søndag 4. mai 2008

Vakre vestlandet

Nå er jeg nettopp tilbake fra vårens vakreste eventyr, nemlig hingsteutstillingen for Fjordhest i Nordfjordeid. Den avholdes hvert år den første helgen i mai, og slik har det vært siden 1886! Her møtes de beste hingstene fra inn-og utland, for å bli kåret til bruk i avl. Nåløyet er lite og de fleste blir ikke kåret. Eierne må reise skuffet hjem etter mye arbeid og stort håp... Slik må det være, så vi kan beholde vår nasjonalhest raseren og rasetypisk, samtidig som de er gode og snille hester til all slags bruk :-) Vestlandet om våren og sommeren er vakkert og jeg har lånt noen bilder fra nettet inntil jeg får laget innlegget mitt fra turen vår. Det første bildet er fra Oldenvatnet. Noe av det mest fasinerende ved å ta turen fra østlandet til vestlandet er turen over fjellet! Vi har flere fjelloverganger i Norge, som forbinder øst og vest, og før i tiden var disse stengt på vinterstid. Det hender rett som det er nå også, med store snømengder og vind i fjellet blir det enten kolonnekjøring eller stengt inntil de får ryddet veien for snø... Vi pleier å kjøre over Strynefjell når vi skal til Nordfjordeid. Da går turen fra flatbygdene på Hedemarken, oppover Gudbrandsdalen og over fjellet. På fjellet er det vinter fremdeles og i år var det ekstra mye snø. Vi kjører gjennom flere lange tunneler på 4-5 kilometer. Den nest siste tunnelen kaller vi for årstidtunnelen, fordi vi kjører fra vinter til vår. Dette bildet er tatt før tunnelen, oppe på fjellet. Etter den siste tunnelen ned mot Strynsvatnet møtes vi av flotte fossefall og irrgrønne fjellsider med hvit snø på toppene, det er vilt og vakkert! De har ikke vanlige brøytestikker på fjellovergangene, men trær! Brøytestikkene sier noe om hvor mye snø det kan være langs veien på vinterstid...

Dette bildet er fra gamle Strynefjellsvei ned mot Strynsvatnet. Denne veien er som regel stengt når vi kjører over Strynefjellet i mai. Vi kjører gjennom tunnelene, mens denne veien går over selve fjellet. De gamle stabbesteinene står som små bautaer langs veien.
Veien til Geiranger er også stengt på vinteren, og den pleier ikke å åpne før juni. I år lå det myyyye snø der, som jeg skal vise på innlegget med egne bilder. Vi kjørte den en sommer og Trollstigen er virkelig å anbefale hvis du ikke har høydeskrekk! Slik ser det ut på Strynefjell sommerstid, men nå lå det veldig mye snø og isen lå tykk på dette vannet...

I Stryn og Nordfjordeid blomstret ikke epletrærne enda, men om et par uker ser det slik ut :-)

Dette bildet er fra en annen av fjellovergangene våre, nemlig Hardangervidda. Der har vi også kjørt og det er like vakker som på dette bildet!

Jeg kommer tilbake med mine egne bilder fra vestlandet og utstillingen. I år var det påmeldt rekordmange hingster og det var fjordhestforeninger fra 14 land representert! Det er virkelig et internasjonalt miljø og vår egen norske fjordhest er i sentrum :-) Utlendingene kan ikke få nok av vår nasjonalhest og er nesten mer entusiastiske enn oss nordmenn. De er der for å kjøpe kårede hingster til sine hjemland og mange får en lang reise. Den hesten som måtte reise lengst i år, tror jeg skulle til Australia! Amerikanerne var som vanlig der, samt mange svenske, danske, finske og tyske oppkjøpere. Ellers var England, Skottland, Belgia, Nederland og Spania representert, samt Chile og noen av de andre Latinamerikanske landene. Mulig jeg har glemt noen, men det var i hvert fall en internasjonal atmosfære... Og vestlendingene selv er utrolig gjestfrie og blide, så da får det ikke blitt bedre :-)

Nå skal jeg surfe en runde rundt på bloggene deres og så ønsker jeg alle en flott uke!

Klem fra Britt :-)

18 kommentarer:

Lynetmor sa...

Hei, virker som om dere har hatt en kjempe flott tur :-) Ønsker deg en fin uke :-)

Synnøve. sa...

Hei og velkommen hjem igjen.
Skal bli göy å se dine bilder.
Håper det gjikk bra for dere der.
Flotte bilder viser du idag og. DET er vakkert der. Savner det ska eg si.
Kram :D

h.espe sa...

Åh, gu' bedre, nå følte jeg meg hjemme.... Jeg kommer fra Hornindal (nabokommunen til Stryn og Nordfjordeid), med røtter fra Nordfjordeid, så dette er er veldig kjent, og veldig nært. Så utrolig flotte bilder.. Hjemlengselen kommer sivende...!!!

Herlig uke til deg!!

Klem fra ei Honndalstaus :o)

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Woooow!! Så avvis jag blir...helt unerbart,,,vilken natur..storslaget!!!Skulle med vilja göra en sådan resa ju!!!!

