fredag 16. mai 2008

Hingsteutstilling og awarder

Jeg var så heldig å få denne awarden av Christina, som har den flotte butikken Låvebutikken; tusen takk! Så var det å gi den videre til 4 stykker. Det er veldig vanskelig, for alle fortjener den jo, men jeg har nå valgt ut 4 blogger som jeg liker godt, og som etter det jeg kan se ikke har fått nettopp denne awarden: Først min kjære søster Gry! Hun har en lukket blogg, Bara Gry, fordi hun skriver veldig personlig og ønsker ikke å legge ut alt dette på det åpne nettet. Derfor er hennes blogg helt unik og handler om alt fra interiør til Spiderman (hi, hi, Gry...). Det er virkelig en blogg om livet på godt og vondt; tusen takk for at du er min søster :-) Den neste som får awarden er min kjære venn Trine fra Trines Hus og Hage :-) Hun er sammen med Gry medskyldig i at jeg begynte å blogge, og har en herlig blogg med både interiør og hage fra deres flotte sveitserhus. Hun har utrolig grønne fingre denne damen, og har sammen med sin flinke handyman skapt et flott hjem! Så ønsker jeg at Liven skal få denne awarden. Hun viser vakre bilder av hus og hjem på vestlandet og har en aldeles nydelig utsikt, har jeg sett på bilder fra bloggen :-) Den maritime stilen er utrolig flott på den måten hun viser den! Den siste som får prisen er Heksa & Katten! Hun har en morsom og levende blogg som omhandler både interiør og dyr, hvilket ligger mitt hjerte nært :-) (dessuten er hun jo Harry Potter fan, hun også...) OK, da var prisutdelingen gjort og så sier jeg av hele mitt hjerte at dere har ALLE fortjent denne prisen, for så mange dyktige og flotte mennesker hadde jeg aldri "møtt" dersom det ikke var for bloggverdenen! Så bærer det avgårde til hingsteutstillingen i Nordfjordeid! For dere som har fulgt med før, vet dere at den har vært avholdt siden 1886. Nå har ikke jeg vært med like lenge da, men 8 år har det blitt nå :-) Det er et utrolig skue med de flotte Fjordhingstene mellom vestlandske fjell og fjorder! Riktig nasjonalromantisk nå dagen før 17. mai... Dette bildet er fra en oppvisning på utstillingsplassen, hvor to fjordhester holdt et lite sirkusshow:
Her bukker de til publikum :-)
Turen over til vestlandet er et eventyr i seg selv! Her har vi akkurat kommet ut av årstidstunnellen. Vi kaller den det, for det er den siste tunnellen før veien ned mot Strynsvatnet, og vi kjører bokstavelig talt fra vinter til vår... Slik så det ut i år :-) Veslejenta har vært med de siste to årene og hun er en ekte hestejente allerede :-) Denne hesten er hverken fjording eller ekte da... Utstillingen starter på torsdag, med kjøre- og rideprøver, løshopping og løsmønstring. Det er Også et flott show innendørs i ridehallen på Norsk Fjordhestsenter, hvor elevene ved Fjordane Folkehøgskule viser sine kunster! Bildene herfra ble for mørke, så jeg viser dem ikke frem, men temaet i år var showbiz, med utdrag fra diverse musikaler. Kjempeflott og veldig morsomt :-) Bildet under er fra pauseshowet under premieringen på lørdag. 4 kårede fjordhingster viser sine kunster innen sprang og dressur:

Premieringen er på lørdag etter at hingstene er vist frem og vurdert på alle mulig måter, både eksteriør, bruksegenskaper og veterinærmessig. Det er et ørlite nåløye å slippe gjennom, det å få kåret sin hingst til avl. I år var det 42 hingster som møtte til kåring og kun 9 ble kåret, altså godkjent for bruk i avl!

Året etter at hingstene er kåret til bruk i avl må de inn igjen til bruksprøver og ny godkjenning. De hingstene som ble kåret i fjor, er altså ikke "trygge" enda. 15 hingster møtte til utvidet bruksprøve og har stått på norsk Fjordhestsenter i 5 uker før utstillingen. De har blitt testet på det meste, slik som lynne på stall, trafikk, ridning, kjøring, arbeidskjøring, veterinæren tester dem på nytt og eksteriøret blir vurdert for å se om de har utviklet seg bra. I år ble 10 av hingstene avkåret, det vil si ikke lenger godkjente for bruk i avl, mens 5 ble premierte; 3 med 3-premie og 2 med 2-premie.

