søndag 16. mars 2008

Påsken er her

Påsken i år er så tidlig at det er bare såvidt snøklokkene har begynt å titte frem her hvor jeg bor. Det ligger enda igjen mye snø i skogen og på jordet, men veiene og solfylte skråninger begynner å bli bare; herlig! Krokusen har begynt å komme opp i blomsterbedet på sørveggen, der blir det alltid tidlig bart. I går måkte vi det siste av snøen fra uteplassen og fant frem grillen igjen. Godt å sitte ute og spise sesongens første grillmat i vårsola! Menyen besto av marinert svinefilet, fransk potetsalat med rødløk og reddiker og så pølser og lompe såklart :-)
I dag har jeg endelig fått sådd ferdig urtene og tomatene mine. Jeg kjøpte et minidrivhus hos Panduro for 10 år siden. Det har vært flittig i bruk, og helt greit i naturell trehvitt. Fikk en god idè fra MiaMaria i hennes blogg Vitt hus med vita knutar, hvor hun hadde et bilde med et drivhus i hvitt, så jeg bestemte meg for å male det jeg hadde. Lettere sagt enn gjort, for det var jammen et pirkearbeid og jeg liker ikke pirkearbeider... Til slutt fant jeg ut at det fikk bli litt sånn shabby chic eller hva det heter :-)
Her er drivhuset klart til bruk i tillegg til to drivhus som passer til vinduskarmen.
Frøene som skal sås i denne omgangen er diverse ettårige krydderurter, samt cherrytomater som skal få stå på verandaen etterhvert. Min svigermor har et stort drivhus hvor jeg får plass til mine selvsådde planter, og det er en stor fordel. I tillegg har vi laget en egen urtehage og grønnsakhage med nedgravde kasser og grusganger i mellom, hvor vi har flerårige urter samt sesongens grønnsaker og noen frukttrær og bærbusker. Det ble en fin og lettstelt hage, som jeg skal vise bilder av etterhvert. Minstejenta har lekestua og huskestativet sitt her, samt sandkasse, og mannen i huset har sin hengekøye mellom to rognebærtrær. Den låner jeg innimellom :-)
Cherrytomater er min personlige favoritt! Disse blir ikke så høye (rundt 50 cm) og passer fint som pottetomater ute på et lunt sted. Selv om vi har mye tomater, samt agurk og squash i drivhuset, synes jeg det er godt å ha noen tomater og litt urter i krukker på verandaen også. Litt for dekorasjonen, men mest for at det er lettvint å gå og plukke både for stor og små...
Nå er det ferdig sådd, og så er det bare å vente på at det skal spire. Alltid like spennende og det er ikke alltid at spireevnen er like god i de frøene man kjøper, så jeg håper på det beste!
Disse drivhusene er geniale, for de passer godt i vinduskarmen.
Som noen av dere vet, så er jeg glad i å bake og i dag fikk jeg lyst til å sette et par deiger igjen... Alle i familien elsker foccacia og nå var det tomt i fryseren, så da ble det foccacia og i tillegg kanelboller som også er en favoritt :-) Det tok en del år før jeg våget å prøve meg på kanelboller for det så så vanskelig ut, men så er det egentlig kjempelett.
Jeg lager dem med smør, sukker og masse kanel, enkelt og greit. Pensler med litt egg på toppen og strør på ekstra sukker. De blir litt mørke når de blir stekt fordi sukkeret karamelliserer seg, men smaker kjempegodt! Her er det foccaciadeigen som er i ferd med å ese ut av bollen; rene skrekkscenarioet hvor deigen eser ut og kveler oss alle...
Men det ferdige resultatet ble veldig godt, da! Jeg varierer toppingen etter hva jeg har der og da, og hva jeg skal bruke foccaciaen til. I dag ble det rett og slett god olivenolje og Maldonsalt såklart, samt tørket timian. Vi hadde suppe til middag, hvor jentene fikk tomatsuppe med makaroni og egg. Til oss voksne laget jeg blåskjellsuppe med safran, det er en suppe med mye smak og som passer perfekt til denne foccaciaen :-)
Egentlig tror jeg vi er litt rare i denne familien fordi vi er så glade i suppe og til og med har suppe på en søndag! Men hjemmelaget suppe og godt brød til duger fint palmesøndag, det kan jeg love :-) Foccaciabrødet og kanelbollene som blir til overs fryser jeg ned med en gang, i passe porsjoner, slik at det er lett å ta frem en annen gang.
Jeg håper at alle mine bloggvenner har hatt en god start på påsken og en fin palmesøndag!
Nå er det konsert med de tre store tenorer, blant annet Pavarotti som er min og makens favoritt, så det skal vi kose oss med nå :-) (liker alt fra Pavarotti til E-type jeg skjønner dere...) Klem fra Britt :-)

