Klems fra Synne :D

liven sa...

Hei!! Så kjekt innlegg du har idag!! herlighet...18 hester!! Klart det er jobb!! og treningssenter trenger du hvertfall ikke. Du får jo virkelig brukt kroppen!!
Ha en fin helg:O)

Christinas låvebutikk sa...

Hei! Så masse fine hester! Lucas er så fint..og hunden her heter faktisk "vesle" lucas han å.. Skal si du er flink å holde orden for så fin stall har ikke jeg sett på lenge. Skulle vært hos deg som stall pike jeg og min datter..De glass tallerkene er dekketallerken ja!!
Ha ei nydelig helg!!

Lene sa...

Hei på deg, Britt :)
Sååå moro å få bli med deg på jobb!! Åååå, som jeg misunner deg den fysiske delen av arbeidet ditt :) Jeg har alltid hatt masse fysisk arbeide selv tidligere - og holdt meg slank og fin. Nåååå derimot... Hahaha... Misunner deg igrunnen alt ved jobben din. Så deilig å få vært ute :) Tror jeg kommer for et par ukers opphold på helsefarmen din, jeg ;)

Og møkk er også jeg godt vant med, så den lille der skremmer ikke meg. Har skiftet mang ei bleie på både voksne og barn - itt`no big deal i det hele tatt :)

Mor og datter bilde her øverst var forresten inmari fint! Det må du nesten ramme inn og ha i familiegalleriet :)

Ønsker deg og dine en strååålende helg - og blir det like flott solskinn som vi venter her - så er det bare å nyyyyyte :)

God klem, Britt - og riktig god helg :)

Anita sa...

Skikkelig drømme jobb og drømme sted dere har!! Utrolig flotte hester!! ha en strålende helg! klem!

Gry sa...

Nå skjönner jeg hvorfor du ikke har bytta ut bildet enda ;-)

Men så koselig det var å få se hestene igjen. De er så fine og lukter så godt, ha,ha... Bare nå ikke noen får for seg at det er lillesöster som ikke liker hestelukt, for det gjör jeg jo!!

Håper de varme dagene vi har nå, får bort den siste snöen for deg og at det törker opp litt mer i gangstiene til kveene, det er jo den värste tida nå...

Takk for fine bilder, Britt - og ha en finfin helg! Hils familien

Klem Gry

Solveig sa...

For et herlig innlegg! Du har virkelig gjort et godt livsvalg:)

Lærte mye jeg nå, kommer helt sikkert til å lese det igjen, skikkelig spennende!

Jeg har lagt deg til på norskeinteriorblogger.blogspot.com og oppfordrer alle som har lagt seg til å linke på bloggen sin:):)

Takk for at du er med, jeg har allerede oppdaget flere nye blogger, så dette blir bra!

Anonym sa...

Vad fint du skriver om hur glada hästarna blir när du kommer på morgonen.Vilken känsla.Jag tycker också att hästar luktar gott.Bra med stegräknaren där 8000-10000 steg är väl vad som rekommenderas att man minst ska gå dagligen tror jag, så vad ska du med gymkort till Mockningen ger starka armmuskler och ridningen starka benmuskler. Du har ju ett helt gym ju, du kan härmed se dig som gymägare med;D Tycker du har ett så fint stall och sadelkammare, gillar den där cowboysadeln. Hästarna är så fina med, är det en nordsvensk som syns bakom Tiko Turid? Jättefint hur ni har blandat gammalt och nytt på väggen,gillar också stenmuren. Självklart ska ni ju ha brandlarm hemska tanke annars om nåt skulle hända.Tack för det fina långa inlägget, kul att se. Kramar från Katta

Prinsesse Elin sa...

Hallo og god morgen.
Et herlig innlegg fra deg på kvisten. Hestene er flotte. Å ikke minst stallen. Skjelden flott og ren. he he. Jeg skal hinte om at prinsessa bør titte litt nermere på hvordan stallen deres ser ut, hvor rent og pent det er og ikke minst ta lærdom av dette. Kansje møkking får en ny demensjon for henne nå etter hvert.
Men det skal hun ha...hun møkker både vel og lenge og er veldig nøye. Kos deg masse på jobben. Du er skikkelig heldig som kan ha dette som arbeid. Det ville vært en drøm. Masse gode møkke klemmer fra Elin:O)

Anonym sa...

Vilka knäppa älgar ni har där i Norge!!! Fast på vår gård i jämtland går de också fram till huset ibland det har även varit björn framme vid vårt hus.Det är lite kul med min sambo som är "äkta" stockholmare förra sommaren när vi satt ute där uppe och fikade kom en liten harunge som blev jagad av en lekatt (herrmelin) och sökte skydd hos oss. Sambon höll på att sätta kaffet i halsen och stammade fram på bred stockholmsdialekt -kolla!en ekorre som jagar en kanin!!!
Tänk vad de kan de här storstadsborna. Du jag har en utmaning till dig inne hos mej om du har lust. Ha en bra söndag, kram Katta

Lynetmor sa...

Hei, så morro innlegg, gøy å se alle bildene :-) Ønsker deg en fin uke :-)

Hulda sa...