Ops, her kom visst sirkushesten igjen :-)

Og litt mer sprang... Dette svevet var ganske kult!

Hvem sa at Fjordhesten ikke kan hoppe?

Under showet fikk vi også se "Ungarsk Post", dvs. at de står på ryggen til to fjordinger mens de gallopperer rundt og eventuelt hopper over hindre! Helt syk balanse de har...

Mer premiering blant vakre vestlandsfjell! Her står de og får vurderingen på sin hingst opplest over høytaleren. Synes alltid synd på de som ikke får kåret hingsten sin og må gå slukøret ut igjen...

Her sitter mor og døtre og venter på paraden... Synes dette bildet var litt morsomt, med oss fire blondies :-) Far, som tar bildet, er også blond, så familiens ordtak er: Blondes have more fun :-)

Det gjelder jo hestene også, for Fjordhester må vel sies å være blonde...

Oppvisning med fire eldre fjordhingster. Disse er mye brukt i avlen hittil, og ikke uten grunn som dere ser :-)

Det kan sikkert synes rart for mange at det er så strengt å få kåret en hingst for avl, men det er helt riktig å gjøre det slik. Det sikrer at rasen blir slik vi vil ha den, nemlig en frisk og sunn og rasetypisk hest med godt lynne, som kan brukes til alt!

Og vi sitter og glor... Jeg tror nok at en slik utstilling er for spesielt interesserte hvis man skal ha med seg alt. Vi reiser opp onsdag kveld og ser på alle tester hele torsdag og fredag, før premieringen på lørdag, og alle synes det er kjempemorsomt og interessant! Ok, da, lillegull ble kanskje litt lei etter 4 timer i ridehuset, men pytt, pytt :-)

På lørdag før premieringen, er det en stor parade gjennom Eid sentrum. Alle hingstene som er inne til kåring er med, og det er musikk-korps, bunader, trekkspill og norske flagg! De som bor i Eid sier at det er på linje med 17.mai og det synes vi som ser på også! I tillegg har vi jo hestene da, så det er ren bonus :-) De hestene som ikke er innridd enda (3-åringene) bli leid, ellers er den en del som rir eller kjører også. Det kan være en utfordring å leie en unghingst gjennom gatene med korpsmusikk og politiekskorte samt masse publikum langs veien...

Nå kommer nest siste bilde i denne omgang. Det er som sagt for spesielt interesserte og alle resultater samt mange flere bilder av hingstene ligger ute på www.fjordhest.no

Takk til alle som har fulgt med på vår reise til hingsteutstillingen! For oss er dette årets vakreste eventyr som utspiller seg 1. helgen i mai hvert eneste år! Han vi kjøpte den ene hoppa vår av er fra Førde og er nå 88 år gammel. Han har vært på hingsteutstillingen hvert år i 82 år, og sier at det er hestene som har holdt han oppgående... Kanskje det er håp for oss også :-)

Da gjenstår det bare å ønske dere alle en fin kveld og en flott 17.mai i morgen, uansett vær!

Hurra for 17.mai!

Mange klemmer fra Britt :-)

24 kommentarer:

Gry sa...

Å, tusen takk for utmerkelsen, for ikke å snakke om de vakre ordene! Er så glad i deg :-)KLEM!

Kjempebra at det er strenge regler runt kåringene. Visste ikke at det var oppfölgning og det er viktig. Se bare på Islandshesten som har hatt strenge avelsregler, det er nödvendig for å holde rasene spesifikke. Helt klart!

Ser at du har fått med et bilde på en blakk fjording, tror det var förste bildet. Er det en nordfjording? Heter de ikke så, de som er av den eldste stammen (som Nora...vår barndomshest)?

Skjönner godt at den utstillinga er Eldorado for dere blondies, haha. Apropo blondiner så så du vel boktipsene mine, med boken "En smart blondine" av Dolly Parton. Den gleder jeg meg til å lese. Digger henne ;-)

Gratulerer med morgendagen, og be Lillegull vifte litt med flagget for oss også.