Ha en sköön vecka!!
Kram Millan
~~~~~~<~~<<@

h.espe sa...

Hei igjen...
Takk for hyggelig besøk på bloggen min!

Selvsagt må du bare legge meg til i blogglisten din - bare kjempekos det!!! Og jeg linker deg mer en gjerne tilbake, om det er greit... OG tusen, tusen takk for de fine kommentarene - setter STOR pris på de :o)

Ja, det er vakkert i Nordfjord! Turene hjem er rett og slett rekreasjon for sjela. Fine fjellturer eller roen og freden på setra - deilig - og selvsagt hovedgrunen til å dra hjem - besøke mamma og pappa!!
Er allerede begynt å glede meg til årets sommertur , i begynnelsen av juli... :o)

Ønsker deg en flott dag videre, så "sees vi"...

Klem fra Hildegunn

Gry sa...

Sukk... så vakkert! Tenk at jeg aldrig har kjört over fjellet til vestlandet da... fält egentlig. Men vi har jo campingvogna så det kan jo hende at det blir en tur snart ;-) Åndalsnes og Runde regnes vel ikke akkurat til de fineste stedene på vestlandet, så jeg har ikke sett det fine du viser idag.

Vi jo gjerne se litt hestebilder, men det kommer du vel med håper jeg!

Så fint at dere fikk en koselig tur, og det pleier jo väre vårens höydepunkt for dere. Kjempefint!

Vi snakkes! Klem Gry

Lene sa...

Heeeei, Britt!!!

Å, du og du... Bare omgitt deg med det beste av det beste på den fronten i det siste, altså!! Jeg tenker ikke baaare på hingstene, men også på heeeelt fantastisk natur!! Ååå, vi har sååå lyst til å ta turen ganske så snart. Hadde bare håpet på bare veier først, så det er vel bittegrann tidlig enda.

Vet du - i går kveld trykket jeg på send knappen - og oppgaven var levert!!! Yes, yes, yes!!

Har en hel masse overhengende å gripe fatt i her hjemme nå, men IKKE i dag! Nei, i dag gjer eg ikkje det slag - annet enn å kose meg og nyyyte dagen :) Sånn skal livet være! Iblandt et slit, ja, vel... Men duuu, så deilig når det er over og man kan nyyyte til fulle!!

Ha en strålende dag, du og :)

Good klem fra meg :)

Gry sa...

Du har fått en aldrig så liten utfordring hos meg ;-)

klem Gry

Anonym sa...

Men Gud så vackert! Vilket otroligt vackert sagoland du bor i! Tyvärr har ja aldrig åkt så långt in i landet när jag varit i Norge men känner nu att jag måste göra det. Inte visste jag att de gillar fjordingar ända borta i Australien, klart att de gillar dem det är ju så fina hästar men jag menar att de fraktar dem så långt.Ha det så bra, kram Katta

Tee of Vinnord Cottage sa...

Vestlandet er vakkert, og er nok min favoritt del av norge til å feriere i. Men det er nok her på østlandet at hjertet mitt ligger :)

Nå kommer det snart føll her hos oss. "Barbie" som er kjælenavnet hennes, venter føll 17.mai, men vi lurer nå på om det ikke dukker opp før den tid. Hoppa er en første premiert Welsh Sec.D, meget meget vakker. Føllet hennes i fjor, Jahr's Midnight Babydoll, vant føllskue finalen. Og hun er like søt nå som åring! Bra gjort syns jeg, siden åringer ofte ser litt snodige ut :)

Klem fra Trine

MiaMaria sa...

Men så himmelsk vackert...underbara bilder.....
Ni har haft en härlig tur, ska bli härligt att få se flera bilder.

Och vad glad jag blir att du är nöjd med tavlan....gissa om det kommer att komma in massor av annat rosigt i min pysselblogg, men jag talar om när......

Må så gott och njut!
Miamaria

Hulda sa...

Virkelig fantastisk natur du har reist igjennom. For noen fossefall, og vakker blomstring. Må ha vært som et eventyr.

Jeg har nettopp sendt deg mail med forslag til forside på det ene av kortene du bestilte.

Linda sa...

Hei Britt!Det høres ut som det var en flott tur.Sikker flott stemning med så mye fine hester.Herlig natur er det også.Gleder meg til å se dine bilder.God helg!
Klem fra Linda :))

Gry sa...

Nå har jeg vimsa runt i bloggverden så lenge at det har blitt allt for sent!!

Ville bare gå innom deg for å si at jeg fikk tillbakemeldning av K, som allerede har kjöpt gave till modern. Vi får sjekke litt hvordan vi deler, evt med fadern. Det ordner seg sikkert. Takk for att du ordna det i alle fall!

Sov så godt! Klem Gry

Tyra sa...

Hei på deg!
Hvilen tur dere må ha hatt!! Og med hingstekåring som endelig mål høres det ut som en tur helt etter mitt eget hjerte.
Jeg har aldri vært i Nordfjoreid, men turen dit tar jeg gjerne en gang, altså. Og vi hadde hytte på Hardangervidda, så de blomstrete epletrærne fikk meg til å tenke på barndommens somre....Med hesteslipp og kuruker og sauebreking. Men duuuu så koselig!!
Det er eeevighet siden jeg selv hadde fjordhest, og den gang var det ikke en renraset en, heller! Men en hingstekåring for fjordhest kunne jeg virkelig tenkt meg å se. Jeg gleder meg til flere bilder fra turen, og så må jeg legge bloggen din til blant mine favoritter, altså!
Ha en strålende pinse!
Hilsen Cathrine

Hulda sa...

Hei! Har sendt deg en mail nå, ang. kortene du har bestilt. :)

Gry sa...

Håper våronna går fram etter planen!

Er det ikke på höy tid å bytte ut vinterbildet ditt nå? Ha,ha...må jo se til at du ikke glemmer det ;-)

KLEM Gry

Christinas låvebutikk sa...

Hei! Nydelige bilder som vanlig!
Ligger en award inne hos meg til deg!
Ha en nydelig dag!