søndag 6. april 2008

Vinter og vår på en helg

I helgen har vi opplevd både vinter og vår. Det er utrolig store forskjeller mellom her vi bor og fjellet, som ligger bare 20 minutters kjøretur unna... Budor ligger i Løten kommune og har slalombakke m/skitrekk, kjelketrekk og egen liten akebakke for de små. Der er det et bånd som ungene kan stå på for å komme til toppen av bakken. De leier ut slalomski, snowboard og kjelker. Kjelketrekket er genialt og det går skikkelig unna nedover slalombakken :-) Det er fint på fjellet, men også veldig godt å komme hjem til litt mer vårlige forhold... I vinduskarmen blomstrer pelargoniene mine, men de viser seg å ikke være Mårbäcka, slik jeg hadde håpet! Noen av de overvintrede pelargoniene mine klarte ikke vinteren og det ser ut til å ha vært Mårbäcka, dessverre. Jeg elsker den sarte rosafargen på disse, så jeg må nok kjøpe meg noen nye. De som har klart vinteren i kjelleren min er cherisefarget og skal få stå ute i urner til sommeren.
Tomatplantene er klare til å pottes om, så det får jeg prøve å få til i morgen. Dette er cherrytomater, som ikke blir mer en ca. 70 cm høye og kan stå i potter på verandaen. Jeg synes det er fint å ha tomater og urter på verandaen i tillegg til de som er i drivhuset og urtehagen. Dels fordi de er dekorative og dels fordi det lettvint, selv om kjøkkenhagen ligger rett ved huset...
Krydderurtene mine er overmodne for prikling... Rart med basilikumen, for den røde viser seg å være grønn den også! Skitt au, det er ikke så farlig, men jeg kjøpte både rød og grønn da :-)
Ellers så kommer koriander, flatbladet persille og sitronmelisse fint. Det er bra!
I blomsterbedet har det også blitt vår i løpet av helgen! Disse bildene tok jeg nå i ettermiddag og krokusene har kommet opp på en, to, tre...
Jeg elsker krokuser og andre løkblomster. Snart kommer forhåpentlig påskeliljene også, selv om de er en del senere enn krokusen.
Når snøen nå har blitt borte fra blomsterbedene i sørveggen, ser jeg at det nok trengs litt rensking etterhvert... Men det skal jeg vente med til faren for nattefrost er over, for det visne løvet og planterestene fra i fjor beskytter de nye spirene, selv om det ikke er så veldig dekorativt :-)
Det har regnet her i Vangsåsen i dag og fremdeles ligger det mye snø enkelte plasser, så jeg burde vel være glad for at det regner... I denne stua har jeg nesten bare hvite orkideèr som blomster. Jeg elsker de hvite orkideène, de er nydelige og veldig enkle å få til, trenger jo nesten ikke vann :-)
Er også veldig glad i gardinene i denne stuen. De har jeg omtalt før, og de kommer fra The Linen Factory. Link finnes her på siden min. Jeg har ganske mange vinduer i huset hvor jeg har valgt bort gardiner, for jeg synes vinduene er så fine i seg selv, men her i "bestestuen" synes jeg det er fint med litt gammeldags stil, så da må det gardiner til...
I denne stuen finnes også denne vedovnen fra Ulefos. Bedre ovn finnes ikke! I spisestuen har vi en stor Jøtulovn som nå skal skiftes ut. Vi har vært inne på tanken med Kakkelovn og sandovn, samt en del andre alternativer. Men nå er det bestemt; det blir en Ulefos der også! Ulefos har nemlig kommet med en begrenset serie nyproduserte ovner av denne typen, så da var valget lett! Denne ovnen er gammel da, men den varmer som bare det. Mens den andre ovnen sluker ved, er det nok å legge i denne et par ganger så varmer den i mange timer. De visste nok hva de gjorde før i tiden...
Synes den er ganske dekorativ også. Kakkelovner er naturligvis også veldig fine, men ulempen med dem er at de tar så stor plass. Og så er de for høye, for i dette gamle huset er det lavt under taket, så da kan ikke ovnen være for høy...
Nå skal jeg kose meg med å lese alle bloggene som jeg har gått glipp av i helgen. Ønsker dere en riktig fin søndagskveld og en god uke! Tenker på min gode søster,Gry, som ringte fra Roma i går kveld. De har det helt toppen :-) Våren i Roma med sin kjære, hva kan vel være bedre enn det? Stor klem til mine bloggvenner fra Britt :-)

22 kommentarer:

liven sa...

Herlig å se at det spirer og gror!!
Men våren er visst kommet litt lenger her hos oss!! Her har påskeliljene mine blomstret en stund og krokusen holder på og avblomstre!!
Nydelig ovn!!
Ha en fin søndagskveld!!

Lynetmor sa...

Hei, så nydelige gardiner og ovn som du viser. Ønsker meg slik ovn jeg også. Her har det kommet litt snø i dag så våren er visst langt unna. Ønsker deg en fin kveld :-)

MiaMaria sa...