Klem Gry

liven sa...

Flotte bilder fra utstillingen!!!
Tusen tusen takk for award:O)
Blir så kry jeg........ så snilt av deg å tenke på meg!!
Ønsker deg en flott 17 mai:O)

Trines Hus og Hage sa...

Hei Britt!
Rask tur innom før senga. Du, tusen takk for utmerkelsen og gode ord. Du er en knupp! Satte stor pris på den. Ha en herlig 17. mai! Klem klem - det så herlig ut å være på utstilling!

Linda sa...

Hei Britt!Flotte bilder fra Vestlandsturen,herlige bilder av
vakre dyr og ryttere.Gratulerer med dagen,klem fra Linda :))

Tee of Vinnord Cottage sa...

Åh tusen takk for award!!! Det var kjempekoselig!!! :) :)

Og så moro å se på bilder fra utstillingen!!! Ole prøver å overtale meg til å kjøpe Fjording, men jeg må nok bare si at det helst blir Welsh... Han har preget meg for mye :) He he... Men moro var det...

elisabeth sa...

Gratulerer med dagen, til deg og dine:)) Hils søs, nå er det tivoli neste;)

Monika sa...

Heia
For ein fine blogg du har ;)
Her var det mange flotte hester - misunner deg dei flotte dyrene og rideturene - det er litt for lenge siden eg har sittet på hesteryggen no - desverre

Kan godt skjønne det du skriver om fjellet mellom øst og vest
Og Stryn er ein flotte plass.
Og Geiranger vegen og trollstien eg jo også spes. og in kan IKKJE vere plaget med høgdeskrekk :)

Smil fra monika
som bor midt i mellom trollstien og ørnevegen

Anonym sa...

Visste ikke at det var så strengt det med avel på fjordhester! De er noen utrolige vakre og gode hester. Er selv så heldig å få ri på en fjordhest, og jeg er blitt hekta. Så på dem som noen kjedelige og trauste hester før, men etter å ha prøvd dem så har jeg skiftet mening;) Har aldri hørt om denne hingsteutstillingen før, men etter å ha sett dine bilder så får jeg lyst til å dra for å se, må jo være en opplevelse!

Klem fra Monica

MiaMaria sa...

Hej!

Du är inte försent ute pågår till måndag förmiddag....
Lycka till i tävlingen!

Oj, vilket äventyr ni har varit på förstår att ni haft det så trevligt.Fantastiska bilder!

Hoppas att 17.mai var en toppen dag för ER.

Så kul att du är nöjd med tavlan....

Ha´en toppen vecka!
MiaMaria

Linda sa...

Hei Britt!Om det er den sinkbalja med blomster i så er den kjøpt for noen år siden på Randesund Lysstøperi.Merket house of hansen.
Ikke nettbutikk.Er det blondefatet så kjøpte jeg det siste,får nok inn
igjen.Nettbutikken ligger nede.
Anniche lager ny netthandel å det tar tid.Håper du hadde flott helg.
Ha en fin uke.Klem Linda:))

Monika sa...

Heia
Takk for koselige ord på bloggen min :)
Ja her er eit lite stykke paradis - og det er mange flotte fjell
Spes. siden eg kommer fra havet og der var det ikkje fjell.
Birk er ein blading av flat og golden - men mest flat.
Er høgt og lavt og litt over alt - kan vere litt for stri synes eg - men han er berre 1,5 år.
Så eg håper han roer seg litt.
Men ALLTID glad.
Eg mista min forje hund for litt over året siden - og eg savner han ennda - eg får klump i halsen berre er tenker på han.
Smil fra monika

Christinas låvebutikk sa...

Tusen takk for hyggelig kommentar!
Gratulere med gårsdagen!
Fjordinger en bare nydelige hester!
Sikkert kjempegøy!
Ønsker deg ei nydelig uke og masse sol!
Ps:Sjekk sendingsnr om du lurer på om pakken er langt unna!

Synnøve. sa...

Hei til deg vennen.
Gratulerer med overstått.
Her er det så kallt nå så man blir litt rar.
Hade snö 17 mai og idag har vi minusgrader.....
Flotte bilder du viser.
Trudde dere hade hest med i Norfjordeid?
Håper at deres 17 mai blev en varm dag.
Det regna og snödde her.
Merkeligt altså.
Klems fra meg.
Synne :D

h.espe sa...