22 kommentarer:

Ingrid sa...

Hei! Så koselig det hørtes ut med det langbordet ditt som skal få lov til å bli preget av hyggelig bruk! :) Skikkelig stort er det jo også - en gård verdig! :)
Koselige bilder av såing og baking - nå er det vår!
Ønsker deg en riktig god påske!

Gry sa...

Det lukter nybakt helt hit! Så godt det ser ut med kanelboller og foccaciabröd, en favoritt her hos oss også, kan jeg si. For ikke å snakke om kanelboller.....

Rart, for jeg har en heving på gang her på kjökkenbenken og skulle in til deg og se hva du har for deg. Ha,ha...baking sisters! Men jeg baker mine vanlige frokostboller til meg selv, jeg da.... Hadde faktisk tenkt at jeg skulle pröve å bake glutenfrie kanelboller i dag, og nå fikk jeg jo inspirasjon fra deg, så det kanskje blir av! TAKK!!

Visst ser det lyst ut. Endelig!! Jeg har hatt mareritt i natt, men det er litt annenhver dag her også, som du vet.

Idag snör det. SNÖR!!! Hi,hi...det er bare for at jeg erta deg, det er jeg sikker på!! Igår var det strålende sol, og fint vårvär. Det så jeg ikke så mye av, for jeg var på turnkonkurranse med E. DE FIKK BRONSE!! Helt utrolig egentlig, for de har valgt å gå opp en klasse for å få litt mer motstand, så de er helt klart yngst (konkurrerer mot jenter som er 14-15 år...) og enda fikk de bronse i fristående!! Gjett om det er ei som er stolt!!

Nå skal jeg ta meg av ett nytt inlegg för jeg går på utbakingen av bollene!

Ha en toppdag!

Klem Gry

Synnøve. sa...

Hei Britt.
Snadder det derre der hehe....
Har aldrig prøvd å bake foccacia men man skulle kanske prøve det. Skal bake boller nå idag. Får ta det til kvelden. Skal til Kongsvinger å hente henvisning til mamografi. Grys fortjeneste. Ordne me brillene, får gnagesår bak ørat hehe.
Så skal vi till GIR renovasjon med pappir, glass og metall.
Håper at alt er bra hos dere.
Klems Synne :D

MiaMaria sa...

Vår...härligt!

Trodde också att våren kommit men ack där hade jag fel. För i morse när jag vaknade så snöade det och gör det forfarande. Lite trist eftersom igår städade jag och fixade ute i paviljongen i solskenet....så kan det gå.

MAnnen ja, nej jag tror han har tröttnat han bara suckar.....snart har jag fixat toan men jag har det svåraste kvar så vi får se hur det går.

Vad fint ditt växthus blev och du är så flitig...både i att sätta frön och baka.

Här gillar vi också soppa hela familjen...så gott!!!!!

HA´nu det så gott denna måndag!
Miamaria

Anonym sa...

Åh, vad sugen på bullar jag blir och foccasian ser ju helmumsig ut.Jag har också målat mitt drivhus vitt hade tröttnat på den svarta plåtfärgen men fy vad det var pilligt att måla inte kul alls.Jag har planterat en påskhare i mitt för tillfället.
Visst blir man glad när det tittar upp lite blommor i naturen så här års.Man känner sig lite som ett barn, så glad blir man.Ha en bra dag önskar en med ullsockorna på,kram Katta

Anita sa...