Hej!

JA, nu har hon det skönt Gry....sitter och myser på något fik med solglasögonen på och mår så gott!

Men du visar ju härliga vinterbilder och vår vinter så tids nog får vi också sätta på oss lite solglasögon.

Hoppas du får en skön vecka!
Miamaria

Cattis sa...

Godmorgon Britt!

Så mycket fint du visar på bloggen, allt från blommor och nyttoväxter till bitar av ditt hem.

Våren är senare hos dig än här...

Efter ett par fantastiska dagar har vi haft kyligare och tom regn ett par dagar nu. Men jag har fått ordentlig smak på våren nu och tom köpt mig en ny engelsk pelargon.

Min rosa favorit klarade inte heller vintern, den vissnade ner redan i höstas, men nu har jag köpt en som är väldigt vackert mörkrosa, nästan vinröd.

Jag saknar någonstans att odla, men har gjort det bästa av min lilla entré. Tänkte lägga ut bilder från min lilla "odling" så fort solen tittar fram igen.

Önskar dig en bra start på veckan
Kram
Cattis

Tiril sa...

Herlig å se at det spirer å gror, var flink før til å så i potter ,pritle å sette ut når faren for nattefrost var over, nå blir det helst å kjøpe ferdig, slik har tiden blitt for mange, drømmer om et lite drivhus der jeg kan dyrke litt tomater, og andre ting, jeg har stor plass ,så det er ikke det det står på, nydelig ovn, den har jeg minner om.

Prinsesse Elin sa...

Her er det ikke fullt så vår enda....det blir det om en liten stund når jeg får sådd de sitste urtene som jeg skal ha ut på terrassen i sommer. Å i sommer bør det komme mange herlige soldager for jeg skal for første gang ha ferie 3 uker i strekk. En av ukene skal mannen jobbe og prinsessa på rideleir så da skal huset ryddes, males og dekoreres. he he
Det kommer til å bli kjemperart. En hel uke uten henne og så har jeg fri attpåtil. Jeg ser så frem til disse vår og sommerdagene som kommer....er klart for dem ja. Ønsker deg en fin fin dag. Klem fra Elin:O)

liven sa...

Hei igjen!! Kassen er kjøpt på hageland ja!
Der var flere str. og i var i en gråaktig farge også!!
De er så koselige:O)

Huset i Hagen sa...

Å jeg skulle jo absolutt ha sådd kryddeerurter også. Det er kanskje for seint nå? Det er jo så deilig duft i et urtebed. :0) Fine vårlige bilder du viser. :0)

Trines Hus og Hage sa...

Hei!
Her var det mye fint å se og lese, Britt! Kjempefin den ovnen deres. Det er jo ekstra koselig med slike gode gamle ovner. Er så glad i vår også. Og gardinene er sånn florlette og lyse som slipper inn masse lys. Godt! Men jammen blomstrer krokusen hos deg. Det gjør den sannelig ikke her enda! Jeg synes våren i hagen er sen i år, faktisk. Alle prater jo om så tidlig vår, men på denne tiden i år var jeg langt inn i hagens våronne, men i år har jeg ikke engang begynt. Det er da ganske surt og kaldt og ruskevær enda. Unntatt lørdag, den var fin. Jeg pleier ikke å la rusket ligge så lenge som du sier i bedene mine. Faren for nattefrost er ikke over før inn i juni, og så lenge er ikke nødvendig å vente med opprydding i bedet. Men jeg er helt enig med deg at man ikke skal fjerne det for tidlig. Det jeg ofte gjør, er å klippe ned staudene mine, men jeg legger det avklipte over stauda igjen som beskyttelse. Fordelen er at når det er klipt, går det kjapt å rydde bedene når tiden er inne for det. Melde seg inn i hagelaget må du virkelig gjøre, Britt! Jeg har vært medlem i over seks år nå, i tillegg til en staudeklubb som heter Staudeklubben Mjøsen. Det visste du ikke, min venn!
Hørtes helt skjønt ut i Roma! Sukk!!!
Klem fra Trine

Synnøve. sa...

Se der, eg må nok starte litt med såing av frö her trur eg....
HAr värt en grå dag idag og det har värt litt kalt og.
Håper at du har det bra ellers.
Kjempeklem fra meg.
Synne :D

Lene sa...

Hei, Britt :)

Og takk for atter et kjempekoselig innlegg hos deg :) Jeg bare smiler, jeg. Og så så moro med kontrastene for tiden. Joda, jeg er lei snø og vinter - men når den også kan foresnes med herlige vårtegn, så er det greit.

Jeg har så mye å lære av deg og plantingen din. Er selv ikke flink der i det hele tatt. Bare flyr og kjøper ferdig og dyrt..! Måååå skjerpe meg, men nå ble det visst litt sent i år og. Neste år -daaaa....

Og sååå deilig hjemme hos dere. Vinduene og ovnene... Alt så gjennomført og nostalgisk, som seg hør og bør på en gammel gård.

