fredag 21. mars 2008

En langfredag i påskeuka

Jeg vet ikke om det er så mange av dere som kjenner til denne serien, men her i huset er vi jentene hekta :-) Det er en koselig amerikansk serie som handler om en familie med 7 barn og deres hverdagsliv. Samtidig tar de opp en del alvorlige emner også, slik som vi alle kan komme ut for i livet generelt. Serien går på dagtid her i Norge, så jeg pleier å ta opp den på Dvd, men nå i påsken har vi benket oss foran tv-skjermen kl. 14.00; det er luksus! For å rettferdiggjøre denne latskapen satte jeg en brøddeig i mellomtiden... Dere er kanskje lei av alle brødene mine her på bloggen, men jeg elsker å teste ut nye brødoppskrifter og i dag ble det brød bakt med byggmel fra Skjåk mølle i Ottadalen. Jeg blir nemlig aldri lei av brød :-)
Og så kom vinteren tilbake gitt, og det før den hadde reist særlig langt... Men jeg trøster meg med våren i vinduskarmen. Pelargoniene mine fra i fjor kommer fint og strekker seg mot dagslyset, som varer lengre for hver dag; herlig!
I minidrivhusene mine har basilikumen, både rød og grønn, begynt å kikke frem, og tomatene har også begynt å spire. Det er hovedsakelig derfor jeg sår, for det gir meg en god vårfølelse å se at det spirer og gror :-)
Det er litt kontraster mellom innelivet og verden utenfor kjøkkenvinduet i dag...
Terassen har vi akkurat måket av og ryddet for snø, vi har til og med grillet flere ganger i påsken... I dag tidlig så det slik ut:
Det gjør meg egentlig ikke så mye, for jeg er godt vant til at vinteren nekter å slippe taket. Trøsten får være at før eller senere må den bare gi slipp :-)
Gry, og dere andre som bor i Karlstad og Stockholm, nå er det deres tur til å fryde seg litt over at det ikke bare er hos dere vinteren har kommet tilbake...
Jeg er nok en evig optimist tror jeg, men fordelen med dette været i kombinasjon med påske, er at nå kan jeg være inne med god samvittighet! I og med at hesten min fremdeles skal hvile noen dager har jeg ikke dårlig samvittighet for henne heller. Hun skal få seg en god vask i dag; skikkelig vårrengjøring og en frisering av manen; en dag på spa for henne med andre ord :-)
Får vel gjøre litt reklame for skjåkmelet også, for brødene ble veldig saftige og gode, med sprø skorpe. Brukte Arne Brimi (norsk kokk) sin oppskrift, og denne kan fåes hvis noen ønsker det. Trenger ikke bruke Skjåkmel, vanlig byggmel går også bra :-) Litt mørkt bilde, men her står min Elektrolux Assistent klar til arbeid :-) Kjøpte den for 2 år siden, og den har blitt helt uunværlig for en ivrig brødbaker som meg. Med denne kan jeg bake inntil 6 brød om gangen.
Elsker lukten av nybakt brød i huset og nå sitter jeg og prøvesmaker et par skiver brød med god norsk geitost på; ikke verst... På Tv går Emil og grisungen nå, så lillegull og gamla gubben er opptatt med det. Hvilket er bra for da får jeg forhåpentlig laget ferdig dette blogginnlegget!
Men hvor lenge var Adam (eller var det Eva...) i paradis? "Muttern, hvor blir det av maten, har du ikke begynt enda?" Joda, jeg har faktisk begynt. I dag blir det langsom mørbrad, en virkelig favoritt her hos oss! Påskelammet hadde vi forrige dagen, da vi hadde gjester på besøk, så i dag blir det oksekjøtt. Det er en veldig lett å lage og her er en kort oppskrift:
ca. 1 1/2 kilo oksemørbrad (NB! Uten sener og ben), God olivenolje,
Balsamikoeddik, laurbærblader 2 stk., urter (timian, basilikum rosmarin), salt og pepper.
Gni kjøttet inn med salt og grovkvernet pepper. Stek det i en jernpanne (ikke teflon, den blir ødelagt!) ved sterk varme til den er brunet rundt det hele. Hell over litt balsamikoeddik under prosessen, slik at overflaten blir brun og lekker.
Ha kjøttet over i en langpanne. Hell over resten av balsamikoen, en god splæsh med olivenolje, urter (tørkede eller ferske) og laurbærbladene under kjøttet.
Steken skal så stå i ovnen ved 125 grader i ca. 3 timer, avhengig av ovnen. Bruk et steketermomter, så er du sikker.
Serveres med stekesjyen eller en rødvinssaus og fløtegratinerte poteter; nydelig! Og hvis du savner grønnsakene til denne retten; det skal ikke være noen! Rett og slett fordi kjøttet skal komme til sin rett og for at vi pleier å servere en ruccolasalat med valnøtter, parmesan og olivenolje til forrett :-)
Ble visst litt matprat i dette blogginnlegget også, så rart... Nå skal jeg lage mat istedet for å prate om det! Håper alle mine kjære bloggvenner der ute har en like fin påske som vi har hatt så langt :-) Jeg storkoser meg med å lese alle deres fine innlegg nå i påsken! Klem fra Britt :-)