åh! Så hyggelige bilder og lesing! Focacia er en grill tilbehørsfavoritt her hos oss!! Focacia og gresk salat da er det sommer!! Også så lett å bake! Koselige så bilder!! Iår har jeg bestemt meg for ikke å så noe som helst!! Pleier å så en masse, men det meste blir snegle mat i løpet av sommeren og det gidder jeg ikke:o( Steiner skolen her har vårmarked og da pleier det være masse billige planter å få kjøpt! Satser på det jeg! Har vel egentlig tenkt at vi bare skal ha poteter, men det spørs når det blir vår! Kan jo ikke la drivhuset stå helt tomt heller..... Dette ble visst laaangt. Du får ha en koselig påske! Klem Anita

elin1976 sa...

Nå ble jeg så inspirert til å bake. Så her skal det bli kanelboller i kveld.
Det er faktisk noe av det beste vi vet her i huset. Og hva passer vel bedre enn kakao til? Så der har du menyen i kveld i dette huset. Ønsker deg også en flott mandag og ei fantastisk påske. Masse klemmer fra Elin:O)

liven sa...

Hei!! Så kjekt med et lite drivhus!!
Snadder med hjemmebakt og foccaciabrød er så knallgodt!!! Har vansker med å stoppe når jeg først begynner:) Har ikke bakt det selv men har fått hos andre!!
Allsidig musikksmak ja....det har jeg også. Omtrent altetende....men er ikke noe glad i country.
Ha en fin kveld.
P.S. Jeg håper påskekrimmen på tv2 er bra i år:O)

Lynetmor sa...

Hei, så mye godt du har bakt :-)
Og så gøy å så planter selv, blir spennende når de kommer opp. Ønsker deg en kjempe fin påske :-)

Gry sa...

Idag har jeg henta påskeegget! TUSEN TAKK!! Det var skikkelig fint alltså, det skal fylles med masse godt! P.S. det var allerede litt godt i den, og et fint kort:-)

Skal ta bilde og vise senere!

Klem Gry

Sigurd Olav Silset sa...

Så vårlig det er hos deg da!! Her uler snøstormen, og mannen sitter konstant i traktoren for å klare å holde veien åpen og fri for snø....
Har ikke falt meg inn å begynne å tenkte på såing enda, men håper vårsola snart tar tak her også, så jeg kan starte med litt planting etterhvert..
Såg virkelig fristende ut de bakverka dine! Hadde bakedag i går jeg også, prøvde å bake boller og kringler med speltmel - og det ble kjempgodt! ha ei god påske videre:)

Gry sa...

Heldigvis gikk bilen igjennom uten anmerkninger! Puh....Har kosta på den så mye i det siste, mer enn turen vi kunde gjort med dere på nyåret.... men, sånn er det å ha bil.

Så godt å höre at fadern virkelig er så pigg som han höres ut til på telefon!

Ha en finfin kveld! Klem Gry

Linda sa...

Hei Britt!
Så herlig minidrivhuset ditt var.
Ja det er skjønt med Cherrytomater.
Det ha jeg også planta noen ganger.
Baksten din så herlig ut.
Det er alltid godt med gjærbakst.
God Påske!Klem Linda :))

MiaMaria sa...

Hej!

JA nog fick vi snö men jag tror att det snart är borta hoppas det.

Jasså det är att ha suttit och mått gott i solen så den har blivit lite rosa.....kanske du satt ute och myste med kaffe och någon god kaka du bakat.

Tacos är ju gott det går hem hos min fjortonåring också.

HA´det så gott!
Miamaria

Anonym sa...

Ha ha ha, ja du vädret går nog på nånting! Men vad skönt det låter att kunna sitta ute och bli lite solbränd, här blir man då inte det i allafall.Har haft värsta frossan i dag sen jag kom in. Hoppas på en solig påsk så man kan få fika ute.Kram Katta

Lene sa...