Og jeg er ikke misunnelig på Gry i det heeeeele tatt, nei. JOOOO, jeg er!!!! Masse, ja. Men unner henne også til fulle!!! Du må hilse sååååå mye, om du snakker med henne igjen!! Og sende masse gode klemmer :)

Masse gode klemmer i natten også til deg :) Ha en fin dag i morgen :)

Nattinatt :)

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Woow, helt stum..vilken vacker spis..o vacker kamin!!!UNDRBAR!!

tack för fina ord hos mig!!!!

Ha en skön vecka!!
~~* W I T H ♥ L O V E *~~
Millan

organic-lizzi sa...

Vår!! Elsker vår:-)Synd at mårbacka ikke hadde overlevd da!De er jo sååå fine.
Nydelig ovn(skulle veldig gjerne hatt sånn..)Vakre gardiner..
Jammen har du vært flink til å komme igang med plantene.Var det før jeg,men nå drar jeg til en liten urtehage og kjøper det jeg trenger der.
Kos dag & klem fra Randi

Christinas låvebutikk sa...

Hei! Så koselig innlegg! Nydelig ovn(de varmer så godt!) og gardiner.
Tusen takk for hyggelig kommentar!
Ha ei flott uke videre!!

Solveig sa...

Å for et inspirerende innlegg!! Jeg ble helt grønn i fingrene jeg nå. Skal sporenstreks (i morgen i alle fall) rote meg til å så noe jeg også. Vi leier, og er borte hele sommeren (3 mnd) så bør være noe som klarer seg selv...

Den ovnen er et stykke kunst! Håper dere har tenkt å beholde den like lenge som den har stått. Ville aldri byttet kakkel mot den der. Kakkel er pent, men utrolig upraktisk (størrelse).

Anonym sa...

Vilka härliga örter du odlat. Jag har tyvärr inte plats för att odla men köper alltid krukor på torget och har dem i mitt kök. Citronmeliss är min favorit, förr hette den på svenska "hjärtans fröjd". Krokus, påskliljor.scilla och vitsippor blommar för fullt här men i dag täcks de tyvärr av ett snötäcke. Gillar dina gardiner tycker det är fint med skira gardiner i vitt.Den gjutjärns spisen är ju jättefin, jag skulle vilja ha en gammal gjutjärnsspis om så bara för att ha som prynad, tyvärr är de rätt så dyra om man får tag i nån. För inte så väldigt länge sen slängde folk såna ut i skogen eller ner i nån sjö för att de var omoderna då. Helt sjukt kan man ju tycka nu.Er öppenspis är också fin. Ha en bra dag, kram Katta

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Tack tack för så fina ord!!!

Min svärfar jobr i norge..i oslo...har jag nämt det??Ska dit hälsa på till våren!!

~~* W I T H ♥ L O V E *~~
Millan

Gry sa...

Du er så flink med blomstene og fröene, Britt. Jeg blir litt imponert ;-) Er jo bare få kjekt å kunne hente inn litt tomater og sånt fra verandan, den ligger jo så näre kjökkenet og det skal väre litt lett å få tak i grönnsakene også. Kan tenke meg at det er ei lita jente som går og plukker på seg tomater også ;-) Hvis ikke så kommer det ei jente fra Sverige og spiser dem opp! Hun elsker kirsebärstomater, og det er jo godt også da. Spesiellt når du har sådd plantene selv.

Nå går det så fort mot våren og som du sier er det bra at det regner, så blir den siste snöen borte. Travle tider for dere framover, så dette vakumet som finns nå bör du kanskje nyte av så godt du kan ;-)

Ha en finfin dag, så snakkes vi når du har tid.

Stor klem lillesöster ;-)

Cattis sa...

Tack Britt!

Alla snälla ord och goda tips värmer så gott. Det måste ingå i medicinen mot fibromyalgi? helt säkert :-)

kram
och trevlig helg!
Cattis

Lene sa...

Hahahaha :) Jasså, du - så det var hans ide, hihiiii ;)

Men, du - det er noe i det - lettere med tilgivelse enn tillatelse. Det er visst et motto jeg lever etter både i jobb og privat ;) Neida - nå har jeg en fantastisk, og nesten for snill mann. Og vi er stort sett enige om det meste. Steller istand litt småkrangling bare for moro... Andre skulle bare hørt for et språk vi kan bruke til hverandre - i en hyggelig tone, hahaha ;)

Ligger slengt på sofaen og koser oss med tven til en forandring i kveld. Deilig :)

Kose dere masse, dere og, Britt :)

Good klem til deg :)

Christinas låvebutikk sa...

Ville bare innom deg for å ønske deg ei riktig fin helg!

MiaMaria sa...

Hej!

Nej jag ska fortsätta på mina bloggvillkor...visst det ska bara kul att blogga och inget krav. Men det blir lite bloggtorka ibland...

Önskar dig en trevlig helg!