31 kommentarer:

Cattis sa...

mm. ja nu snöar det!

Nä husdjuren fick stanna hemma...
Nästa gång ska hunden få följa med. Tänk att man kan sakna en liten valp så mycket...

Kram
Cattis

MiaMaria sa...

Hallåj!

Du har då mer snö än vi...men usch vad blåsigt och kallt vi har det....
Och min Ellen är på kalas och badar ute i tunna...burr...kallt!
Ska iväg och hämta henne alldeles snart.
Här blir det en lugn påsk...skönt!
Men till veckan kommer min syster ner och hälsar på det ska bli kul!
Och barnen har påsklov till veckan så då är man husmor hela dagen...

Och ditt bröd luktar ända hit skulle vara gott att smaka....

Ha´nu det så himla gott i snön!

Miamaria

Anonym sa...

Det ser så gott ut med de nybakade bröden och som du säger det luktar väldigt gott med.En sån maskin till degen måste vara bra.Vintern har verkligen kommit nu. Det låter härligt med grillnig ute i snön.Skönt med såna dagar när man bara får vara inne och inte göra nåt speciellt man behöver det i bland.Ha en bra fortsättning på påsken kram Katta

Synnøve. sa...

Hallo Britt.
Kjekt med nybakt bröd.
Det er som du sier, en deilig duft som sprer seg i huset.
Dagen har värt lang og kald. Masse vind og snö....
Nå skal eg jobbe fram till klokka 24. Så du får ha en koslig kveld.
Klem Synne :D

Gry sa...

Ånei, nå blir jeg sulten, igjen...Vi som har spist god mat, påskebuffe, flere ganger i dag. Med dessert og kaffe derpå. Er stappmett men fikk enda lyst til å ta meg en smak på den langsomme mörbran.... Brödet kan jeg ikke spise, så det er like bra å ikke la seg friste...

Skal hilse så mye fra M og J (som var med meg och E til dere for en stund siden). De syns det var trist med Astrid, men jeg kunne berolige dem med at det blir bra igjen!

Snakkes mere i löpet av helga, håper jeg!

Klem Gry

Linda sa...

Hei Britt!Så deilige brødene så ut.
Her var det også brød og rundstykkebakst i går.Det ble type man tar hva en har.Må ta litt hensyn til familiens yngste så det ble uten frø.Den mørbraden så nydelig ut.Nå fikk jeg lyst på en god påskefrokost.
Ja våren er under ca 50 cm snø,men sola er oppe så det blir en fin påskeaften!Klem fra Linda :))

elin1976 sa...

Hallo og god morgen.
Høres ut som et deilig måltid og børdene dine ser helt herlige ut.
Jeg liker også godt å lage brød. Det er deilig med nybakte brød med godt pålegg på.
Her skal sursteiken opp av kultuurmelka i dag og mette ikke mindte enn 16 mennesker. (vi har mer enn 1) Den skal jeg tilbrede. Sola skinner så her blir dagen nytt i solveggen sammen med familien. Noen av medlemmene skal opp å jobbe i skitrekket så da må vi andre passe barna. Men i dette flotte været kommer alt til å fåregå uten dørs så jeg tror ikke de kommer til å kjede seg.
Ønsker deg en flott påskeaften. Masse klemmer fra Elin:O)

Anita sa...

Så gode de brødene så ut også!! Har selv også en Assistent og kunne ikke tenkt meg noen bedre bakekamerat;o)Den kjøttmiddagen gørtes også snadder ut!! Her er det også snø *argh*! Og -7 grader! Nå skal vi ut og handle litt! Ha en fortsatt god påske! KLem Anita

liven sa...

Hei!! Ja her er man effektiv innimellom avslappingen:)
Deilig med nybakt brød!! Og den gode lukten:) Ha en fin helg og sett deg nedpå med god samvittighet!! Det er bare påske en gang i året:O)

Tee of Vinnord Cottage sa...

Heisann,

snublet rett og slett over bloggen din, og her syns jeg det var koselig. Er litt hestejente selv, men det er nok Welsh som gjelder for meg :) Selv om jeg syns fjordinger er utrolig søte! Flott stall du har, missunnerlig på den... He he...

Håper du får en fortsatt finfin påske!

Hilsner fra Trine

Hulda sa...

7TH Heaven kjenner jeg godt til! Tror jeg har sett nesten alle episodene fra alle sesongene. Syns også den er så fin, og det er utrolig bra skuespillere der også.

Fine bilder du viser, de kakene og brødene ser veldig gode ut. Ser at jeg har glemt å legge link til deg, skal få fiksa det nå. :)

Gry sa...

Krysser fingrene for det du fortalte om :-)

Vi (E,A og jeg) har akkurat kommet hjem fra cupen. Gutta spiller bra og bare vinst hittils. Vi orka ikke väre der hele dagen så vi kjörte dit og hjem med svigers.

Nå skal jeg se på film med E og A... Vi snakkes!

Klem Gry

Anonym sa...

Ja men självfallet synes vi på Bloksberg nästa år med, jag är ju där varje år;D Här är det kallt med idag och vi fick ta en vända in till city och lämna tillbaka lilla Em:s vinterskor för de hade gått hål i,trodde de skorna var bra men de höll inte mer än tre månader ändå var de dyra och nu som hon verkligen skulle behöva dem. Men jag fick pengarna tillbaka utan problem i allafall.En god fortsättning på påsken önskar jag dig och din familj,kram Katta

Lene sa...

Hei, Britt - og god påskeaften i stua :)

Lei av brødene dine!! Blir jeg aaaldri!!! Hahahahahaha... Du her pluppet plutselig opp noen festlige grovis tanker i hodet mitt... Kan du skjønne?? Britts lår og brød... Hihiiiii...

Sånn, fnis ferdig og skjerp deg, Lene!!! Ja, takk - vil veldig gjerne ha den oppskriften - og jeg elsker matpratet ditt her på bloggen. Og om jeg bare kunne klare å slutte å fnise så fælt - hihiiii.... - så vil jeg fortelle deg at vinteren kom for fullt igjen her på østlandet og. Det bare lavet ned - og ble rene sjokket for meg som svinset rundt i sandalene mine. Var ikke særlig begeistret mens det sto på, men i dag har jeg faktisk nytt det i fulle åndedrag. Vi har vært på tur både oppe i Holmenkollen og nede ved sjøen. Påskemiddagen ble Indisk takeaway (apropos latskap). Deeeilig. Nå ligger elsklingen og sover i ene enden av sofaen, mens jeg blogger. Mmmmm, deilige dovendagen :)

Goood klem til deg, Britt. Fortsett å kose deg masse :)

Fniiiis.... (sku`tro man var 14..;)

elisabeth sa...

Åååååh, jeg bare elsker den serien!!!!! Har aldri fått med meg alle episodene, men da skal jeg se imorgen:) Den er sååå feel good, og nydelig hus...hihih:)

Skal si du imponerer med den matlagingen. tror jeg må gå nøye igjennom de oppskriftene dine...hmmm, eller iallefall gide til mannen...haha;)
Ha en fortsatt fin påske! Bøkene er på vei;)

Gry sa...

Har jeg fortalt att egget har kommet? Jeg har henta det og viser det på ett av bildene i gårdagens innlegg!

Klem Gry

Lene sa...

Deilige påskemorgen slukker sorgen :)

Og jeg håper og tror at dere koser dere til gårds :)

Jeg sitter her og legger inn linker til nybloggen min, men jeg tror neimen ikke jeg har din mailadresse. Eller er det jeg som er susen her?? ;) Iallefall kan du sende den på detbesteilivet@live.no - om du vil bli med, da ;)) Ellers fortsetter jeg jo bare å plage det fra gammelbloggen ;))

Goood klem fra meg :)

Gry sa...

Jeg snakka lenge i gårkveld med både modern og fadern, og de gleder seg så til idag! Fint att dere drar oppover.

Vi snakka om at det blir lett når vi har campingvogna, for da blir det plass med flere. Da kan vi kanskje få til å väre der hele bölingen ett par dager i sommer?

Vi har dessuten sagt at det er lettere for oss å komme oppover og hjelpe til med hytta nå.

Ha en fin dag på hytta! Hils dine og moder och fadern.

Klem Gry

Lene sa...

Hahaha. Nei, å bli voksen - det tror jeg søren meg er kjedelig ;)) Har igrunnen hørt det tusen ganger selv av min sønn opp igjennom : "Mamma, du er sååååå barnslig!!!" Borsett fra når jeg har pratet alvor med han - da har gjerne kommentaren vært: "Du skal liksom være så voksen, du..."

Jeg kan ikke love å sende invittasjonen i dag, men en av de nærmeste. Planen var å lage en enkel, hvit blogg. Men jeg klarer jo ikke å dy meg - diller og daller med design, hehe.

Ja, fly av gårde og nyyyt dagen nå :) Deilig :)

Klem :)

Trines Hus og Hage sa...

Hei kjære venn!
Du er visst helt rå på kjøkkenet, du Britt! Jeg visste at du likte deg der, likte å lage mat, men ikke at du koste deg så med baking og matlaging. Så heldig for både dem rundt deg og deg selv! Skulle ønske jeg også var mer glad i dette. For meg er det å lage maten mer et nødvendig onde. Men noen ganger har jeg lyst til å bake gjærbakst, særlig hvis jeg får slike fin inspirasjon som du gir over bloggen din. Men man trenger både tid og overskudd i tillegg, og det er der ikke alltid.
Jeg er så glad for det du skriver til meg i kommentaren, Britt. Både om faren din og gode ord til meg. Varmende og til å gjemme i hjertet. Takk skal du ha, for alle dine gode ord og for at du også er du! Jeg skulle gjerne tatt en tur opp til den koselige gården din, men dagene renner av gårde nå som ellers. Vi har hatt æren av å bli bedt både hit og dit i påsken, og ellers synes jeg det er godt å prøve å ta ting litt mer med ro hjemme innimellom. Men en dag kommer jeg med gutta mine. Vær sikker! Ringer først!
Ha det supert videre!

God klem til deg Ps: Så koselig å se at det spirer i vinduskarmen din. Jeg har ikke begynt enda, men det er rett rundt hjørnet nå for meg også. Våren er en herlig tid! Sitter faktisk ute på terrassen og skriver til deg mens sola varmer godt i kinna.

Cattis sa...

Det är så underbart vackert här på Digernes med omnejd och vi har sådan tur med vädret!
För att få så bra närbilder som möjligt zoomar jag in motivet först och ställer sen in självutlösaren på kameran för att få så bra bilder som möjligt. Det gäller att inte skaka på kameran... Ibland använder jag stativet... men det har jag inte med mig nu.
Men här finns motiv vill jag lova :-) Jag får lust att krypa kring på marken hela tiden...

Ha det gott!
Cattis

Gry sa...

Så koselig at fadern orka hele dagen! Imponerende! Og GRATULERER til seiern, ha,ha,....er gubben litt furt nå kanskje, fniss...Du har overtaket nå alltså (men det hadde du vel fra för....)

M jobber igjen idag, så påskeferien er liksom ikke så fri likevel. Hele helga har jo han og S värt i ishall utenfor Karlstad på cup. En cup som begynte bra men de havna på 4 eller 5 plass i sin gruppe. De er fornöyde for de hadde egentlig ikke regna med det engang. Har värt litt turbulent og sånt, du vet, så alle var glade og fornöyde og det er viktigst!

Her snör det, igjen! Helt utrolig. Vi hadde bart i går og nå er det sikkert 5-10 cm nysnö.... I går var vi på IKEA og kjöpte sengetepper til campingvogna, var hos svigers og reide opp og la på de nye teppene. Alt for å forberede premiäretur til helga, men da må det väre bart, for vi må ha sommerdekk på bilen hvis det skal bli noen tur. Så vi får se.

Nå skal jeg bare blogge litt runt og kose meg med kaffekoppen min ;-)

Ha en fin dag, Britt! Klem Gry

Lene sa...

Tudeluuu :)

Du, så koselig å ha hatt besøk av den "damen", hihiii ;)) Bare vent til du omtales med tittelen bestemor, du ;)) DET kjennes litt rart! Jeg får også de merkeligste reaksjoner når jeg snakker om barnebarnet. Folk kikker rart på meg, som om jeg var en marsboer.

Nå er det jo slik at barnebarnet er min manns datterdatter - men likevel... Hans datter er ett år yngre enn min sønn, så det kunne jo likegjerne vært motsatt.

Ha en fin dag, Britt - og tusen takk for at du sølger meg også på nybloggen :) Kjempekos :)

Klem fra meg :)

Hanna sa...

man får ju vårkänslor här ju. Trots alla tjusiga bilder med snö på...men kryddorna i västhuset får det att klia i fingrarna...Vill ha vår nu!
Ha de gott
kram

Lynetmor sa...

Hei, høres ut som om dere har hatt en fin påske :-)
Og snø ja, den fikk vi både i påsken og i går, men, men. Ønsker deg en fin kveld.

Gry sa...

Å, jeg krysser fingrer og tär for at det skal gå bra ;-)!! Du må ringe til meg så fort du hörer noe.

Har du huska på T idag? Jeg skal ringe nå, så jeg ville bara minne deg på det, er så lett å glemme noen da vi er så mange. Må höre om gaven har kommet fram.

Som sagt, du må ringe meg.

klem Gry

Gry sa...

JIPPI!!! Gratulerer Britt ;-)

Stor klem fra Gry

Trines Hus og Hage sa...

Hei Britt!
Rask tur innom bare.Brødene dine så så gode ut! Kjente nesten lukta helt hit.
Har gitt deg en utmerkelse på bloggen min.Natta!
Klem

Gry sa...

Så utmerkelsen din også, gratulerer så mye!

Ja, det er champagnetorsdag i dag. Trodde vel det, hi,hi... Det har dere ärlig fortjent!!

Men til spaet. Jeg husker at du var på det för bryllupet deres. Ble ikke du ganske röd etterpå? Må sikkert bero litt på midler og sånt også, for vi har ganske lik hud. Jeg fikk ikke noe röde partier etterpå, men nå har jeg ikke sett meg i speilen siden jeg kom hjem- så det kan bli skikkelig sjokk når jeg skal pusse tenna, ha,ha... Det svir litt under öyebryna for de er frisert. Förste gangen jeg gjör det, foruten ett par tafatte forsök selv. Det ble fint, litt diskret, ikke sånn at jeg ser helt forundra ut, fniss...

Nei, nå mååå jeg legge meg. Snakkes i morra, Britt! Klem igjen

Lene sa...

Så koselige ord, Britt. Tusen, tusen takk! Nå gjore du virkelig meg i kjempehummør og :) Du er virkelig goood! Til å spise opp (som nybakt brød og kyllinglår), hihi..

Håper alt står bra til med dere alle - og at hesten din snart er i tipptopp form og klar for tur :))

Nattinatt klem :))

Anonym sa...

Den middagsretten så veldig god ut. Den vil jeg gjerne prøve. Oppskriften er kopiert. Du har en veldig koselig bloggside synes jeg. Jeg er en ny blogger og synes det er sååå gøy.