Hei i påskenatten :)

Du, jeg bare eeeelsker innleggene til søstrene Grytt og Bris ;) Herlig vårstemning her inne hos deg. Og så skriver dere så bra begge to. Jeg bare smiler og smiler hele veien :)

Misunnelig på deg og lille shabby chic drivhuset ditt. Bare såååå søtt! Jeg hadde hage for mange år siden og storkosa meg med den. Nå har jeg hage igjen - om man kan kalle den det. Her har vel ikke vært gjort stort på maaange, mange år - så vi har DEN jobben i vente. Tenker vi tar det etappevis, ja - og planter i krukker i år. Her skal både legges stein og bygges en ny terrasse. Men jeg skjønner jo at her etterhvert vil komme flust med blogginspirasjon utover våren og sommeren - så vi får se om der kanskje hender litt utrettes litt av hvert annet også her i sommer. Urter og tomater er iallefall et must også hos oss :)

Så leit med hesten din, Britt - men godt å lese at den er på bedringens vei. Jeg blåser litt på vondten, jeg og - og krysser fingrene for at dere ganske snart er på tur igjen :)

Kos dere masse i påsken hele gjengen :) Spørs om jeg ikke må innom deg en tur i morgen og for kanelbolleoppskriften. Mmmmm....

Goood påskeklem fra meg :)

Anonym sa...

Vill bara titta inoch önska dig en Glad Påsk! Kram Katta

Gry sa...

Du må hilse så mye tillbake till S-H og S! Synd at det ikke blev noe av gjestene i kveld, men det er sånt som kan skje (men nå ble jeg nysgjerrig vem det var, ha,ha....).

Vi har spist Fläskfilé igjen, og er skikkelig mette her også. Har toppa det hele med godis, så nå blir det vanskelig å få sove etterpå, fniss...

I morra skal S og M på hockeytrening i en ishall ½ time fra Karlstad. Tidlig på morran, klokka 7 skal de dra dit. Etterpå skal vi till svigers på påskemat, blir nok der hele dagen. På lördag morgen bärer det avgårde till samme sted utenfor Karlstad for å årets siste, men akk så viktige hockeycup. Varer HELE påskeaften, fra morra till sen kveld, hele påskedagen og annendag påske. Så var den påsken over, for M i alle fall....Neste uke har barna fri fra skolen, men de gikk jo til og med idag, E var ikke ferdig för 1445 idag, så det skal bli godt med litt fri for dem i hvertfall.

Vi snakkes vel i löpet av helgen, om ikke annet så her på bloggen :-)

Klem Gry
P.S. Hils

Gry sa...

Hi,hi....da vet jeg! Nå får jeg sikkert sove :-)

Klem Gry

Anonym sa...

Aha!!! Det var morsomt då är vi två ekte hekser då!Jag Flyger förbi hos dej.Stor påsk-kram från Kvast-Hilda

Cattis sa...

ett sådant väldoftande inlägg :)

Jag gillar ditt shabby chick (men hur stavar man det!?) växthus. Nyckeln till ett lyckligt liv är att kunna se det positiva i allt och det verkar vara ett familjedrag hos dig och din syster Gry :-)
Underbart! En positiv inställning till livet och nybakat bröd, vad mer kan man begära...

Så våren har kommit... i Stockholm har vi haft så lite vinter att det känns konstigt. Jag som inte tycker om kyla, saknar ändå en årstid...

Jag har nyligen vaknat här i gästrummet hos synne (blåbär och annat snadder) ungarna ligger i ett annat rum och fnissar. Underbart!

Håller med dig om godisbiten. Vi plockade godis från varsitt håll i butiken. Synne plockade målmedvetet och jag bara stod och stirrade med hängande påse. Tog foton i stället och grävde runt här och där. Men det var bara FÖR mycket.

Önskar Dig och familjen en härlig påsk!

Kram
Cattis

MiaMaria sa...

JA, visst är vädret bra knepigt men det hör ju till.... här blåser det och vi har minusgrader idag....

Ska inte göra något speciellt i påsk kanske greja lite.....den är snart förbi tiden bara rusar....

Och norskar som invarderar Sverige är ju bra för handeln och vi alla är ju olika som tur är.....

Önskar dig en Glad Påsk!
Miamaria