lørdag 29. oktober 2011

Gresskarsuppe og smørbrødterter


Jeg har laget så mye forskjellig mat og kaker i det siste, så derfor blir det en matblogg denne gangen. I forbindelse med Halloween kjøpte jeg et kjempestort gresskar på Plantasjen, men gruet meg litt for å hule det ut, for det har jeg aldri gjort før. Derfor prøvde jeg meg på et lite gresskar først og det er jeg glad for! 
Jeg har nettopp begynt å abonnere på ukentlige grønnsakskasser fra Alm Gård på Stange, hvor de dyrker flotte økodynamiske grønnsaker og leverer på døra! I forrige ukes grønnsakskasse var det blant annet dette lille gresskaret, samt en bunt purreløk, stilkselleri, endivesalat, frisèsalat, hodekål og rosenkål. Nok til å ha grønnsaker til middag til 5 personer i en uke :-)

Jeg har alltid hatt lyst til å lage gresskarsuppe og måtte bare prøve. Det vanskeligste var å grave ut innmaten i gresskaret slik at det gikk an å skjære ut dekorasjon etterpå. Da må man være litt forsiktig i forhold til om man ikke skal bruke skallet, og kan dele gresskaret i biter. Brukte en oppskrift på suppe som jeg fant på http://www.frukt.no/, men gjorde noen endringer som fungerte bra. Det ble en nydelig solgul suppe, som smakte kjempegodt :-)  (bildet under er lånt fra frukt.no, jeg brukte skallet til dekorasjonen ovenfor)

Her kommer min versjon av oppskriften:

1/2 kg gresskar (kun kjøttet), 1/2 kg gulrot, 1 løk, 1 1/2 l vann, 1 1/2 dl hvitvin, 3 hønsebuljongterninger, 1 ss flytende honing, 2 dl kremfløte, salt og pepper.

Ta ut kjøttet av gresskaret og rens for frø og kjerner. Del gresskar, gulrøtter og løk i biter som stekes i smør ca. 5 minutter. Må ikke bli brunt! Tilsett vann, hvitvin, buljongterninger og honning. Kok opp suppen og senk varmen. Småkokes i ca. 30 minutter til grønnsakene er møre. Bruk en stavmikser og mos til suppen er jevn. Tilsett fløte og kok opp på nytt. Smak til med salt og pepper og nyt :-)

Og så har vi feiret mellomstedatter sin 18 - års dag denne uken; da sto smørbrødterter på menyen. Disse er veldig gode og dekorative, men tar litt tid å lage. Fordelen er at fyllet kan lages dagen før og tertene fylles, men de må pyntes samme dag som de skal spises. Pleier å pynte tertene, slik at det er lett å se hva de inneholder :-)
Har prøvd en del forskjellige oppskrifter, men ender alltid opp med disse to variantene, for de er absolutt best! Begge har et eller to lag med eggefyll, som består av hardkokte egg, majones, rømme, sylteagurk, salt og pepper. Den med reker har to lag med rekefyll, som består av cottage cheese, reker, litt majones, salt og pepper. Terten med skinke har et lag med skinkefyll som består av et beger skinkeost, hamburgerrygg kuttet i biter og gressløk. "Kremen" til pynt består av like deler majones og rømme. Oppskrift på tertene kan fåes på mail eller fb hvis noen ønsker det :-)

Og så var det kakene, da...  Jeg er ingen stor kakebaker, i hvert fall ikke når det gjelder småkaker til jul..., men er ikke så verst på bløtkaker og sjokoladekaker. Denne gangen hadde datteren lyst på sjokoladekake og ostekake, så da var det bare å prøve seg ;-)

Sjokoladekaken var en ny oppskrift fra et inspirasjonshefte fra http://www.cacas.no/  De har utrolig mye fine kakeformer og dekortilbehør . Skal vel ikke påstå at mine kaker ble like fine som de i heftet, men smaken var det ingenting å si på... Sjokoladekaken er dekorert med sjokoladesmørkrem og jordbær, enkelt og greit.


Ostekaken er etter oppskrift fra samme hefte, men med litt egen design. Brukte en springform som jeg satte rett på fatet, slik at den blir lettere å løsne. Nederst er det et lag med kjeksbunn, så et lag med ostefromasj og tilslutt et lag med jordbærgelè, som jeg helte over blåbær og bringebær lagt i mønster på fromasjen. Til slutt pyntet jeg med krem. Kaken fikk ben å gå på, så den skal jeg bake en annen gang også, men da i en figurform, det ser liksom litt proffere ut ;-)
Til slutt et bilde av Leo, også kalt Prinsen av Aalerud ;-) Han er alle sin kompis, både folk og dyr. Har nå fått en ny kompis som jeg skal fortelle om i neste blogg, det er en søt, liten kattunge som heter Lady og disse to er allerede som erteris. Stitch, den andre stallkatten vår er derimot ikke like imponert over nykomlingen, men det går seg vel til etterhvert. Ønsker alle bloggvenner en flott lørdag og en god helg! Klem fra Britt :-)
Ingen kommentarer: