tirsdag 4. mars 2008

En tøff dag

I går opplevde jeg alle hesteeieres mareritt da min kjære hest ble syk! Hun hadde vært litt støl og stiv et par dager og jeg gikk ut til paddocken for å sjekke formen hennes. Det første jeg så var hesten min som lå rett ut og så ut som hun ikke pustet. Jeg tror hjertet mitt stoppet noen sekunder der og da! Husker ikke hvordan jeg fikk opp porten, bare at jeg løp som en gal mens jeg ropte fortvilet på henne for at hun skulle reagere. Da jeg nådde frem skjønte jeg at hun ikke var død, som jeg hadde fryktet, og da jeg fikk henne på beina igjen så jeg fort grunnen til at hun hadde lagt seg i snøen. Hun var nemlig skikkelig halt på det ene bakbenet. Etter å ha sjekket benet, leide jeg henne inn i boksen og ringte veterinæren. Han kunne ikke komme før på kvelden, så dagen i går ble umenneskelig lang... Tankene kvernet i hodet og jeg orket ikke å tenke på at det skulle være noe så alvorlig at det ikke lot seg rette på. I fjor tråkket hun i et hull på ridetur og rev av en sene som heter gaffelbåndsenen. Det var en alvorlig skade, men den kunne fint leges ved langvarig hvile og forsiktig opptrening samt jevnlige sprøyter med kortison og noe som kalles "hanekam". Hun ble god som ny etter den skaden, forøvrig første benskade jeg har hatt på noen av mine hester noen gang.
Litt utpå kvelden kom veterinæren og kunne etter kort tid konstatere at det dreide seg om en seneskjedebetennelse; det var ikke brudd eller noe som var revet av! Dette er en tilstand som det går an å gjøre noe med, og lettelsen jeg følte der og da er ubeskrivelig! Det var nesten så jeg tok til tårene foran veterinæren... Tilstanden er fremdeles alvorlig og krever både bokshvile noen dager, hvile ute i paddock alene en stund, bandasjering, noe medisiner og etterhvert opptrening, men hvis jeg er nøye (og det kan dere stole på at jeg er!) vil hun etter all sannsynlighet bli god som ny :-)
Jeg vet av erfaring at det er vanskelig å skjønne for de som ikke liker dyr, hvor utrolig glad i dyrene man blir... Men for alle dyreelskere tror jeg det er lett å skjønne fortvilelsen og deretter lettelsen man føler en slik dag som jeg hadde i går. Hesten min er nå 20 år og jeg har hatt henne siden hun var 12. Siden det er en fjordhest er ikke dette noen spesielt høy alder og hun er fremdeles sprek som en unghest, heldigvis :-) Likevel har jeg begynt å tenke noen år fremover og planen min er at hun etterhvert skal få bli pensjonist og gå fritt omkring på tunet her. Jeg kommer til å ta noen koselige skritteturer i hennes tempo, gjerne med vogn, og så kan hun få mye fri :-) Føllet som ble født her på gården i fjor, Lilje, er barnebarnet hennes og skal etterhvert bli min nye ridehest. Men dette ligger flere år frem i tid, nå er det viktigste å få min kjære, snille hest i toppform igjen, så vi får tatt oss mange fine rideturer i skogen med nydelige naturopplevelser! Våren er min favorittårstid, med hvitveis, blåveis og hesthov, fulgekvitter og lyden av rennende vann. Så jeg får nok ta med meg kameraet på turene som vi skal ha i skog og mark når hun blir frisk igjen :-)
Jeg ønsker mine bloggvenner en nydelig vårdag!
Klem fra Britt :-)

32 kommentarer:

elin1976 sa...

Nå ligger det mange nye tildaer på veslehuset. Vil du ta en titt?

elin1976 sa...

Å så må jeg få kommentere innlegget ditt. Å så glad du må ha vært når du fikke snakket med vetrinæren. Høres ut som en skikkelig god hest. Dette fikser du! Her er det planer om å faktisk kjøpe en Friiser(vet ikke om det staves slik) Både jeg og mannen synes disse passer perfekt til vår familie.
Ha en fin dag:O)

Anonym sa...

Vad tråkigt att hon fått ont hästen din, men vad skönt att det går att göra nåt åt.Det är ju inte roligt när ens djur blir sjuka. Hoppas att allt är bra med er i övrigt. Är det du som håller i de två hästarna på bilden? ha det så bra kram Katta

MiaMaria sa...

Oj, så tråkigt att hästen blivit sjuk men oj, så bra att det går att fixa till.....Det är ju absolut inte roligt alls när djuren blir sjuka....

HA´det så gott!
Miamaria

Gry sa...

Å, så godt å höre at det ikke var så farlig som det så ut til först! Nå ble jeg letta :-) Ikke morsomt med seneskjedebetennelse heller, men absolutt bedere enn alternativet! Ja, Astrid er en flott dame i sin beste alder, og med det gode stellet hon får av deg, så er hun rene ungdommen i sinnet. Hun og de andre hestene hos dere lever nok det beste hestelivet man kan tenke seg, faktisk bedere enn mange mennesker har det! Sikkert mange som kunne tenke seg å värt hest hos dere.

Tenk att storejenta snart er 16 da! Det slo meg i dag. Jeg vet at det er bursdagen hennes straks, men hadde liksom ikke tenkt så mye på aldern, men kom på det idag att hun blir jo 16!! Skal finne på en fin gave til henne. Har planlagt å sykle til byn i morra ;-) Morsomt å kjöpe gaver til jentene dine, syns jeg!

Hemlige datumet närmer seg også ;-)

Ha en fin kveld, og hils gamle og unge! Klem Gry

Gry sa...

Glemte å si...jeg har med mig Carl Larsson-kalender og kokebok til deg när det blir den hemlige daton! Ha,ha...

Klem Gry

Huset i Hagen sa...

Å så bra at det ente godt! :0) Jeg forstår fortvilelsen og gleden din veldig godt! Man blir veldig glad i dyrene. :0) Hunden min er gammel og dårlig til beins. Han går på smertestillende tabeletter hver dag nå. Jeg kvir meg veldig til den dagen han må til veterinær for siste gang. Begynner nesten å grine bare jeg tenker på det. Kunne aldri tenkt meg et liv uten dyr. Vi har katt og to marsvin også. :0) Kos deg med hestene dine. Er misunnelig på deg som har hest. Det har alltid vært en drøm. :0)

Synnøve. sa...

Hei Britt.
Det er ikke noe morsomt når dyra blir syke. För det ikke enkelt å vite vad som feiler dem siden dem ikke snakker samme språket som oss.
En gaffelbandskade er ikke noe å spöke med. Så godt at det "kun" var en senekjedebennelse denne gangen. Det tar litt tid, men som du sier sjöl, det blir bra.
Gammle merra som eg hade hun fikk kolikk. Blev helt fortvila. Veit du hvad eg gjorde? kokte linfrö og gav henne. Det fungerte helt fint. Så får noen av hestene dine kolikk så pröv det.
Håper nå at du får en rolig og avslappet kveld etter dagens hendelser.
Kjempklem fra Synne :D

Anita sa...

Åh! For en grusom opplevelse for deg!! Godt at det kommmer til ågå bra da! Ha en god uke!

elin1976 sa...

Hei
Det har blitt mye frem og tilbake i dag. Men søk på soma frisergår i google. Her er drømmehesten min.
Inne på frisere for salg. Tieste.
Sitter her å ser på videoer av hestene nå. Ha en fortsatt fin kveld:O))

Linda sa...

Hei Britt!Får håpe alt blir fint med vile og god pleie for hesten din.Slik at du får deg noen herlige turer til skogs utover våren.Jeg er også hekta på urter.
Kjøpte en flott urtebok på mammut
salget.Forfatter Anemette Olesen
Har urter i hagen,innimellom staudene.Prøver å få til Lavendelhekk.God uke!Hilsen Linda.

Hulda sa...

Skjønner deg VELDIG godt! Vi har hatt hund siden jeg var 17 år, vi har dessverre mistet den eldste av hundene. Hver gang hun var hos dyrlegen, og vi fikk vite at det gikk bra, var jeg så glad. Godt at det gikk bra med hesten din!! Skulle ønske at hunder kunne bli like gamle som hester. :) Man blir utrolig knytta til dyra man har.

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Hej där "bullerbyn"!!!

Tack för alla dina goa ord till mig , du är verkligen rar!! O tTack med för beställningen..så glad jag blir!!!Återkommer med mail!!

Men så hemskt med hästen din...o så jobbigt sådant är!!Hoppas att den kommer att bli bra snart!!
Sänder en bamnsekrya på dig hälsnig!!!De är otroligt vackra dina hästar!!
Kram Kram

millan.orrben@hotmail.com

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Hej igen..försökt att skicka mailtill dig, men det kom tillbaks...säker på att du skrev rätt!?

bdoblouog@online.no

????

Skicka till mig
millan.orrben@hotmail.com

kram MM

liven sa...

Hei:) Uff ja det var nok en ekkel opplevelse. Ikke kjekt når dyrene våre er syke!! Det var nå godt at alt gikk bra til slutt:O)
Ha det bra både du og hesten din!!

Gry sa...

Håper det er bra med alle jentene på gården idag! Og med P også, såklart!

Har kjöpt en gave til I, som jeg kunne tenkt meg sjöl, ha,ha...Si ikke det da, for da er det ikke sikkert hun vil ha den. Er noe fint, hi,hi...

Klem Gry

Sussie sa...

Hej. En sån tur att det gick att bota hästen, det är förfärligt när djuren blir sjuka. Många fina bilder har du satt in sedan jag var här sist, ha en fin dag kramar Zanna.

Linda sa...

Hei Britt!Håper det er fremgang med hesten.God Helg!Hilsen Linda :)

Gry sa...

Nei, hjelp!!! Du må IKKE rydde og vaske för vi kommer. Spar det til vi reist hjem i steden :-)

Vi skal kjöre forsiktig! Lover!

Klem Gry

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

men tack tack ...så hjärtligt!!!

Hoppas ni får en härlig helg nu då..med sverige besök o allt!!!

Ha en trevlig helg!!
~~*Kram Milan*~~

Anonym sa...

Vad roligt att familjen Gry kommer på besök i helgen.Här ska också städas, är hemma med min sjuka son idag.Dottern är på museum med dagis sen ska de till en dagis kompis på lunch och kalas.Ja hon festar mer än mor sin hon.Ha en toppen helg och hälsa så gott till din syster.Kram Katta

Sigurd Olav Silset sa...

Jeg har aldri før hatt et veldig nært forhold til dyr, for jeg har alltid vært så allergisk. Alle mine venninner hadde kaniner og kattunger da vi var små, men jeg kunne ikke bli med å leke med de, og jeg husker det var utrolig trist, for de var jo så søte! Nå bor jeg jo på gård, og etter at jeg flytta hit fant jeg jo fort ut at du får utrolig god kontakt med dyra. Nå er jeg ofte i fjøset (med stor marsboer-maske vel og merke...) og den kontakten jeg får med kyrne er så rolig og god. Har allerede flere favoritt-kyr:)
Så jeg skjønner godt at du blir bekymra for hesten din, det skulle da bare mangle når du har hatt den så lenge. Godt å høre at det ikke var så ille som du hadde trodd først, ønsker henne god bedring og deg en fin helg:)

Synnøve. sa...

Hei Britt. Unskyld det nattlige besöket. Veit ju du har besök og da, men shit au.....
Ta deg en pause og gå in til meg så finner du noe kosligt der.
Nå stikker eg av igjen. Hils resten av gjengen når dem våkner.
Nattaklems fra Synne ;D

MiaMaria sa...

Tack du snälla.
Önskar dig en härlig helg...själv är jag på väg på fotbolls-cup ska laga lite mat åt barnen....

Miamaria

Cattis sa...

Vilken dramatik!!

Jag hoppas verkligen att hästen blir bra igen och det snart. Så otäckt att finna henne liggande på det sättet.

Det är riktigt långa och spännande dagboksinlägg som du gör :-)

Här skönjer vi oxå våren snart. Fast jag tycker nog det varit dåligt med sol... Den kan gott få visa sig mer.

Hoppas veckan blir bra!
Kram
Cattis

Gry sa...

Tusen takk for en superhyggelig helg, som vanlig! Håper ikke du er helt utslitt :-)

Klem Gry

Gry sa...

Leste först meldinga di på mobilen, som jeg fant igjen under lag på lag med aviser....Og så nå når jeg gikk inn på bloggen, så så jeg meldinga en gang til ;-) Men ettersom det er som musikk i örene våre, så kan du gjerne få skrive det samme 100 ganger til! Så glad jeg blir :-) Skriver ikke noe mer om det her nå, men det betyr såååå mye for oss alle sammen, ikke sant!

Klem Gry

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Hej..såg inga pengar förrän på fredag kväll...skickar alltids efter betalning gjod..inte för att jag inte litar på dig...men lika för alla!!
men ägget postades idag förut,,,så kommer i morgon el på onsdag!!
Men skicka gjärna din adressa med, så ska jag skicka nån fin bonus grej till dig...tycker det var synd du inte han få det!!

massor av kramar!! Millan

Gry sa...

Ha,ha....ja, du sa jo at vi alltid glemmer igjen noe :-) Håller på å ta bort litt vinterklär jeg, så den rosa jakka kan du nok spare til Lillegull....men du må nok vaske den först!

Klem Gry

Gry sa...

Ha,ha....ja, du sa jo at vi alltid glemmer igjen noe :-) Håller på å ta bort litt vinterklär jeg, så den rosa jakka kan du nok spare til Lillegull....men du må nok vaske den först!

Klem Gry

Anonym sa...

Hoppas du hade det roligt med Gry och hennes familj i helgen.Här har veckan startat bättre än den förra slutade i allafall.Bra jobbat av den killen som räddade familjen i den branden,jag tycker det är så läskigt med bränder.Tänkte på en sak med språket här, ordet rolig, på svenska betyder det ju kul men på danska betyder det lugn vad blir det på norska?Kramar från Katta

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Go kväll kära du...eller god natt!!!snarare!!!

Såg dina flickor var inne på en häst sida...min är inne på "stallet" har de prövat det,,,jättekul!!

Men du..glöm inte skicka din adress nu då!!!har nåt litet till dig!!

millan.orrben@hotmail.com

Ha en underbar dag!!!
~~♥ Milliskramar ♥~~