Hei du...
Åh, nå fikk jeg jo hjemmelengsel igjen..... Du har jo nesten vært "hjemme" hos meg igjen - bare en liten avstikker vet du, så er du i Hornindal...

Så flotte bilder fra et vårlig og flott vestland. Sukk!!! Alt annet en hva vi har her i Oslo om dagen. Brrrrr!!

Hadde en fin 17. mai, tross det kalde været. Hi, hi - hjalp vel litt på med et par glass champagne til frokost.... Hadde en veldig laaaaang frokost, og drøya lenge før vi reiste til byn. I byn fant vi oss plass inne, for ute var jo det bikkjekaldt!! Som sagt alt i alt en fin feiring.

Ønsker deg en flott uke!!!

Klem:o)

elisabeth sa...

Utfordring på bloggen min:))

-Mitt lille rede- sa...

Hei Britt!
For en koslig blogg du har. Høres så idyllsikt ut med gård og hester :-) Ser vi har jenter på 5 år, min Sofie var 5 år i februar. Vittig alder!

Jeg bor på vestlandet, Møre og Romsdal, i nærheten av Molde, så det er litt lenger opp en der du var på hesteutstilling. Jeg har mange slekninger på Nordfjordeid og også nær Sogndal, og det er en alldeles nydlig natur i disse områdene.

Ha en fin kveld :-)

-Lene

Huset i Hagen sa...

Gratulerer med awarden! Så artige bilder du viser da. Må vise dem til jenten min! Hun er jo bare sååå begeistret i hest hest hest! :0) Fjordinger er jo så flotte da! :0)

Gry sa...

Aj, aj... Men jeg kom også opp i matte, skriftlig, andre året på videregående. Det går helt sikkert bra. Hils til henne og si at det her klarer hun!!

Värre var det å komme opp i historie, muntlig... som jeg gjorde i tredjeklasse....KJEMPEMORSOMT!!! Norges- og verdenshistorien...haha...IKKE. Det gikk bra, men det er et enormt pensum. Så det föltes litt urettferdig.

Klem Gry

Lene sa...

YES!!! Blondes have more fun :))

Dette skjønner jeg virkelig må være vårens vakreste eventyr for både mennesker og dyr. Og fo et fantastsik være dere fikk med dere som ekstrabonus :)

Jeg håper også selveste 17.maien din kunne mæle seg, og at dere hadde en flott dag! Værgudene var tydeligvis ikke like begeistret for den dagen, hehe.

Her er det sommerkoteletter og bakt potet på gang i kveld. Og Melodi Grand Prix, selvfølgelig :) Heia Norge :)

Duuu, og så tok jeg meg i å sitte å lure på hvem som var mor og hvem som var døtre på bildet av dere :)

Ha en finfin kveld, Britt :)

Gooood klem :)

Hulda sa...

Hei! Fikk du mailen jeg sendte ang det bestilte?

Flotte hestebilder!

Lynetmor sa...

Hei, så mange fine bilder fra turen deres, skjønner at dere koste dere :-)
Ønsker deg en fin dag :-)

Sussie sa...

Så bra att du fått en utmärkelse det är du verkligen värd, din blogg är så fin. Vilken härlig dag med hästarna ni ser ut att ha haft, där skulle min dotter ha velat vara med :) Hoppas att ni fick en underbar 17:e maj. Kramar till dig/Zanna

Aalerud Stall sa...

Hei Zanna og Monica (som poster som anonym)!

Svarer dere her jeg, siden jeg ikke får svart ellers :-)
Koselig at du kikker innom min blogg av og til Zanna, jeg savner din blogg veldig! Går det bra med hesten til datteren?
Monika, mange tror fjordhesten er treg og lat, men det er som regel de som har møtt på fjordinger på rideskole...Med riktig trening er fjordhesten en av de mest allsidige hesterasene jeg vet om, og som du også har erfart, aldeles ikke trege :-)

Klem fra Britt :-)

Den gode feen sa...

Så flott og lærerikt innlegg. Eg har ingen peiling på hest bortsett frå at eg veit kva fjording og ponny er, hehe. Klem frå Linda