Veldig fine hester dere har, kan tenke meg at det er litt av en jobb med alt stellet hver dag. Det bildet av mor og datter var skikkelig bra! De er nok veldig gode venner, de. :)

Cattis sa...

Vilket intressant inlägg, och skojigt :-)

Klart häst luktar gott ;-)

Du har verkligen ett fint stall och när du berättar så förstår man att du trivs med ditt liv. Håller med om att de gamla väggarna är snygga och bra att ha kvar.

Och styrketräning... det får du på köpet...

Ska nog följa med min dotter och dela ut reklam i eftermiddag. Då får man oxå motion på jobbet :-)

Tanden verkar vara något bättre idag ~ tack

Ha en go vecka
Kram
Cattis

Anonym sa...

Wow!!! fina hästar. Hoppas man får rida på dem §:-))

Min dotter kommer nog att älska dina hästar.

Ha en trevlig kväll.
//chie
http://pikitinianos.blogspot.com

Lene sa...

Pappaer er bare sååååå dyrebare!!! Mitt aller største tap noensinne da min døde. Derfor så stor glede over de som får beholde sin :)

Og du, Britt.... Min mann lurer på om ikke det er heeelt normalt med rosebukketter til kona på fredagen ;) Kremt.... Skal ikke skryte av at jeg får hveeeer fredag, da ;)

Her har det gått i ett kjør i dag - og vi har akkurat fått slengt oss nedpå sofaen. Kjenner det skal bli tidlige kvelden - med to tilfredse der oppe i køya. Har fått hengt opp nye bambusrullegardiner på terrassen. Sofatrekkene, som var begynt å bli litt falma, er som nye igjen etter en omgang med tekstilfarge i vaskemaskinen - og vi har sånn nogenlunde bestemt oss for hvilket frokostbord og stoler vi skal velge til terrassen. Ikke værst!

Håper dagen din har vært toppen! Brun og fin du nå, tenker jeg :)

God klem fra Drammen :)

Christinas låvebutikk sa...

Hei! Takk for hyggelig kommentar! Lyssekronen er jeg veldig fornøyd med!! Bare send meg mail på hva du ønsker du!! ikke problem det!! chr.skog@online.no
Ha en fin kveld videre Britt!

MiaMaria sa...

Hejsan!

Men vad roligt att ta del av din dag....
Vilket jobb du har att mötas av härliga hästar som bara älskar när du kommer på morgonen för att släppa ut dem.
Och att du får motion på köpet är ju kanon.
Ser så mysigt ut i stallet och att pelaren slukar tio sadlar är ju himla bra......kul att höra hur din dag ser ut.

Och vilka härliga bilder du visar. Och mor och dotter hästarma är ju bara så söta.

HA´en skön arbetsvecka!
Miamaria

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

ÅÅ såå underbara bilder,,,härligt inlägg..fotot på de båda hästarna mittemot varann var ju ljuvligt ju!!!Som en spegelbild!!!

sååå härligt ni har det...tackr tackar för kommentar..japp, nu har även jag vart uppe på hästryggen...ååå..ja..ont överallt!!!;) Men sååå kul!!!!!

Ha det så fint i vår solen!!
Hoppas ni får en härlig vecka!!
♥Kramar Millan♥

Anonym sa...

Så morsomt å se hvor fin stall dere har! Rir litt selv, og da låner jeg en fjording, en utrolig snill og tøff hest. Trodde egentlig at de var litt kjedelige og trauste, men der ser en hvor feil en kan ta:)
Skjønner at du ikke trenger helsestudio for å holde deg i form nei...
Ønsker deg en fin uke!
Klem fra en trønderjente

Sussie sa...

Vilket härligt jobb du har, hästarna är så vackra. Själv är jag faktiskt lite rädd för hästar, de är ju så stora, men jag klappar såklart om dotterns häst när jag träffar den. Ni ser ut att ha så fint i erat stall. Ha en riktigt fin dag, kramar Zanna

Gry sa...

Hei Britt! Vil bare innom og si at det går bra med oss. Vi er slitne, mest psykisk, etter de siste to dagene. Vi pröver å stille opp så mye vi kan, samtidig som vi vil la de väre i fred. Uten å trenge oss på så gjör vi endel i det skjulte, hvis jeg kan si det sånn. Litt logistikk runt hjelp sammen med andre og sånn.

Du kan bare ringe hvis du har tid, hadde värt koselig å snakke med deg. Jeg er borte litt på dagen idag, fram til 2-tida. Men etter det er jeg hjemme igjen.

Håper alt er bra med dere og at dere kan nyte av fint vär ;-)

Klem Gry

Anonym sa...

很棒的文章喔,這就像我們在找虛擬主機來架設網站時後,我們可能會架設wordpress,我們可能會使用台灣虛擬主機,也可能會使用美國虛擬主機。對了,選擇虛擬主機的時候,可以看看主機商是否有提供主機免費備份免費網站搬家免費試用虛擬主機,這些都非常重要。在購買虛擬主機的時候,也可以確認看看是否有同時提供網域網址註冊SSL數位憑證的服務。